Stoltenbergs aicina Krieviju atvilkt visus savus spēkus no Austrumukrainas (papild.) • IR.lv

Stoltenbergs aicina Krieviju atvilkt visus savus spēkus no Austrumukrainas (papild.)

34
Eiropas Savienības augstā pārstāve ārlietās un drošības politikas jautājumos un Eiropas Komisijas priekšsēdētāja vietniece Federika Mogerīni (no kreisās), NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs un aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis pirms Eiropas Savienības aizsardzības ministru neformālās sanāksmes. Foto: Edijs Pālens, LETA

Mogerīni: Notikumi Ukrainā ir nepārprotams pamiera pārkāpums

NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs pirms šodien Rīgā notiekošās Eiropas Savienības (ES) aizsardzības ministru sanāksmes izteica aicinājumu Krievijai atvilkt visus savus spēkus no Austrumukrainas.

Stoltenbergs norādīja, ka sanāksme norisinās “Eiropas drošībai kritiskā laikā”, raksta LETA.

“Mēs redzam, ka pamiers netiek respektēts. Mēs redzam, ka separātisti pielieto modernus ieročus, lai uzbruktu Ukrainas spēkiem Debaļcevē. Krievija atbalsta separātistus ar smagajiem un moderniem ieročiem,” sacīja Stoltenbergs, īpašu uzmanību pievēršot Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) misijai Ukrainā, kurai tikusi liegta iespēja novērot pamiera izpildi.

Viņš arī izteica aicinājumu Krievijai atvilkt visus savus spēkus no Ukrainas austrumiem, pārtraukt separātistu atbalstīšanu, kā arī respektēt Minskā panākto vienošanos. Tāpat Stoltenbergs aicināja Krieviju izmantot savas iespējas un ietekmi, lai arī separātisti ievērotu noslēgto pamieru.

“Es atbalstu ANO Drošības padomes lēmumu, kas aicina visas iesaistītās puses ievērot Minskas vienošanos un pamiera ievērošanu,” sacīja NATO ģenerālsekretārs, piebilstot, ka Minskas vienošanās joprojām ir nozīmīgākais instruments, lai panāktu miermīlīgu situācijas risinājumu Ukrainā.

Jautāts par iespējamiem risinājumiem, ja pamiers netiks ievērots, Stoltenbergs sacīja, ka patlaban lielākā uzmanība tiek veltīta tam, lai tas tiktu ievērots.

Tāpat viņš apliecināja, ka NATO turpinās politiski atbalstīt Ukrainu, nodrošinot tās teritoriālo integritāti. “Mēs Ukrainai nodrošināsim arī praktisko atbalstu, modernizējot un reformējot aizsardzību un armiju. Protams, mēs arī pielāgosim mūsu pašu aizsardzības platformu, jo mēs redzam, ka drošības situācija Eiropā mainās, ko veicina Krievijas rīcība Ukrainā,” norādīja amatpersona.

Savukārt, vaicāts, vai NATO ir gatava hibrīdkaram, NATO ģenerālsekretārs vērsa uzmanību, ka organizācija ir gatava aizstāvēt katru sabiedroto no dažāda veida draudiem.

“Mums gan ir jāfokusējas, lai to spējam izdarīt arī nākotnē. Saistībā ar to, ka drošības situācija mainās, arī mums ir jāpielāgojas un jāmainās,” sacīja Stoltenbergs. “Un mēs to arī darām. Mums gaisā ir vairāk lidmašīnu, jūrā vairāk kuģu, kā arī karaspēks uz sauszemes. Tas viss ļauj mums labāk aizsargāt savus sabiedrotos,” viņš norādīja, piebilstot, ka NATO uzmanības lokā ir hibrīdkara draudi.

Notikumi Ukrainā ir nepārprotams pamiera vienošanās pārkāpums, trešdien sacīja Eiropas Savienības (ES) augstā pārstāve ārlietās un drošības politikas jautājumos un Eiropas Komisijas priekšsēdētāja vietniece Federika Mogerīni.

Jautāta par iespējamajām sankcijām pret Krieviju, Mogerīni norādīja, ka šodien notiekošajā ES aizsardzības ministru neformālajā sanāksmē par to netiks diskutēts, taču piebilda, ka sarunas notiks par iepriekš noteiktajām.

ASV: Krievijai jāpārtrauc dzīvot pasaulē „ar kājām gaisā”

Nekavējoties pārtraukt karadarbību Austrumukrainā, ievērot Minskas vienošanos par pamieru, Krievijai, kura ir atbildīga par šā konflikta rašanos, pārtraukt dzīvot pasaulē, „kas apgriezta kājām gaisā”, ANO Drošības padomē otrdien aicināja ASV vēstniece ANO Samanta Pauere.

Turpinoties kaujām Ukrainas austrumos, ANO Drošības padome otrdien aicināja abas puses “nekavējoties apturēt karadarbību”. “Drošības padome aicina visas puses nekavējoties pārtraukt karadarbību un ievērot saistības, par kurām panākta vienošanās Minskā, tai skaitā nodrošināt piekļuvi EDSO Īpašajai novērošanas misijai, lai uzraudzītu un apstiprinātu Minskas vienošanās ievērošanu,” teikts Drošības padomes paziņojumā.

To apstiprināja arī Lielbritānijas pārstāvis ANO Marks Laials Grants, kurš uzsvēra, ka kaujas Debaļcevas un Doņeckas rajonos rupji pārkāpj panākto vienošanos Minskā.

Savukārt ASV pārstāve Pauere ANO sasauktajā sēdē teica, ka ASV Drošības padome visās 30 sēdēs, kas tikušas sasauktas par situāciju Ukrainā, allaž paudušas atbalstu mieram Ukrainā, valsts suverenitātei, neatkarībai un teritoriālajai vienotībai.

„Mēs neesam pieraduši dzīvot pasaulē, kas ir apgriezta kājām gaisā, kas attiecas uz situāciju Ukrainā. Krievija runā par mieru un konflikta atrisināšanu, paraksta vienošanos un vienlaikus dara visu, lai to neievērotu. Krievija uzstājas par valstu suverenitāti, bet pēc tam darbojas tā, it kā valstu robežu vispār nepastāvētu,” teica Pauere, piebilstot, ka Krievija turpina saasināt situāciju un vardarbību Ukrainā.

ASV pārstāve teica, ka „mēs gribētu, lai Krievija, kura ir atbildīga par šā konflikta rašanos, pārstātu dzīvot pasaulē, kas apgriezta kājām gaisā, un atbalstītu pūliņus konflikta pārtraukšanai”.

Pauere arī kā piemēru tam, ka Minskas vienošanās netiek ievērotas, minēta notikumus Debaļcevā.

Kanāda ievieš jaunas sankcijas pret Krieviju

Kanāda otrdien izsludinājusi jaunas sankcijas pret Maskavu, tostarp pret valstij piederošo naftas gigantu “Rosneft”. Jaunās ekonomiskās sankcijas un ceļošanas ierobežojumi vērsti pret 37 Krievijas un Ukrainas pilsoņiem, kā arī pret 17 Krievijas un Ukrainas organizācijām, ziņo LETA.

“Mūsu valdība joprojām ir stingra savā apņēmībā iestāties par ukraiņu tautu, kas cieš no [Krievijas prezidenta Vladimira] Putina režīma nerimstošās militārās agresijas, kura jau maksājusi 5300 cilvēku dzīvības,” norādīja Kanādas premjerministrs Stīvens Hārpers.

“Kanādas nostāja joprojām ir nepārprotama – mēs atzīstam Ukrainas suverenitāti un teritoriālo nedalāmību un nekad neatzīsim Krievijas nelikumīgo okupāciju nevienā no valsts daļām,” uzsvēra Hārpers.

“Līdz šai dienai Kanādas un tās partneru ieviestās kolektīvās sankcijas izdara patiesu ekonomisko spiedienu uz Putina režīmu un uz tā kolaboracionistiem,” piebilda premjers. “Krievijas izmaksas turpinās pieaugt, ja tā turpinās konflikta eskalēšanu un atteiksies no miermīlīga risinājuma.”

(papildināta ar Stoltenberga teikto)

Komentāri (34)

tara 18.02.2015. 15.42

Pamiers ir pārkāpts, tātad rietumniekiem no vārdiem jāpāriet pie darbiem.

Visu var atrisinát ātri un bez lieliem cilvēkresursu zaudējumiem.

Aizlidot, nobumbot teroristu okupētas teritorijas,

neļaujot tiem virzities tālāk Ukrainas teritorijā,

Ukraiņiem ir jāpalīdz ar ieročiem tā vnk iemesla dēļ,

ka viņi aizstāvas pret Krievijas agresiju.

Hāgas tribunālā notiesāt Krievijas kara noziedzniekus putinu ieskaitot.

+9
0
Atbildēt

2

    Bet > tara 18.02.2015. 17.05

    patiesi vārdi, bet tie nenāk no to mutēm vai arī nāk, bet darbu nav un karš turpinās. Bail pat iedomāties kur tas karš aizies, ja beidzot tam Putinam nesados pēc nopelniem.

    Jā, bet visi baidās, ka tik atkal neierauj visu pasauli karā un tāpēc tas nelietis var turpināt slepkavot.

    Karot jau neviens negrib,izņemot Putinu un viņa, kā izskatās, sabiedrotos islamistus. Divās frontēs vieglāk un uzmanība ir sadalīta. Tā jau ir pārbaudīta metode- karot divās frontēs.

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    tara > tara 18.02.2015. 19.03

    …Если до упора сжимать пружину, она когда-нибудь с силой разожмется…

    Tá teica putins…

    http://www.vz.ru/politics/2014/3/18/677808.print.html

    Ar šiem pašiem vārdiem var raksturot krievijas spiedienu uz rietumu valstīm, kuras diplomātiski nespēj atrisināt krievijas agresiju Ukrainā. Rietumiem nāksies risināt problēmu militāri.

    Bet, no Ukrainas puses šis nav karš, bet gan pretterorisma operācija.

    Teroristi ir skaidri zināmi, arī viņu finansētaji un ieroču piegādātāji ir zināmi. To var pierādīt tiesā. Krievija ir agresorvalsts, kas sautīgu motīvu mudināta, vēlas atņemt Ukrainai tās teritoriju.

    Kad putina tanki bija ceļā uz Tbilisi 2008.g., Bušs iejaucās un tanki pagriezās atpakaļ. Patreiz acīmredzot nav neviena, kura telefona zvans varētu apturēt krievu tankus Ukrainā.

    Tas nozimē, ka stieplei ar spēku ir jāiztaisnojas, balstoties uz paša putina vārdiem.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

andrejs 18.02.2015. 14.29

Mogerīnī : Notikumi Ukrainā ir nepārprotams pamiera vienošanās pārkāpums,

—————————————-

kāds precīzs formulējums :) . Tas ir labs pamats turpmākai “izlēmīgai” rīcībai!

+7
-2
Atbildēt

0

aivarsk 18.02.2015. 14.50

Mogerīni: Notikumi Ukrainā ir nepārprotams pamiera pārkāpums

___________________________

Varbūt pietiek bla, bla, bla? Ķerieties pie darba un rīcības!

+7
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu