Francijas vēstnieks taisnojas par „Mistral” līgumu ar Krieviju • IR.lv

Francijas vēstnieks taisnojas par „Mistral” līgumu ar Krieviju

10
Francijas vēstnieks Latvijā Stefans Viskonti. Foto: Ieva Lūka, LETA

Francija Krieviju joprojām uzskata par partneri, lai gan tas neesot vienkāršs partneris

Francijas vēstnieks Latvijā Stefans Viskonti otrdienas vakarā LTV raidījumā „1:1″ karakuģu „Mistral” nodošanu Krievijai skaidroja ar iepriekš slēgtu starptautisku līgumu un taisnojās, ka kuģi Krievijai tiek piegādāti bez bruņojuma. Turklāt daļa no šiem kuģiem tiekot veidoti Krievijā un tie „nav 100% franču ražojums”.

Pagaidām, kamēr Ukrainā nav skaidra politiskā atrisinājuma un reālas uguns pārtraukšanas, Francija nepārdos Krievijai „Mistral” kuģus, teica Francijas vēstnieks.

Atbildot uz jautājumu, kādēļ Francija nepasaka skaidru „nē” kuģu pārdošanai Krievijai, vēstnieks uzsvēra, ka kuģu nodošanā runa ir par spēkā esošu starptautisku līgumu un tam ir jātiek izpildītam, „jo tā ir arī Francijas uzticamība komerciālajā kontekstā”, ziņo portāls Lsm.lv. „Taču Francijas prezidents ir bijis noteikts – šī brīža apstākļos mēs nevaram nodot kuģus Krievijai. Viss ir pateikts.”

„Mums ir nepieciešami divi priekšnoteikumi – politiskais noregulējums Ukrainā un īsta uguns pārtraukšana. Un tas, ko mēs redzam pēdējās dienās, nav pareizais virziens,” sacīja vēstnieks. „Kamēr Ukrainā nav skaidra politiskā atrisinājuma un noregulējuma, un īstas uguns pārtraukšanas, mēs nepiegādāsim kuģus. To saka valsts galva [Francijas prezidents].”

Vēstnieks vairākkārt uzsvēra, ka kuģi tiek piegādāti bez bruņojuma, turklāt daļa no šiem kuģiem tiek veidoti Krievijā un tie „nav 100% franču ražojums”.

Runājot par Francijas un Krievijas attiecībām, Viskonti apliecināja, ka Francija uzskata Krieviju par partneri, lai gan ne vienkāršu partneri. „Es nedomāju, ka no Parīzes puses būtu kāda izpatikšana Krievijai. Mēs aizstāvam Francijas un Eiropas, un stabilitātes intereses. Mums nepieciešama Krievija konkrētiem jautājumiem – drošība, cīņa pret terorismu, enerģētikas jautājumi, ģeopolitiskā stabilitāte, pat ja tas šobrīd ir ļoti sarežģīti. Francija vienlaikus ir par stingrību un dialogu.. Mērķis nav iepriecināt Maskavu, mērķis ir kopīgi rast risinājumu, kas ļautu stabilizēt situāciju Ukrainā,” norādīja diplomāts.

Viņš arī pauda cerību, ka Krievija kļūs saprātīga. „Svarīgi ir palikt vienotiem mūsu pozīcijās, kas Eiropai ir izdevies un tas ir jāturpina. Eiropiešu vienotība ir jāattīsta. Mēs ceram, ka Krievija kļūs saprātīga, sapratīs mūsu apņēmību. Sankcijas nav domātas, lai darītu sliktu Krievijai, bet, lai Krievija dotu aktīvāku ieguldījumu pieņemama risinājuma atrašanā,” teica vēstnieks.

Jau ziņots, ka Francija ir atteikusies Krievijai pagaidām pārdot “Mistral” kuģus. Krievija uz to ir reaģējusi, atgādinot, ka Francijai būs jāmaksā lielas kompensācijas. Patlaban Krievijas karavīri ir atsaukti mājās no karakuģu pārņemšanas Francijā.

 

Komentāri (10)

otra puse 21.01.2015. 09.17

Zīmīgi, ka Francijas vēstnieks kā piriekšnoteikumu nemin Krievijas izvākšanos no Krimas un Austrumukrainas. Runa ir tikai par “politisko noregulējumu”, jebšu iesaldēto konfliktu.

+6
0
Atbildēt

0

J.Biotops 21.01.2015. 12.17

Ne mazāk par Mistrālu apdziedāšanu mani sajūsmināja vēstnieka gudrība, ka Francija labi pazīstot Krieviju jau vairākus gadsimtus. Kaut ko tādu stāstīt Rīgā – tur jābūt tiešām īstam… francūzim.

Čalim pat Eiropas robežas zināmas tikai pēc Tatiščeva, kaut arī jau dažus desmitus gadu pēc tā Peķkas diendera pati Katrīna Veļīkaja precizēja, ka Krievija ir Āzijā, tikai uzvilkusi eiropeisku kaftanu.

+7
-1
Atbildēt

0

west 21.01.2015. 15.23

Francija un pārējie dienvidu sociālistu slinķi ir potenciālie NATO nodevēji. Šos šrēderveidīgos ir jāuzmana kā ar krievu naftas vīrusu slimos un labāk nelaist mūsu robežu tuvumā vispār.

Latvieši noteikti zina, kur franči var iespraust savus mistrāļus.

+5
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu