TM reanimē “Bordāna priekšlikumus” maksātnespējas administratoru kontrolei • IR.lv

TM reanimē “Bordāna priekšlikumus” maksātnespējas administratoru kontrolei

25
Bijušais tieslietu ministrs Jānis Bordāns. Foto: Edijs Pālens, LETA
Indra Sprance

Plānots pilnībā atgūt valsts kontroli pār administratoru uzraudzību

Izpelnoties asus administratoru asociācijas iebildumus, Maksātnespējas jautājumu konsultatīvā padome ceturtdien iepazinās ar Tieslietu ministrijas (TM) ierosinātajām izmaiņām maksātnespējas administratoru uzraudzības sistēmā, kas lielos vilcienos paredz bijušā tieslietu ministra Jāņa Bordāna aizsākto reformu īstenošanu.

TM priekšlikumi grozījumiem Maksātnespējas likumā paredz pilnībā valsts rokās – Maksātnespejas administrācijas (atsevišķos jautājumos arī ministra) uzraudzībā – nodot kontroli par administratoru darbu. Latvijas Sertificēto maksātnespējas administratoru asociācijai vairs nebūtu tiesības veikt administratoru sertificēšanu, šos pienākumus pārņemtu valsts iestāde Maksātnespējas administrācija, kuras direktors administratorus ieceltu amatā vai pēc direktora priekšlikuma to darītu tieslietu ministrs. Savukārt kritērijs iecelšanai un darbībai amatā būtu ne vien administratora eksāmena sekmīga nokārtošana un citas līdz šim spēkā esošās prasības, bet arī nevainojama reputācija.

Maksātnespējas administratora darbība profesijā tiks izbeigta, ja to vēlēsies pats administrators, Maksātnespējas administrācijas direktors vai ar tā priekšlikumu šādu lēmumu pieņems tieslietu ministrs. Līdz šim Maksātnespējas administrācijai, pat ja tā konstatēja kāda administratora rupjus pārkāpumus, bija tiesības tikai ieteikt asociācijai atbrīvot administratoru no amata.

Tāpat priekšlikumi izmaiņām arī paredz jauninājumu – disciplināratbildības ieviešanu. Tas nozīmē, ka administratorus papildus līdz šim noteiktajai civiltiesiskajai atbildībai, administratīvajai atbildībai un kriminālatbildībai, varēs saukt arī pie atbildības par disciplināriem pārkāpumiem, kur bargākais sods – rosināšana atcelt no amata.

Ministrijas sagatavotie priekšlikumi arī regulē jautājumus, kas skar administratoru pielīdzināšanu valsts amatpersonām, atbilstoši pērn Saeimā pieņemtajiem likuma grozījumiem. TM rosina, ka uz administratoriem varētu neattiekties ierobežojumi amatu savienošanai (pret to gan iebilst KNAB), taču citādi administratoriem būtu jāievēro tās pašas prasības, kas citām valsts amatpersonām – izvairīšanās no interešu konfliktiem, ierobežojumi ienākumu gūšanai, dāvanu pieņemšanai un citi. Lai varētu veikt kontroli, iecerēts, ka administratoriem amatpersonu deklarāciju slēgtajās daļās būs jānorāda darījumu partneri, ieskaitot darījumus, kas veikti uz pilnvaru pamata.

TM norāda, ka “paredzētā uzraudzības sistēma pilnvērtīgi darbojas līdz tiek nostiprināti kvalificēti profesionāļi ar labu reputāciju, kuri vienoti var izveidot profesionālo pašpārvaldi.” No idejas kaut kad nākotnē visu šī procesa pārraudzību uzticēt pašai administratoru pašpārvaldei nav atteicies arī tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs (NA), taču kā viņš pats uzsvēra, atklājot konsultatīvās padomes sēdi, tas varēs notikt tikai tad, kad problēmas šajā sfērā būt atrisinātas un negodprātīgi administratori atsijāti. Iepriekš Rasnačs, stājoties ministra amatā, pauda citas prioritātes, uzsverot nepieciešamību likvidēt maksātnespējas administrāciju, atdodot valsts funkcijas asociācijai.

Savukārt ministra padomniece Ina Kļaviņa, kura savulaik vadīja Bordāna biroju un atgriezusies arī Rasnača komandā, uzsvēra – valdības līmenī izvēlētais kurss nav mainījies, tas ir stiprināt valsts kontroli pār maksātnespējas administratoru darbu.

Visi šie priekšlikumi likuma grozījumiem tiks iesniegti skatīšanai Saeimā līdz 1.martam.

Jau vēstīts, ka agrākais tieslietu ministrs Bordāns 2013.gada oktobrī nāca klajā ar priekšlikumiem noteikt maksātnespējas administratoriem valsts amatpersonas statusu, kā arī veikt citas reformas ar mērķi iedibināt valsts kontroli par maksātnespējas administratoru darbu, cita starpā liedzot administratoru asociācijai iespēju turpināt īstenot vasts funkciju – administratoru sertificēšanā.

Taču uzreiz pēc šī Bordāna lēmuma Nacionālā apvienība atsauca ministru no amata, pamatojot to ar viņa līdzdalību jauna politiskā spēka veidošanā. Baiba Broka, kas amatā nomainīja Bordānu, atsauca sagatavoto priekšlikumu paketi. Tomēr pirms vēlēšanām ministrs Gaidis Bērziņš daļēji atjaunoja priekšlikumus un Saeima noteica valsts amatpersonas statusu administratoriem – šai normai jāstājas spēkā no 1.marta.

 

Komentāri (25)

Aigars Brauns 13.02.2015. 10.13

Lasu un brīnos par NA viedokļu maiņu: vēl nupat oficiālā NA viedokļa paudējs morga sanitārs rostiņš ierastajā krievu cietumnieku žargonā apsaukāja Bordānu kā nu mācēdams, bet šodien – tāda ziņa. Vai varbūt Rasnačs arī būs kļuvis par Kremļa aģentu un čūsku patieso bāleliņu azotē utt. utjpr. un NA valde pieprasīs viņa nomaiņu ar Parādnieka māti vai Iesalnieka sievu, lai būtu droši par pareizās līnijas stīvasteskaulainu ievērošanu latviskā un komunistiski bandītiskā Latvijā?

+13
-6
Atbildēt

7

    andrejs > Aigars Brauns 13.02.2015. 13.50

    korupcija lielos apmēros – tam visvairāk atbilst Citadeles privatizācija. Uz Gruziju draudzības braucienā devās tikai Vienotības spice ar Dombrovski galvgalī un ar vienu ZZS pārstāvi.

    +2
    -10
    Atbildēt

    0

    v_rostins > Aigars Brauns 13.02.2015. 15.09

    Pikaso

    jūs, pederasti un maukas, taču lamājāt čekas kurmi Bordānu no planckām laukā, kamēr neatklājas, ka tas veido savu parķiju

    +2
    -10
    Atbildēt

    0

    aivarsk > Aigars Brauns 13.02.2015. 10.22

    Pikaso tikko pamodies!

    Visi teica, ka Bordānu izmeta nevis dēļ šiem MNA priekšlikumiem, bet dēļ tā, ka sāka veidot savu partiju.

    Toreiz tu un džera līmeņa dižgari izlikāties to nesaprotam. Šeit nu ir kārtējais pierādījums.

    Un nevajag izlikties, ka to nesaproti, jo ilgtermiņā tādējādi neatgriezeniski zaudējat nopietnu viedokļu paudēju autoritāti.

    +7
    -12
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > Aigars Brauns 13.02.2015. 13.26

    Izskatāss, nacionālklauni, beidzot, saprata, ka ir tikai divi varianti – turpinā korupciju lielos apmēros, un beigt tāpat, kā TBLNNK, vai, ko mainīt, un, tomēr, mēģināt saglabāt savu reitingu, jo nupat pat viņu savdabīgais elektorāts jau sāk šaubīties par viņu t.s. “patriotismu”.

    +10
    -4
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > Aigars Brauns 13.02.2015. 16.16

    Rostins ir īstā NA seja, ar ko šīs partijas atbalastītājus var apsveikt.

    +8
    -2
    Atbildēt

    0

    Aigars Brauns > Aigars Brauns 13.02.2015. 16.23

    Džeris> Jā rostiņam, austras kokam un kompānijai krievu cietumnieku žargons un trulums spraucas laukā pa visiem caurumiem un porām – laikam šie ļauži, līdzīgi bomžiem, kas mēnešiem ilgi nemazgājas paši un nemazgā drēbes, pat nejūt, cik riebīga dvaka no viņiem plūst viļņiem vien. Jāatzīst, es brīnos par Ločemeļnelliju – vai tiešām tā maksa par apzinātu IR demoralizēšanu un degradēšanu ir tik liela, ka profesionālajai reputācijai viņas acīs ir pupu mizu vērte. Intereses pēc reizēm palasos delfus un Dienu – nekā līdzīga rostiņa vēmekļiem tur nav.

    +7
    -1
    Atbildēt

    0

    Aigars Brauns > Aigars Brauns 13.02.2015. 15.05

    >Džeri. Kad Puzes deģenerāta stērbeļlaižas runā par “patriotismu”, nākas izjust dziļu nožēlu par to, ka komunistu nelietim ar savu pretīgo mēli izdevies apšmurgāt visus savā būtībā pozitīvos jēdzienus, ieskaitot patriotismu, dzimtenes mīlestību, lojalitāti utt. Viss, kam šis mūdzis pieskaras, pārvēršas par smirdošiem mēsliem.

    +10
    -3
    Atbildēt

    0

j_zalitis 13.02.2015. 08.52

3. pozitīvā ziņa no NA pēdējā laikā!

– “kursa maiņa” attiecībā uz tautas vēlētu prezidentu

– Brokas un Lūša “izmešana”

– šis

+7
-10
Atbildēt

1

    Aigars Brauns > j_zalitis 13.02.2015. 11.06

    >j_zalitis. Manuprāt, attiecībā uz Broku Tu kļūdies: šī dāma kā jau vissenākās profesijas pārstāve saprata, ka NA marķējums nebūt neveicina pieprasījuma un tātad arī pārdošanas cenas pieaugumu, un aizvācās pati. Par Lūsi gan taisnība: acīm redzot, vecais zēns sagrūdis baiso piķi nepiepildāmajās NA kabatās, cita starpā palīdzējis Parādniekam piekrāpt aizdevējus par 600 000 Ls, tāpēc par katru cenu gribēja palikt valdē, taču savārītās ziepes ir tik apjomīgas, ka valdē viņš nepalika (un droši vien liekas naudas Lūsim arī vairs nav). Un, pats par sevi saprotams, “no Martini – no Party” jeb “nav piķa – nav jumta”, tāpēc maksātnespējas administratoru kastai var nākties zaudēt priviliģēto naudas rausēju statusu un pakļauties vismaz kaut kādiem likumiem.

    +11
    -4
    Atbildēt

    0

Austras koks 13.02.2015. 13.44

Izskatās, ka aigars brauns un dzeris ar savu aklo naidu pret NA nespēj loģiski domāt un pārdzīvot to, ka viņiem nav taisnības par NA un ka NA ir partija ar dažādiem cilvēkiem un nav atkarīga ne no viena konkrēta viena cilvēka, un rīkojas pēc noteiktiem principiem. Tur ir iekšēja demokrātija un partija rīkojas pēc iekšējā vairākuma lemtā un programmas.

Un arī Bordānu izmeta nevis dēļ MN likuma grozījumu piedāvājuma, bet dēļ tā, ka Bordāns veidoja konkurējošu partiju. Protams, tie atsevišķi NA cilvēki, kas vēlas pabīdīt arī MN intereses, to varbūt mēģināja izmantot savās interesēs, bet kā redzam, ilgtermiņā tas nestrādā. Pie tam, Vienotībā un ZZSā, cilvēki, kas MN interesēs mēģināja izmatot Bordāna izmešanu un aiziešanu no TM amata, ir daudz vairāk, vai daudz ietekmīgāki.

Un arī Lembergam draugos esoši cilvēki, kas nosaka attiecīgajās partijās toni, ZZSā un Vienotībā ir vairāk kā NA.

NA vispār ir faktiski vienīgā partija, kas vairāk vai mazāk pieturas pie programmas un solījumiem, pārējās realizē faktiski tikai atsevišķu cilvēku intereses.

+7
-12
Atbildēt

2

    v_rostins > Austras koks 13.02.2015. 15.11

    Austras koks

    Pederasti kopš laika gala ir zvēriski nīduši visu latvisko, tāpēc jau bija tāda sajūsmā par Putina kuces, Zatlera un Ušakova rīkoto fašistisko – neostaļinisko valsts apvērsumu.

    +1
    -9
    Atbildēt

    0

    aivarsk > Austras koks 13.02.2015. 22.03

    1.Pašu vienotība jūk pa vīlēm, drīz sāks viens otru žņaugt, zog visu, kas ir un nav piesiets, pērk deputātu vietas un vēlētāju balsis, bet citus sauc par pajoļiem :))

    2. Solvita (arī tu solvita) nogāza Dombrovska valdību, lai iedabūtu zzs valdībā, bet NA laizot lembi :)))

    3. Kad apkopo ziedotājus, pēkšņi izrādas, ka MNA visvairāk ziedojuši vienotībai, bet NA esot MNA partija :)))

    4. Bordāns bija baigais maita, kad bija NA, bet baigais varonis, kad būvēja savu čika (diemžēl, jo 10xlabāk Bordāns, nekā sūdudzdziņa) partiju, taču tagad, kad Bordāna džera slavētos labojumus ieviesīs Rasnačs, dzera sajūsma par grozījumiem manāmi saplakusi :))))

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu