“The Guardian”: Rubļa vērtības zudums apdraud deviņas valstis • IR.lv

“The Guardian”: Rubļa vērtības zudums apdraud deviņas valstis

37
Grafiks no "The Guardian".

Kirgizstānas, Tadžikistānas un Uzbekistānas imigranti ir Krievijā gūtās peļņas lieli sūtītāji uz mājām

Krievijas rubļa vērtības straujā samazināšanās uz pusi rada draudus deviņām tā saucamās postpadomju telpas valstīm, kas bijušas atkarīgas no naudas pārvedumiem no Krievijas. 2015.gadā kopumā tās rubļa vērtības mazināšanās dēļ varētu zaudēt vairāk nekā 10 miljardus ASV dolāru, raksta britu “The Guardian”, atsaucoties uz Pasaules Bankas datiem.

Pēc Pasaules Bankas datiem, no Krievijas naudas pārvedumiem atkarīgās valstis ir Tadžikistāna – 42%, Kirgizstāna – 31,5%, Moldova – 25%, Armēnija – 21%, Gruzija – 12%, Uzbekistāna – 12%, Ukraina – 5,5%, Lietuva – 4,5% un Azerbaidžāna – 2,5%.

Šie ir vieni no augstākajiem naudas pārvedumu rādītājiem pasaulē, teikts medija publikācijā. No piecām pasaules valstīm, kuru IKP visvairāk ir atkarīgs no šādiem maksājumiem, ir trīs bijušās padomju republikas – Kirgizstāna, Tadžikistāna un Uzbekistāna. Lielākoties tie ir šo valstu imigrantu Krievijā nopelnīto ienākumu pārskaitījumi uz dzimteni.

Medijs kā piemēru stāsta par Azizu, kurš strādā kādā Maskavas vagonbūves rūpnīcā un uz mājām Uzbekistānā vecākiem un māsām ik mēnesi var aizsūtīt dažus simtus dolāru mēnesī. Kopā ar pastāvīgo darbu un piestrādāšanu viņš varot nopelnī aptuveni 910 ASV dolāru mēnesī, raksta “The Guardian”. Tagad viņš uzskata, ka vīrietim paveiksies, ja varēs nopelnīt kaut pusi šīs naudas. “Sāku domāt, vai ir jēga te palikt strādāt,” saka Azizs.

Medijs raksta, ka viņš nav vienīgais, kurš sācis domāt par aizbraukšanu no Krievijas, pasliktinoties tās ekonomiskai situācijai. Turklāt varasiestādes ir pastiprinājušas noteikumus imigrantiem, lai iegūtu darba atļaujas Krievijā. Patlaban Krievijā atrodas miljoni bijušo padomju republiku pilsoņu, kuri tur strādā nelegāli. Ļoti daudz šādu strādnieku ir tieši no pieminētajām trim valstīm.

“Pagaidām cilvēki masveidā neaizbrauc, jo pārsvarā baidās, ka nevarēs atkal atgriezties,” saka Gavhara Džurajeva, kura vada organizāciju, kas sniedz bezmaksas juridisko palīdzību strādājošiem imigrantiem. Tomēr daudzi cilvēki par to domā, viņa teic.

Šī tendence Krievijai var radīt problēmas, atzīmē medijs, jo Krievija ir rēķinājusies ar migrantu darbaspēku celtniecības projektos, gatavojoties kaut vai tikai 2018.gada pasaules čempionātam futbolā.

 

Komentāri (37)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu