FOTO: Ukrainas austrumos iestājies trausls pamiers (papild.) • IR.lv

FOTO: Ukrainas austrumos iestājies trausls pamiers (papild.)

34
Ukrainas karavīri atpūtas brīdī. Foto: AFP/LETA

Porošenko devis pavēli apturēt visu uguni

Ukrainas austrumos iestājies trausls pamiers un situācija Donbasā pamazām stabilizējas, kaut arī naktī vietām izskanējušas atsevišķas apšaudes, ziņo Ukrainas amatpersonas.

Vietējās amatpersonas ziņo, ka Popasnas pilsēta, Luhanskas apgabalā pēc pusnakts apšaudīta ar “Grad” raķetēm, nogalinot divus civiliedzīvotājus. Pilsēta pirmo reizi apšaudīta jau 20 minūtes pēc pamiera sākšanās un kopumā naktī uz to raķetes raidītas sešas reizes. Pilsēta apšaudīta no kaujinieku pozīcijām Pervomaiskā.

Ukrainas prezidenta Petro Porošenko preses dienests informēja, ka līdz plkst.5 kopumā pamiers ievērots, ziņo LETA. Tikmēr Ukrainas armijas pozīcijas no pusnakts līdz pieciem rītā apšaudītas desmit reizes, taču cietušo karavīru vidū nav.

“Fiksētas desmit Ukrainas karavīru pozīciju apšaudes. Sešas no tām armijas posteņos divās apdzīvotās vietās – pie Černuhinas un Zolotojes,” teikts paziņojumā.

Savukārt diennakts laikā līdz pamiera ieviešanai pretterorisma operācijas zonā nogalināti deviņi ukraiņu karavīri, bet vēl 39 ievainoti.

Pēc Ukrainas drošības dienestu informācijas, analoģiskā laika posmā pretinieka pusē nogalināti aptuveni 100 kaujinieki un aptuveni 180 ievainoti.

Jau vēstīts, ka Ukrainas prezidents Petro Porošenko svētdien paziņoja Ģenerālštābam, ka devis pavēli pretterorisma opreācijas zonā esošajiem spēkiem no plkst.00.00 pārtraukt uguni, ziņo LETA/UNN.

“Es dodu pavēli no plkst.00.00 Ukrainas Bruņotajiem spēkiem, Ukrainas Nacionālajai gvardei, Iekšlietu ministrijas apakšvienībām, Valsts robežsardzei, kas darbojas pretterorisma operācijā, pilnībā pārtraukt uguni Luganskas un Doņeckas apgabalos,” paziņoja Porošenko.

Sektoru komandieri atbildējuši, ka pavēle ir saņemta un viņi to izpilda.

Pretterorisma zonā spriedze samazinājusies, vēsta Informatīvās pretestības grupas koordinators Dmitrijs Timčuks. „Fiksēti atsevišķi šāvieni no teroristu puses (ap 10 apšaudes, pamatā Debaļcevas un Luganskas virzienā). Patlaban bandītiskie formējumi un Krievijas armijas daļas aktīvi neuzbrūk,” sociālajos tīklos raksta Timčuks.

Vienlaikus viņš norāda, ka sestdien diennakts laikā tika fiksēts rekordliels apšaužu skaits – 170. „Pagājušajā diennaktī fiksēta pretinieka karaspēka aktīva pārgrupēšanās. Kaujinieki uz Logvinovo rajonu pārsvieda jaunu taktisko grupu (līdz 20 tankiem, 10 bruņutransportieri, 200 cilvēku),” norāda Timčuks.

Viņš piebildis, ka šajā rajonā esošā iepriekšējā pretinieka taktiskās darbības grupa tika sakauta rajonā starp Ņižņeje Lozovoje un Logvinovo apdzīvotajām vietām, tika iznīcinātas trīs bruņutehnikas vienības.

Jaunākās ziņas liecina, ka Krievija okupētajā Doņeckā un Luganskā ievedusi kārtējās 1800 tonnas “humānās palīdzības” kravas.

Jau ziņots, ka Ukrainas prezidents Petro Porošenko sestdien paziņoja, ka visā Ukrainā tiks izsludināts karastāvoklis, ja netiks panākts miers, vēsta LETA/UNN.

“Vēl valdības sēdē es brīdināju, ka mums tad, ja nebūs miera, nāksies pieņemt ļoti grūtu, taču nepieciešamu lēmumu par karastāvokļa ieviešanu. Es vēlreiz uzsveru – tādā gadījumā karastāvoklis tiks ieviests ne tikai Doņeckā un Luganskā, bet gan visā valstī,” uzsvēra Porošenko.

Tajā pat laikā viņš izteica cerību, ka ienaidnieks apdomāsies un no 15.februāra plkst.00.00 pārtrauks uguni.

“Mēs visi vēl ceram uz veselā saprāta uzvaru pār slimīgām impēriskām ambīcijām un sagaidām, ka tas, kurš savulaik deva mājienu sākt karadarbību Donbasā, beidzot apstāsies un dos komandu pārtraukt šaušanu svētdien plkst.00.00,” sacīja Porošenko.

Pēc viņa teiktā, patlaban priekšā ir ļoti svarīgas krustceles – “vai nu ienaidnieks aptur uguni un sākas deeskalācija un pēc tam arī politisks noregulējums, un Minskā un visas pasaules priekšā Ukraina pierādīja, ka tā ir mūsu izvēle, vai arī ienaidnieks uzspiedīs konflikta eskalāciju gan mums, gan Eiropai, gan visai pasaulei”.

Tikmēr sestdien promaskavisko kaujinieku uzbrukumā praktiski iznīcināta Doņeckas apgabala Širokines apdzīvotā vieta netālu no Mariupoles, paziņojis Ukrainas spēku bataljons “Azov”.

“Širokine artilērijas kaujā ir praktiski iznīcināta. Uz ciemu nepārtraukti šauj ienaidnieka “Grad” un artilērija,” paziņoja “Azov”, piebilstot, ka kauju rezultātā ir ļoti daudz ievainoto.

Iepriekš “Azov” ziņoja, ka kaujinieki sestdienas rītā plkst.5 sākuši plašu uzbrukumu “Azov” pozīcijām Širokinē.

Pēc ilgstošas artilērijas apšaudes pret “Azov” pozīcijām raidīti tanki, bruņutransportieri un kājnieki.

“Azov” šonedēļ izvērsa pretuzbrukumu pie Mariupoles, atgūstot vairākas apdzīvotās vietas, tostarp Širokini, un atbīdot frontes līniju 20 kilometrus no Mariupoles.

Kā piektdien pavēstīja Ukrainas aizsardzības ministra vietnieks Petro Meheds, Krievijas karaspēkam un separātistiem dots uzdevums līdz 15.februārim, kad būtu jāstājas spēkā jaunajam pamieram, ieņemt Debaļcevu un Mariupoli.

“Ņemot vērā vienošanos par mieru, 15.datumā, sākot ar plkst.00.00, uguns ir jāpārtrauc, tāpēc separātisti un Krievijas karaspēks atbilstoši manai informācijai ir saņēmuši uzdevumu pacelt karogu Debaļcevā un pacelt karogu Mariupolē,” viņš sacīja.

Ukraina sagaida eskalāciju un sper visus nepieciešamos soļus, lai šos uzbrukumus atvairītu, sacīja Meheds.

Ukrainas, Francijas, Vācijas un Krievijas līderi sarunās Minskā ceturtdien vienojās par karaspēka un smagās tehnikas atvilkšanu, kā arī par uguns pārtraukšanu Ukrainas austrumos, sākot no 14.februāra pusnakts.

(papildināta no sākuma)

Komentāri (34)

Piligrims 15.02.2015. 00.08

Kara stāvoklis pret ko? Krieviju? To viņiem tikai vajag,jo tad varēs izmantot visu potenciālu,nebūs vairs jāizliekas un jāmokās, sūtot nenokomplektētas un kārtīgi nepiesegtas no gaisa, sīkas, nesaistītas armijas grupas.

Un kas traucēja ASV nodot pilnu satelīt informāciju Ukrainas pusei 2. dienā kopš notrieca Boingu? Tad visi gradi, buki un “kārbiņas” nosviltu pāris dienās un viss sen būtu cauri. Kāpēc krievija var apbruņot teroristus, bet ASV VĒL JOPROJĀM NEVAR IZŠĶIRTIES PAR IEROČU PIEGĀDI VALSTIJ, KURAS TERITORIĀLO INEGRITĀTI IR APŅĒMUSIES GARANTĒT BUDAPEŠTAS MEMORANDĀ?

Pēc Krimas aneksijas, Ukrainai bija jāpieprasa savu robežu apsardzība ASV un Anglijai,kā garantiem, tad tā šļura Doņeckā vispār nebūtu sākusies.

Un pēc visa šitā viņi vēl cer kādu valsti pierunāt atdot savus kodolieročus vai necensties tos iegūt?

+16
-2
Atbildēt

8

    frida9 > Piligrims 15.02.2015. 14.57

    Ukraiņu karavīriem jau kādu laiku ir ASV ieroči, barība, pat apģērba gabali. Viņi neko nedarīja oficiāli, bet tas nenozīmē, ka tā tur nav. Un ja tas, ka Ukrainas karavīru rindās ir amerikāņi, neliecina par palīdzību, nu tad nezinu.

    +1
    -10
    Atbildēt

    0

    aivarsk > Piligrims 16.02.2015. 13.00

    Starpatlantiskais tirdzniecības līgums traucētu Eiropas lielajām bankām un gigantkompānijām, ne jau iedzīvotājiem.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    DikembeSakamoto > Piligrims 16.02.2015. 02.12

    Iespējams jeņķi vēlas tālāku situācijas saasinājumu, lai austrumeiropas valstis ar rokām un kājām iestātos par starpatlantisko tirdzniecības līgumu apmaiņā pret militāru palīdzību.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    v_rostins > Piligrims 16.02.2015. 01.21

    Edgars Avotiņš

    Bet Putina izprovocētais iebrukums Afganistānā, lai nedotu iespēju Taliban likt samaksàt krievam par 1,3 miljonu afgānu dzivībām, OK? Huseina režīms bija jāizbeidz vēl 1991. gadā un neviens krievu draugs nedrīkst maitāt mūsu brīnišķīgās planētas gaisu.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    zēniņš > Piligrims 15.02.2015. 21.31

    Amerikai ir izdevīgi, lai karš turpinās bez Ukrainas uzvaras — lai varētu turpināt spiest uz to, ka Krievija ir agresors, un palielināt sankcijas.

    Lai gan kopumā neapšaubāmi ASV ir noderīgs sabiedrotais, tomēr nav ko dzīvot ilūzijās, ka viss, ko tā dara ir “demokrātijas vārdā”. Krievija šobrīd ir lielāks drauds, it īpaši mums, taču arī ASV korporatīvisms nav nekāda Dieva dāvana.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    Raicha > Piligrims 15.02.2015. 21.45

    >>ASV korporatīvisms >>>

    Tam arī šobrīd īpašu šķēršļu nav. Katastrofa pagaidām nav iestājusies.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Edgars Avotiņš > Piligrims 15.02.2015. 21.50

    Kopuma par ASV varu piekrist – vismaz pēdējais Irakas karš un Lībijas karš man šķiet nepieņemami.

    Bet par Ukrainu … nu nezinu. Kautkā neredzu no ASV nekādas darbības, kas tur veicinatu kara turpināšanos, ja neskaita nepietiekamu palīdzību Ukrainai – bet no otras puses – var jau saprast to ieroču nedošanu – jo ieroču iedošana tikai iedotu Kremlim jaunu ieganstu situācijas saasināsanai. No otras puses – ieroči bez apmācības … maz dod. Tapēc pareizi ASV dara, ka vairāk spiež uz apmācību – tur vismaz ir konkrēti plāni jau.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    Edgars Avotiņš > Piligrims 15.02.2015. 18.46

    frida – Ukraiņu kareivjiem ir palīdzība ekipējumā (bruņas, medicīna, apģērbs, sausā pārtika) utml.

    No ieročiem reāli ir ļoti maz – cik man zinams, tad ir ASV artilērijas radari (tos nu nekādi nav iespejams izmantot civiliedzīvotāju slepkavošanai – lai ka arī Kremlis nefantazētu)

    Sākumā bija aizdomas, ka Lietuva varētu būt nodevusi Javelinus Ukrainai – bet nē. Lietuva nodeva Ukrainai no savām noliktavam PSRS laika mantotos krāmus, ko pati Lietuva neizmanto.

    Ukraina ir nopirkusi specializētus strēlnieku ieročus dažām speciālo uzdevumu vienībām.

    Nu un Ukraina ir pirkusi bruņas, nakts redzamības ierīces, rācijas utml neletalus krāmus, ko īsti par ieročiem nevar nosaukt.

    Tā ka … salīdzinot ar teroristu pusi – Ukrainā tikpat kā nav ārvalstu ieroči.

    teroristi gan ir paspējuši iemantot tādus ieročus, kādi ir vien tikai Krievijas bruņoto speku rīcībā – T-72 jaunakās versijas, Smerč-S, Pancir utt

    Tos pilnīgi nekādi nevarēja iegūt kautkur citur, kā vien pa tiešo no Krievijas armijas – un visticamāk, ka komplekta ar apkalpēm, jo kurš gan dos neaptēstiem ogļračiem modernākos ieročus, kuru apkalpes pati Krievija apmāca vairakus gadus?

    +4
    0
    Atbildēt

    0

Austras koks 14.02.2015. 16.57

No vienas puses, būtu labi, ja 15. februārī tiešām viss apstātos. Bet zinot to, ka ja arī apstāsies, tad tas nebūs uz ilgu laiku, tad varbūt labāk ir, lai krievi nepastājas un Ukraina izsludina to karastāvokli pilnā apmērā. Tad varbūt arī rietumu pasaule būs spiesta to uztvert daudz nopietnāk un lemt beidzot par nopietnu palīdzību Ukrainai.

+9
-3
Atbildēt

1

    Austras koks > Austras koks 15.02.2015. 09.31

    Labi, laikam jāpiekrīt zemāk rakstījušajiem – karastāvokļa izsludināšanai vairāk negatīvu nekā pozitīvu seku būtu.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

dzeris49 15.02.2015. 14.49

Piln’ig’ak’a Rietumu piek’ap’san’as un kapitul’acija Putina priek’s’a, Landserber’gis to nokoment’eja lab’ak par visiem.

+5
-1
Atbildēt

1

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu