Valsts nodevībā vainotā daudzbērnu māte izlaista no apcietinājuma (papild.) • IR.lv

Valsts nodevībā vainotā daudzbērnu māte izlaista no apcietinājuma (papild.)

21
Svetlana Davidova (centrā) kopā ar vīru un bērniem. Foto no petīcijas

50 tūkstoši cilvēku aicināja Putinu atbrīvot septiņu bērnu māti

Valsts nodevībā vainotā daudzbērnu māte Svetlana Davidova otrdien atbrīvota no iepriekšējās izmeklēšanas cietuma, ziņo Krievijas liberālā televīzija “Doždj”, atsaucoties uz Davidovas advokātu Ivanu Pavlovu.

Maskavas Helsinku grupas vadītāja Ludmila Aleksejeva pauda gandarījumu, ka septiņu bērnu mātei Davidovai, kuras jaunākajai meitai ir divi mēneši, arests aizstāts ar parakstu par dzīvesvietas nemainīšanu.

“Arestēt daudzbērnu māti, kas baro bērnu, – tas bija kaut kas aiz visām robežām. Es ceru, ka vispār tiks izbeigta viņas kriminālvajāšana. Viņa ir cilvēks, kuram nebija piekļuves ne pie kādiem valsts noslēpumiem,” norādīja Aleksejeva.

Jau rakstīts, ka vairāk nekā 50 tūkstoši cilvēku parakstījuši atbalsta petīciju septiņu bērnu mātei Svetlanai Davidovai, kuru Krievijas varas iestādes par vienu telefonzvanu pirms gada Ukrainas vēstniecībai vaino valsts nodevībā. Sieviete no dzīvesvietas Smoļenskā aizvesta uz Maskavu un ieslodzīta. Petīcija iesniegta Krievijas prezidenta administrācijā ar aicinājumu atbrīvot Davidovu.

Atbalsta vēstuli parakstījuši tādi pazīstami Krievijas kultūras darbinieki kā aktrise Lija Ahedžakova, kura radio “Eho Moskvi” teikusi, ka var galvot par Davidovu, arī pazīstamais žurnālists Vladimirs Pozners, filmas “Leviatāns” režisors Andrejs Zvjgincevs, aktrise Čulpana Hamatova un TV seja Ksenija Sobčaka. Parakstījušos vidū ir rakstnieka Aleksandra Solžeņicina atraitne Natālija, žurnālisti Leonīds Parfjonovs, Katerina Gordejeva, Dmitrijs Muratovs, Arina Borodina.

Davidovas atbalsta vēstule publicēta avīzes “Novaja gazeta” mājas lapā, kā arī internetplatformā “change.org“. Tāpat sociālajā tīklā “Facebook” izveidota atbalsta grupa Svetlanai Davidovai.

Davidova, kura ar ģimeni dzīvo Vjazmā Smoļenskas apgabalā, tika aizturēta 21.janvārī. Krievijas Federālā drošības dienesta darbinieki septiņu bērnu, no kuriem jaunākajam ir tikai divi mēneši, māti pēc kratīšanas dzīvoklī arestēja un aizvdea uz Maskavu, kur ievietoja Lefortovas izmeklēšanas cietumā.

Iemesls Davidovas arestam bija viņas pirms gada – 2014.gada aprīlī – veiktais telefonzvans uz Ukrainas vēstniecību. Toreiz sieviete informēja Ukrainas vēstniecību par konstatētajiem faktiem, ka vietējās Krievijas karaspēka daļas karavīri tiek sūtīti uz Austrumukrainu.

Davidovas aizstāvības vēstulē teikts, ka parakstījušies cilvēki nevar spriest par sievietes nodarījuma smagumu, taču viņi ir nobažījušies par varas iestāžu izraudzīto soda mēru 37 gadus vecajai sievietei un septiņu bērnu mātei.

Arī Krievijas politikas vērotāji uzskata, ka šis solis ir Krievijas iedzīvotāju iebiedēšanas mēģinājums – ja jūs rīkosieties pret varu, tad jūs sagaida tas pats un nekas jūs neglābs, pat tas, ka esat māte ar mazu bērnu, kurš vēl jābaro ar krūti, teica politologs Aleksejs Meļņiks “Radio Svoboda“.

Savukārt militārais eksperts Aleksandrs Golcs no internetportāla “ej.ru” teica, ka šis iebiedēšanas mēģinājums vispārējā militārajā histērijā, kas valda Krievijā, precīzi atkārto savulaik Krievijas disidenta Aleksandra Solžeņicina aprakstīto gadījumu – zvans uz ārvalstu vēstniecību, pēc tam “drosmīgie čekisti” saņem ciet vainīgo.

Viena no parakstu vākšanas atbalstītājām žurnāliste un cilvēktiesību aizstāvības organizācijas “Rusj sidjačaja” (Sēdošā Krievija) Olga Romanova norāda, ka gadījums ar Davidovas arestu ir visus satriecis. Kaut kas līdzīgs nav noticis “kopš Staļina laikiem” – vismaz 75 gadus.

Otrdien Davidovas vīrs Anatolijs Gorlovs atteicies sniegt liecības pret sievu, to pašu darīs arī Davidovas māsa, ziņo BBC. Pēc mediju ziņām, sievietei par valsts nodevību draud līdz 20 gadiem ilgs cietumsods.

Krievijas prezidenta preses sekretārs Dmitrijs Peskovs paziņojis, ka prezidenta administrācija ir saņēmusi 30 tūkstošu cilvēku parakstīto petīciju. “Tā tiks izskatīta. Ir noteikta kārtība,” uz aģentūras “Interfaks” jautājumu atbildēja Peskovs.

Patlaban sociālajā tīklā “Facebook” tiek apspriesta Svetlanas Davidovas atbalsta akcijas organizēšana Maskavā 14.februārī, informē “Radio Svoboda”.

(papildināta no sākuma)

Komentāri (21)

Zorro kundziņš 03.02.2015. 13.30

Valsts nodevība? – izklausās tiešām pēc padomju laikiem. Krievijas vara tad tiešām ar šizofrēniju slimo. Ja jau pati valsts nekādi negrib atzīt, ka karo Ukraina un grasās šo noliegšanu turpināt, tad jau lielākais, kā varētu viņu apsūdzēt – par apmelošanu, dezinformāciju. Bet ja reiz apsūdz “valsts nodevībā”, tad sanāk, ka valsts tomēr atzīst, ka jā, – Krievija tomēr karo pret Ukrainu, un sieviete izpaudusi šo tik slepeno noslēpumu.

Ja tā turpina, tad jāsēdina vai visi Krievijas pilsoņi, kuri kaut kur minējuši vai rakstījuši (internetā, – ko tak ar Ukrainā un citur pasaulē var izlasīt!), – ka Krievija nudien karo.

+12
0
Atbildēt

1

    Aldis-2 > Zorro kundziņš 04.02.2015. 01.03

    žoržs raksta: “izklausās tiešām pēc padomju laikiem”

    Vai tiešām pēdējos 25 gados tev bija kādas ilūzijas par Krieviju?

    Vācijā pēc 2.pasaules kaŗa bija notikusi denācifikācija, bet Krievijā nekas tāds nav noticis, līdz ar to būtu naivi gaidīt, ka kaut kas īpaši Krievijā būtu mainījies…

    +4
    0
    Atbildēt

    0

traductrice 03.02.2015. 13.04

Krievijas jaunā morāle – sieviete, māte ir valsts ienaidnieks, bet svešā valstī karojošs terorists – varonis.

+8
-1
Atbildēt

2

    ierados > traductrice 03.02.2015. 13.45

    Tā nav jauna morāle. Klaji, bezkaunīgi meli un vardarbība ir kremļa režīma gēnos kopš boļševistiskā apvērsuma un tā gatavošanas. Putins nav novators, viņš tikai izmanto Ļeņina – Staļina izstrādājumus, cenšoties tos kaut kā adaptēt satelītu un interneta laikmetam. Uz to viņš arī uzrausies.

    +9
    0
    Atbildēt

    0

    Austras koks > traductrice 03.02.2015. 18.11

    ierados: “Klaji, bezkaunīgi meli un vardarbība ir kremļa režīma gēnos kopš boļševistiskā apvērsuma un tā gatavošanas.”

    ———–

    Kļūda. Nevis kopš boļševiku, bet kopš ordas laikiem, ja ne vēl ātrāk. Tā valsts un tā tauta tādi ir bijuši vienmēr visas vēstures garumā.

    +9
    0
    Atbildēt

    0

Austras koks 03.02.2015. 18.26

No raksta: “Patlaban sociālajā tīklā “Facebook” tiek apspriesta Svetlanas Davidovas atbalsta akcijas organizēšana Maskavā 14.februārī, informē “Radio Svoboda”.”

————-

Varbūt gadījums ar šo sievieti būs lūzuma punkts Krievijas sabiedrībā uz kādām pozitīvām izmaiņām vai atmodu. Cerība, protams, maza, bet manā skatījumā šādam gadījumam, kad arestē parastu cilvēku – sievieti daudzbērnu māti, uz Krievijas cilvēkiem varētu būt daudz lielāks domāšanu un protesta garu raisošs efekts nekā kaut kādiem politiķu opozicionāru (Navaļnijs u.tml.) vai vienkārši antiputinistu arestiem.

+5
0
Atbildēt

2

    aivarsk > Austras koks 04.02.2015. 00.58

    Varbūt gadījums ar šo sievieti būs lūzuma punkts Krievijas sabiedrībā uz kādām pozitīvām izmaiņām vai atmodu.

    ______________________

    Tikko rakstīji:

    Kļūda. Nevis kopš boļševiku, bet kopš ordas laikiem, ja ne vēl ātrāk. Tā valsts un tā tauta tādi ir bijuši vienmēr visas vēstures garumā.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    Aldis-2 > Austras koks 04.02.2015. 01.07

    Austras koks rakstīja: “Varbūt gadījums ar šo sievieti būs lūzuma punkts Krievijas sabiedrībā uz kādām pozitīvām izmaiņām vai atmodu.”

    Varbūtība, ka Norijā (Norvēģijā) sāks augt palmas, ir lielāka.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu