Ēģiptes tiesa uzdod atbrīvot ieslodzījumā esošos "Al Jazeera" žurnālistus • IR.lv

Ēģiptes tiesa uzdod atbrīvot ieslodzījumā esošos “Al Jazeera” žurnālistus

26
"Al Jazeera" angļu redakcijas Kairas biroja vadītājs Muhameds Fahmijs. Foto: AFP/LETA

Kairas Krimināltiesa Muhamedu uzdevusi atbrīvot bez drošības līdzekļa piemērošanas

Ēģiptes tiesa uzdevusi līdz galīgā sprieduma pieņemšanai atbrīvot divus joprojām ieslodzījumā esošos televīzijas kanāla “Al Jazeera” žurnālistus, kas pērn tika notiesāti kopā ar savu kolēģi, nu jau atbrīvoto Austrālijas latvieti Pēteri Gresti, ziņo LETA/AFP.

“Al Jazeera” angļu redakcijas Kairas biroja vadītājs Muhameds Fahmijs, kurš ir gan Ēģiptes, gan Kanādas pilsonis, un producents Bahers Muhameds, tāpat kā Greste, tika arestēti 2013.gada 29.decembrī Kairā, bet pagājušā gada jūnijā notiesāti “par sakariem ar aizliegto “Musulmaņu brālību” un melīgu ziņu pārraidīšanu”. Grestem un Fahmijam tiesa pērn jūnijā piesprieda septiņu gadu cietumsodu, bet Muhamedam – desmit gadu cietumsodu. Visi trīs apsūdzētie savu vainu noliedza.

Kairas Krimināltiesa Muhamedu uzdevusi atbrīvot bez drošības līdzekļa piemērošanas, taču Fahmijam jāiemaksā 250 000 Ēģiptes mārciņu (aptuveni 29 000 eiro) liela drošības nauda.

“Al Jazeera” žurnālistu notiesāšana izraisīja plašu starptautisko cilvēktiesību un preses brīvības organizāciju nosodījumu. Virkne rietumvalstu, tostarp ASV, mudināja Ēģiptes prezidentu Abdelfatahu as Sisi notiesātos žurnālistus apžēlot. Pērnruden as Sisi parakstīja dekrētu, kas ļauj izdot ārvalstu pilsoņus, kuri apsūdzēti vai notiesāti Ēģiptē, bet 1.janvārī Ēģiptes kasācijas tiesa lika lietu izskatīt no jauna. Tiesa norādīja, ka zemākās instances tiesas spriedumā trūkst pierādījumu, kas pamatotu tiesas lēmumu un apliecinātu žurnālistu saistību ar” Musulmaņu brālību”.

Mēneša sākumā Ēģipte atbrīvoja un deportēja no valsts Gresti, kuram ir Austrālijas un Latvijas pilsonība. Greste vispirms lidmašīnā devās un Kipru, bet pēc tam – uz dzimto Austrāliju.

Fahmijs, kuram līdz šim bijusi Kanādas un Ēģiptes pilsonība, pēc Grestes atbrīvošanas atteicās no pēdējās, un tiklab Ēģiptes, kā Kanādas amatpersonas ļāvušas noprast, ka viņš varētu tikt izdots Kanādai. Austrālija un Kanāda izdotos žurnālistus negrasās tiesāt.

Tikmēr Muhamedam ir vienīgi Ēģiptes pilsonība. Viņa sieva izteikusies, ka visi trīs žurnālisti tiesāti kopā un viņus arī būtu jāatbrīvo kopā.

Greste, kurš ieslodzījumā Ēģiptē pavadīja vairāk nekā 400 dienas, pirmajā intervijā pēc atbrīvošanas aicināja Kairas varasiestādes atbrīvot arī abus viņa kolēģus.

 

Komentāri (26)

kristaps_freimanis 12.02.2015. 16.26

“Kairas Krimināltiesa Muhamedu uzdevusi atbrīvot bez drošības līdzekļa piemērošanas”

===

Kuru no abiem?

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu