“Amnesty International”: Ukraina nespēj kvalitatīvi izmeklēt Maidana slepkavības • IR.lv

“Amnesty International”: Ukraina nespēj kvalitatīvi izmeklēt Maidana slepkavības

10
Ziņojuma vāks.

Skarba kritika Ukrainas tiesu varai un prokuratūrai ietverta organizācijas ziņojumā par vardarbības izmeklēšanu Maidanā

Dziļi iesakņojusies nesodāmība, nepieciešamo zināšanun un iemaņu trūkums, dažkārt pat ar nolūku likti šķēršļi – tie visi ir iemesli, kāpēc Ukrainā tiesu vara atteikusi izmeklēšanu simtiem cilvēku, kas cietuši no milicijas specvienību patvaļas pirms gada Kijevā notikušajā Maidanā jeb Ukrainas neatkarības cīņās.

Pie šādiem secinājumiem nonākusi starptautiskā cilvēktiesību organizācija “Amnesty International” savā ziņojumā “Ukraina: gads pēc Eiromaidana”, kas veltīts gada laikā notikušajam pēc protesta akcijām.

Ukrainas cilvēktiesību sabiedriskās komisijas priekšsēdētājs Vladimirs Vasiļenko trešdien paziņoja, ka Ukrainas revolūcijas laikā pērn cietuši vismaz 2175 cilvēki, no tiem pagājušā gada 18.-20.februārī Maidanā bojā gāja 75 cilvēki.

“Amnesty International” ziņojumā asi kritizēta Ukrainas sistēmiskā nespēja izmeklēt valsts spēka struktūru nelikumīgās darbības Eiromaidanā, varas nespēja atjaunot taisnīgumu pret cietušajiem.

“Progresa trūkums, lai atjaunotu taisnīgumu attiecībā uz visiem tiem, kuri tika nogalināti, ievainoti vai tika pakļauti spīdzināšanai, kļuvis par acīmredzamu liecību Ukrainas tiesvedības sistēmas dziļajai krīzei,” norāda organizācija “Amnesty International” Ukrainas pārstāvniecības direktore Tatjana Mazura.

Nespēja atrisināt masveida nelikumību problēmu protesta akcijās pirms gada, viņasprāt, norāda uz bīstamību, ka nesodītajiem milicijas darbiniekiem šī nesodāmības apziņa nostiprināsies vēl vairāk.

Organizācija protestu laikā ir fiksējusi daudzus nelikumīgus spēka pielietošanas gadījumus, tai skaitā arī slepkavības un spīdzināšanas. Ne reizi vien tā Ukrainas varas pārstāvjiem ir iesniegusi sīku aprakstu par notikušo, taču izmeklēsana nav notikusi vai arī tai nav vērojama virzība uz atrisinājumu.

Pagaidām tikai divi iekšlietu karaspēka ierindas darbinieki ir atzīti par vainīgiem. Viņu darbības tika uzņemtas video, kad salā un sniegā kādu vīrieti viņi piespieda izģērbties pilnīgi kailu visu acu priekšā. Šiem miličiem piesprieda divu un trīs gadu nosacītu cietumsodu par “varas un dienesta pilnvaru pārsniegšanu”.

Vairākiem citiem miličiem, kuri ir vainojami nežēlīgās darbībās, izdevies izbēgt no soda.

Gandrīz visi cietušie, ar kuriem runājuši cilvēktiesību organizācijas pārstāvji, teikuši, ka ir nodevuši savas liecības kā cietušie, lai gan sākotnēji daļa no viņiem tikuši uzskatīti par iespējamiem aizdomās turamajiem. Neviens no viņiem pēc tam nav saņēmis ziņas par izmeklēšanas gaitu.

Prokurori, ar kuriem runāja “Amnesty International”, atsaukušies, ka uzreiz pēc protesta akcijām Maidanā Ukrainas spēka struktūras iznīcinājušas dokumentus un liecības, kā arī nav vēlējušās sadarboties ar jauno varu.

Organizācijas vadītāja Mazura secina, ka bez iekšlietu struktūras pamatīgas reformas taisnīgumu Maidana lietās to upuri nesagaidīs un “kaunpilnais nesodāmības aplis, ko rada šī visatļautība, nebeigsies”.

 

Komentāri (10)

lno 18.02.2015. 15.45

Vai tad kāds pārsteigums? Joprojām pie varas vecā birokrātija tāpat kā pie mums. Arī pie mums nespēja sodīt Omon slepkavniekus.

+6
0
Atbildēt

0

nomale 18.02.2015. 15.59

Kāds no Pasaules cilvēktiesību smagsvariem varēja beidzot pievērsties arī Latvijai! Ripojam pa to pašu kalnu kā Ukraina. Nesodamības sajūta Latvijas varas turētājiem tāda pati kā Ukrainā!

+4
-2
Atbildēt

1

    zēniņš > 18.02.2015. 16.54

    Nu, nu..

    Ukrainā tu dziedātu pavisam citu dziesmu :)

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

dzeris49 18.02.2015. 20.08

Ukrainā korupcija nav daudz mazāka, kā Krievijā, un nekādas lustrācijas veiktas netika, notiek burtiski visu reformu sabotāža no vecā aparāta puses.

Bet, šovakar pa vienu no ukraiņu TV kanāliem (ICTV) būšot žurnalistu pētījums par tiem notikumiem.

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu