Vējonis netieši atzīst, ka ES nav plāna, kā reaģēt uz hibrīdkara draudiem • IR.lv

Vējonis netieši atzīst, ka ES nav plāna, kā reaģēt uz hibrīdkara draudiem

10
Aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis. Foto: Gints Ivuškāns, F64

Straujuma vēl nezina, kur ņems naudu aizsardzības budžeta palielināšanai

Aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis (ZZS) netieši atzīst, ka Eiropas Savienības (ES) valstīm nav plāna, kā reaģēt uz hibrīdkara draudiem.

Intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam “Rīta panorāma” viņš teica, ka ir nepieciešams izstrādāt stratēģiju, lai varētu reaģēt uz šādām situācijām. Viņš skaidroja, ka hibrīdkara jautājums ir jauns, tādēļ Latvija savas prezidentūras laikā šo jautājumu ir aktualizējusi un cer panākt konkrētus rezultātus gan jautājumā par draudu identificēšanu, gan par to, kā uz šiem draudiem atbildēt un kā stiprināt nepieciešamās kapacitātes, ziņo LETA.

Viņš arī norādīja, ka Latvija iecerējusi ātrāk nekā līdz 2020.gadam palielināt aizsardzības budžetu līdz 2% no iekšzemes kopprodukta (IKP).

Jau ziņots, ka amatpersonas vienojušās, ka budžets līdz šim līmenim jāpalielina jau līdz 2018.gadam, pavēstīja Ministru prezidentes Laimdotas Straujumas (V) preses sekretāre Aiva Rozenberga.

Straujuma aicinājusi Aizsardzības ministriju un Finanšu ministriju kopīgi veikt aprēķinus, lai varētu saprast, kā tas finansiālā izteiksmē izskatīsies 2016., 2017. un 2018.gada valsts budžetā. Aprēķini būs jāiesniedz valdībā izvērtēšanai. Pagaidām gan nav noteikts konkrēts termiņš, kādā ziņojums valdībā būtu iesniedzams.

Ministru prezidente vēl nezina, kur ņemt naudu aizsardzības budžeta palielināšanai līdz 2% no iekšzemes kopprodukta jau līdz 2018.gadam, nevis līdz 2020.gadam, kā bija plānots iepriekš. Politiķe trešdienas rītā telekanālā LNT atkārtoti uzsvēra, ka aizsardzības budžeta palielināšana jaunajos ģeopolitiskajos apstākļos ir ļoti nepieciešama.

“Nevaru teikt, ka man šie avoti ir zināmi”, bet Finanšu ministrija meklēs iespējas rast nepieciešamos līdzekļus, sacīja Straujuma un piebilda: “Būs grūti.”

 

Komentāri (10)

nomale 18.02.2015. 09.37

…Straujuma vēl nezina, kur ņems naudu aizsardzības budžeta palielināšanai…

Beidziet piesegt zagšanu, tad varēsiet aizsardzībai atvēlēt arī 20%!

+7
0
Atbildēt

1

    Baiba > 18.02.2015. 09.54

    Piemēram. Ienākumi no Bankas Citadele pārdošanas – 0. Vai kāds būs tik drosmīgs, lai noskaidrotu patiesā labuma guvējus no šī darījuma

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

dzeris49 18.02.2015. 10.18

Valstī totāla korupcija, un Strujuma nezina, kur ņemt naudu?

Cīnaties pret korupciju, nevis likvidējiet KNAB, šai valstij, ar tādiem politiķiem, tiešām, nav nākotnes, nauda nav ne medicīnai, ne aizsardzībai, toties vienmēr ir birokrātijsi, “zelta tiltiem”, un legālai zagšanai.

+6
0
Atbildēt

0

eltae 18.02.2015. 12.48

ES un Latvijas pastāvēšanas vienīgā iespēja – ilgākā Krievijas karadarbība Ukrainā, kura varētu ilgt pāris gadus.

+3
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu