Belēvičs: Kļūdainais ātrās palīdzības mašīnu iepirkums tika izsludināts apzināti • IR.lv

Belēvičs: Kļūdainais ātrās palīdzības mašīnu iepirkums tika izsludināts apzināti

26
Veselības ministrs Guntis Belēvičs. Foto: Ieva Lūka, LETA

NMPD vadītāja Ploriņa darbība ir novērtēta negatīvi, tomēr viņam doti trīs mēneši laika “laboties”

Kļūdainais ātrās palīdzības mašīnu iepirkums tika izsludināts apzināti, uzskata veselības ministrs Guntis Belēvičs (ZZS).

Intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam “Rīta panorāma” ministrs teica, ka nešaubās par to, ka rīcība bijusi apzināta. Par to ir atbildīgi divi ierēdņi – bijušais Veselības ministrijas valsts sekretārs Rinalds Muciņš un Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) vadītājs Armands Ploriņš, vēsta LETA.

Patlaban Veselības ministrijā iesācējs ir ministrs, bet ierēdņi ir profesionāli un zina, ko dara, teica Belēvičs. Viņš piebilda, ka neatliekamās palīdzības sniegšanai tiek paredzēta liela nauda un lielas intereses. Līdz ar to, mainot sistēmu, ir liela neapmierinātība. Taču ministrs ir pārliecināts, ka valsts nauda ir jātaupa un jāvirza pacientu aprūpei.

Ministrs atgādināja, ka NMPD Ploriņa darbība ir novērtēta negatīvi, tomēr viņam saskaņā ar likumdošanu doti trīs mēneši laika “laboties”. Savukārt Muciņš, kurš patlaban ir Valsts reģionālās attīstības aģentūras (VRAA) direktors, neesot vērtēts kopš 2012.gada. Par to Belēvičs ziņošot vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministram Kasparam Gerhardam (VL-TB/LNNK), jo esot viņam Muciņu “iesmērējis”.

Jau ziņots, ka Veselības ministrija (VM) plāno ātrās palīdzības mašīnas Rīgas reģionam iepirkt, neizmantojot līzingu, kā tas tika plānots iepriekš, pastāstīja VM pārstāvis Oskars Šneiders.

Kamēr jaunu automašīnu nebūs, tiks izmantoti vecie spēkrati, kuri pašlaik netiek lietoti. Šneiders teica, ka VM apzina finanšu līdzekļus, kas būs nepieciešami, lai sakārtotu to mašīnu tehnisko stāvokli, kuras patlaban  stāv Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) reģionālajos centros, bet netiek izmantotas ne ikdienā, ne kā rezerves mašīnas. “Tiks salabotas tās, kuras vēl nav norakstītas,” piebilda Šneiders.

Kā stāstīja NMPD pārstāve Ilze Bukša, pēc jaunu automašīnu piegādes reģionālajiem veselības aprūpes centriem 2013.gadā dienests visas vecās mašīnas nenorakstīja, bet gan saglabāja. Mašīnas esot apmēram astoņus gadus vecas.

Viņa prognozēja, ka pēc tam, kad beigsies līgums par ātrās palīdzības mašīnu izmantošanu ārpakalpojumā, Rīgas reģionā pakalpojumu varētu nodrošināt apmēram puse jauno mašīnu un puse no rezerves un salabotajām mašīnām.

Kā norādīja ministrijas pārstāvis, finanšu līzinga izmantošana ātrās palīdzības auto iepirkumā nav iespējama, jo to neļauj likums, bet otrs līzinga veids – operatīvais līzings – nav valsts interesēm atbilstošs, jo pēc noteikta ātrās palīdzības mašīnu izmantošanas laika tās būtu jāatdod atpakaļ ražotājam. “Sanāktu, ka mēs mašīnas īrējam,” skaidroja Šneiders.

VM tagad plāno apzināt mašīnu tehnisko stāvokli un tām nepieciešamos remontdarbus, lai saprastu, cik lieli līdzekļi būs jāizmanto autoparka sakopšanai, bet par pārējo pieejamo summu automašīnas tiks pirktas, stāstīja VM pārstāvis. Šneiders atzina, ka tādējādi automašīnu nomaiņa Rīgas reģionā notiks gausāk, nekā iepriekš domāts.

Šneiders uzsvēra, ka pašas ātrās palīdzības automašīnas ir tikai daļa no procesa un darbs, piemēram, pie transporta bāzes izveidošanas vai mašīnu vadītāju piesaistes, dienestā turpinās bez izmaiņām.

Kā ziņots, Belēvičs uz nenoteiktu laiku apturējis 30 ātrās medicīniskās palīdzības automašīnu iegādi Rīgas reģionam. Iepirkums apturēts, jo atklājies, ka tas izsludināts nepareizi.

Valdība 13.janvārī atbalstījusi veselības ministra ieceri nodrošināt ātrās palīdzības automašīnas NMPD, Rīgas reģiona centram iegādājoties tās līzingā.

Līdz ar to par spēku zaudējušu kļūst iepriekš 2014.gada 9.septembrī izsludinātais konkurss par medicīnisko transportlīdzekļu un to vadītāju nodrošināšanu Rīgas reģionam ārpakalpojumā, kurš tika pārtraukts pagājušā gada 29.decembrī.

 

Komentāri (26)

dzeris49 03.02.2015. 08.58

Laikm jau, Belevics tur vienkārši neko nespēj, vai, varbūt, arī negrib darīt, bet, principā, kurā valstī vēl augsts ierēdnis tiktu pieķerts liela mēroga blēdības gatavošanā, bet, ne tikai netiktu sodīts, bet, pat paliktu savā amatā, par to “labošanos” vienkārsi jāsmejas, tādi clvēki nelabojas, bet, gaidīs izdevīgu brīdi nākamajai shēmai, un gaidīs, kad aizies Belevics.

Tas nozīmē, ka var darīt visu, un palikt nesodītam, vārdi “tiesiskums” un “atbildība” Latvijā sen devalvēti.

Latvijai aksturīga attieksme pret korupciju, kaut, šis ir viens no tiem retajiem gadījumiem, kad viena valsts nozagšanas shēma tika atklāta un neitralizēta.

+9
0
Atbildēt

5

    Normunds > dzeris49 03.02.2015. 12.09

    Pie visa ir vainīgi deputāti, kas lemj likumus Latvijas Republikā -ar Vienotību priekšgalā. Negrib viņi taisnīgus likumus pieņemt.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    klusais > dzeris49 03.02.2015. 09.19

    dzeris – juridiski neviens nav pieķerts :)

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    lno > dzeris49 03.02.2015. 09.31

    DD1. Ploriņš sēdēs vēl pēc Belēviča…

    _____________

    Nu stāvoklis veselības aizsardzībā tik bēdīgs, ka diez vai kāds gribēs noņemt Beļēviču, ar kuru saistās vismaz kaut kādas cerības.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > dzeris49 03.02.2015. 09.53

    Ja jau juridiski neviens nav pieķerts, tad jau Belevicam nav nekāda pamata apgalvot, ka šie abi blēdās.

    Ja viņam ir pamats apgalvot, ka notikusi blēdība, tad kāpēc uz to nereaģē neviena tss struktūra, kaut ko es te nasaprotu.

    Vienīgais variants – t.s. “Grūtupa likmi”, kas, principā, neļauj apsūdzēt blēdībās nevienu amatpersonu, jo Latvijā ir neredzēti augsti pierādījumu bāzes kritēriji un kritēriji apsūdzības izvirzīšanai, kas, Grūtupa un TP laikos, tika speciāli veidoti tā, lai, praktiski, jebkura amatpersona varētu izvairīties no soda, tādi nav nevienā citā valstī, par ko arī Striķe teica.

    Nu, zinot, ar kādu “degsmi” mūsu politiķi apkaro korupciju, nav nekāds brīnums, ka šie likumi tā arī nav mainīti no TP laikiem, un ierēdņu un amatpersonu bezatbildība un korupcija zied un smaržo, “nanotehnoloģijas” arī ir viens no piemēriem.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    DD1 > dzeris49 03.02.2015. 09.22

    > dzeris49

    “kurā valstī vēl augsts ierēdnis tiktu pieķerts liela mēroga blēdības gatavošanā, bet, ne tikai netiktu sodīts, bet, pat paliktu savā amatā, par to “labošanos” vienkārsi jāsmejas, tādi clvēki nelabojas, bet, gaidīs izdevīgu brīdi nākamajai shēmai, un gaidīs, kad aizies Belevics.”

    Jums taisnība,- pirksta pakratīšana ir vairāk kā nenopietna. Ploriņš sēdēs vēl pēc Belēviča, kā sēdēja pirms viņa, lai gan korupcijas ēna pār viņu ir kopš afēras bērnu slimnīcā.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

traductrice 03.02.2015. 09.35

Jā, Belēvičs rādās cietāks rieksts, nekā varēja gaidīt. Ar humoru arī viss kārtībā. :) Muciņš “iesmērēts” Gerhardam – lai viņš tagad kasot pakausi, ko darīt ar “neaizstājamo” ierēdni-bezģeļņiku.

+5
-1
Atbildēt

0

Ebenemezers-3 03.02.2015. 09.09

likumi, kuri nestraadaa valsts labaa , atceļami,par to pieņemšanu maksaats no obščakiem deputaatiem , kurus esam ieveeleejuši , tad jau nav nekaads briinums , ka teju puse valsts ekonomika ir melna, mums nav ne prezidenta , ne premjera , mums ir lembe

+4
0
Atbildēt

2

    lno > 03.02.2015. 09.22

    Ebenemezers likumi, kuri nestraadaa valsts labaa , atceļami…

    ____________

    Kas tad atcels, ja “tiesikuma” koalīcijai bija svarīgāki jautājumi, ka “aizmirsa” pat atcelt aizklāto prezidenta ievēlēšanu?:):):)

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    Ebenemezers-3 > 03.02.2015. 09.32

    protams , ka šodien tas nenotiks,iespeejams ka tiks kaadreiz ieveeleeta saeima ,kura varees labot peerkamo dveeseļu pieņemtaas nejeedziibas, kautkaadam tiesiskuma progresam taču jaabuut , nebuus uz muužiigiem laikiem pie teikšanas ban…pardon mafija.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu