Asads cīņā pret Islāma valsti gatavs sadarboties ar citiem • IR.lv

Asads cīņā pret Islāma valsti gatavs sadarboties ar citiem

20
Sīrijas prezidents Bašars al Asads. Foto: EPA/LETA

Tomēr Sīrija neiekļausies starptautiskajā koalīcijā

Sīrijas prezidents Bašars al Asads intervijā BBC paziņojis, ka ir gatavs sadarboties ar citām valstīm kopīgai cīņai ar “Islāma valsts” (IV) kaujiniekiem, tomēr nepieļāva Sīrijas līdzdalību starptautiskajā koalīcijā pret IV.

Asads intervijā Damaskā britu raidstacijai BBC teica, ka viņa valdība no starptautiskās koalīcijas, ko vada ASV, cīņai ar IV saņemot “tiešus ziņojumus”. Viņš teica, ka “kopējā informācija, kurai nav taktiskas nozīmes”, līdz Damaskai nonāk “caur trešajām valstīm”, kuru vidū ir arī Irāka.

Daudzas koalīcijas valstis, kuras 2011.gadā aicināja gāzt Asada režīmu, noliegušas savu sadarbību ar Sīrijas valdošo režīmu. Tomēr pēc tam, kad IV pēdējā gada laikā iekaroja plašas teritorijas Sīrijā un Irākā, daži valstu līderi sākuši apsvērt iespēju sadarboties ar Asada režīmu, lai labāk cīnītos pret islāmistiem.

Taču Asads intervijā noraidīja Sīrijas tiešu iesaisti starptautiskajā koalīcijā cīņai ar islāmistiem. “Nē, mēs noteikti to nevaram darīt, mēs to negribam viena vienkārša iemesla dēļ: tāpēc ka mēs nevaram būt savienībā ar valstīm, kas atbalsta terorismu,” teica Asads.

Par teroristiem, kā norāda BBC, mūsdienu Damaskā sauc gan džihādistus, gan arī daudz mērenāko opozīciju.

Vienlaikus Asads uzsvēra, ka ir gatavs sadarboties ar citām valstīm, lai pretstāvētu IV. Tomēr viņam nav pieņemamas tiešas Sīrijas valdības sarunas ar ASV pārstāvjiem.

 

Komentāri (20)

v_rostins 10.02.2015. 14.46

Tas būtu tas pats, ja krievi gribētu sadarboties ar civilizēto pasauli pret a-Qaedu. Jebkāda sadarbībā ir neiespejama un Asads bija jānolikvidē, kad viņš slakteja mērenos islāmistus. Ja ir vēlēšanās izbeigt Islama valsti, vislabāk to izdarīt Austrumukrainā, pamatīgi apbruņojot ukraiņu armiju.

+4
0
Atbildēt

0

west 10.02.2015. 18.35

Ja pilsonis Asads grib nodzīvot līdz cienījamaam vecumam, tad viņam jāļauj ievilkt gāzes (laikam lielakās atradnes pasaulē) vadu no Kataras uz Eiropu, kurš šķēsos viņa valsti. Citādi pilsonis ilgi nedzīvos. Vēl vairāk – viņam tas būs jāuzmana vairāk, nekā paša smukā sieva. Nez, vai viņš gribēs Kadafi likteni ?

Par Irākas gāzes vada posmu karš jau iet un tur vienalga viss notiks Eiropas labā.

Tas finālā nozīmē Krievijas gāzes monopola beigas Eiropā, šīs valsts pilsoņu pāriešanu uz sausiņiem un pašmaju brūķējuma Ladām Kaļinām. Bet tas jau pat vergiem būs par daudz.

Tieši tāpēc krievi ārdās un mēģina Asadu pārvilkt savā pusē par katru cenu.

+2
-1
Atbildēt

0

Krotow 10.02.2015. 18.43

Apmaiņai pret gāzes vadu no Arābijas pussalas uz Eiropu, valsts iekārtas demokratizāciju un pārtraukšanu draudzēties ar Krieviju darījums ar Asadu tiešām var būt iespējams. Šaubos gan, vai viņš paliks pie valsts stūres. Taču viņam ļaus ar svītu izbraukt un apmesties kaut kur Karību salās vai citur, kur viņu var pieskatīt. Galvenais, lai rietumi atkal nesaputro demokrātiju ar islamizāciju, lai nesanāk tāds pat sviests, kā Ēģiptē.

+1
-1
Atbildēt

2

    Edgars Avotiņš > Krotow 10.02.2015. 20.08

    Pēc Ēģiptes “demokratizācijas” un Lībijas “demokratizēcijas” rezultatiem nu jau pat Rietumiem vajadzētu būt pielekusam, ka Arabu valstīs ar šādām lietām nevajag aizrauties.

    Sīrijas situācija ir vēl viena lieta – lai arī Sīrija skaitās kara stāvoklī ar Izrēlu un pretendē uz okupētajām Golanas augstienēm, tad nu tomēr jaunais Asads šajā ziņā uzvedas ļoti mierīgi (nu tīri objektīvi saprot, ka karā ar Izrēlu Sīrijai nekas nespīd). Savukārt – ja Sīrija kļūs demokrātiska, tad tur bez jebkādiem variantiem uzvarēs sunnīti – un tad tie jau nu ar Izrēlu mierā nedzīvos (identiski , kā Ēģiptē uz brīdi pie varas nākušī Islama brālība.)

    Tā ka … vai nu kautkā jāvienojas ar Asadu, vai arī jādabū kāds cits spēcīgs diktators Asada vietā. Vieglāk jau nu būtu vienoties ar Asadu – viņam Iphoni patīk (līdzīgi Medvedjevam) …

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    west > Krotow 10.02.2015. 19.11

    Demokratizācija nevienu neinteresē, kad ir runa par mizīga apjoma energoresursu ieguvi un eksportu. Saūda Arābijas naftas muca, kas to pumpē uz ASV tam ir dzīvs piemērs. Pretīgāku ražīmu pasaulē ir grūti atrast, bet joprojām dzīvo, jo kačā naftu pareizajā virzieā.

    Visi mūsdienu kari ir par energoresursiem un to piegādes ceļiem.

    Tā izskatās īstā politika, kuru nerāda pa televizoru. Tā ir taisnība, kuru nrviens negrib teikt.

    Tajā sfērā ir lielas intereses un ja paveicas, tad tās sakrīt ar mūsējam, bet ne vairāk.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu