NATO saredz spriedzes samazinājumu Austrumukrainā • IR.lv

NATO saredz spriedzes samazinājumu Austrumukrainā

20
NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs. Foto: EPA/LETA

Čečenu un Krimas tatāru trimdas līderi: „Charlie Hebdo” terora akts izdevīgs Krievijai

Spriedze Austrumukrainā nedaudz mazinājusies, liecinot NATO jaunākie dati.

Intervijā vācu avīzei „Die Welt” pirmdien NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs teicis, ka bruņotu sadursmju skaits Donbasā nedaudz ir samazinājies. „Vietām vēl turpinās kaujas, bet vienlaikus ir pazīmes par nelielu atslodzi,” teica Stoltenbergs.

Vienlaikus viņš norādījis, ka Austrumukrainā joprojām atrodas Krievijas karaspēks, kas palīdz separātistiem. Kopīgo situāciju Donbasā Stoltenbergs nodēvējis par „nestabilu un sarežģītu”. Arī reģiona humānā situācija turpina raisīt bažas.

Stoltenbergs aicinājis Krieviju nekavējoties radīt apstākļus uguns pārtraukšanai. Viņš uzsvēris, ka no Krievijas varas sagaida Minskas vienošanās noteikumu izpildi.

Tikmēr pēc pagājušajā nedēļā Francijā notikušajiem islāmistu uzbrukumiem žurnālam „Charlie Hebdo” un ebreju veikalam ar savām aizdomām par to, ka šie islāmistu uzbrukumi ir izdevīgi pirmām kārtām Krievijai nākuši klajā gan čečenu trimdas līderis Ahmeds Zakajevs, gan Krimas tatāru līderis Mustafa Džemiļevs, raksta UNIAN.

Zakajevs svētdien teicis: „Mani var vainot par aizspriedumainību, bet fakti liecina tieši par to, ka aiz šīm akcijām varētu būt slēptas Krievijas intereses.”

Viņš norādīja, ka Krievija atrodas ekonomiskās krīzes sākumposmā, kas var pārtapt par politisko krīzi. „Krievijas specdienestiem jādara viss, lai ienaidnieks [Rietumiem] būtu tā saucamie islāma teroristi. Viņi vēlas atrast kopīgu ienaidnieku ar Rietumiem, lai Rietumi atceltu savas sankcijas… Tādējādi es secinu, ka vienīgā valsts, kas bija ieinteresēta šajā terora aktā Parīzē, ir Krievija,” teica Zakajevs.

Viņš arī aizsūtījis vēstuli Francijas varasvīriem, aicinot prezidentu Fransuā Olandu izvērtēt Vladimiru Putinu kā vainīgo notikumos Parīzē.

Savukārt Krimas tatāru līderis Mustafa Džemiļevs teica: „Kad notiek tādas traģēdijas, sabiedrība sāk izsvērt, kam tas bija izdevīgi. Un te var izdarīt skaidru secinājumu, ka terora akti visvairāk bija izdevīgi Krievijai. Lai novērstu uzmanību no tā terorisma, ko Krievija īsteno Ukrainā, uz „islāma terorismu”.”

Ukrainas parlamenta deputāts prognozē, ka šie terora akti aktivizēs labējo un citu „fašistu” aktivitātes. „Bez tam šie noziegumi aktivizēs galēji labējos – Lepēnas Nacionālo fronti Francijā, kā arī citus „fašistus” citās valstīs – Ungārijā vai Bulgārijā. Bet tie savukārt, kā redzams, atbalsta Krieviju,” teica Džemiļevs.

Jaunākās ziņas liecina, ka svētdien labēji konservatīvais Ungārijas premjerministrs Viktors Orbans uzstāšanās laikā televīzijā kritizējis Eiropas multikulturālisma politiku. Viņš paziņojis, ka „ekonomiskā migrācija ir slikts process Eiropai”. Viņaprāt, „migranti rada tikai problēmas un draudus eiropiešiem” un tāpēc to ieplūšanu Eiropā ir jāaptur, vēsta Dw.de.

 

Komentāri (20)

aivarsk 12.01.2015. 09.16

saredz spriedzes samazinājumu Austrumukrainā

_______________________________

Nezin kāpēc ziņu aģentūras ziņo pretējo?

Kurš kuru muļķo un kāpēc?

Un nevajadzētu pretnostatīt abas lietas – krievijas izdevīgumu un iespēju organizēt šos teroraktus un imigrācijas vājprātu!

Tie ir abi galvenie ļaunumi Eiropai!

http://www.delfi.lv/news/world/other/donbasa-situacija-sarezgijas-brunoti-grupejumi-uzbruk-strategiskiem-objektiem.d?id=45438790

+6
0
Atbildēt

3

    Edgars Avotiņš > aivarsk 12.01.2015. 17.48

    aivarsk – Mans minējums, ka NATO par šādu paziņojuma saturu vienojās kaut kad … pagājšnedēļ, pa brīvdienām atpūtās, un šodien paziņoja.

    Bet sanācis reāli stulbi – dienu pē»c pilna apjoma karadarbības atjaunošanās paziņot par situācijas normalizešanos … tas ir vienkārši stulbi.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    v_rostins > aivarsk 12.01.2015. 14.15

    aivarsk

    Tie ir abi galvenie ļaunumi Eiropai!

    _______________

    Absolūtais ļaunums – fašistisko izdzimteņu bidlostāna un tās sarīkotā imperiālistiskā WWII netaisnīgā iznākuma sekas.

    Krievijas evolūcija: no leduscirtņa līdz polonijam. Kopš Staļina kādreizējā sāncenša, Trocka, nogalināšanas, praktiski, katra pasaulē pastrādāta terora akta saknes meklējamas kremlī.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    fretka > aivarsk 12.01.2015. 10.03

    Pareizi jābūt: “Aģents Steklovs saredz spriedzes samazinājumu Austrumukrainā.”

    Starp citu, interesanti, ka par šiem islamistiem

    http://www.news24.com/Africa/News/AI-Up-to-2-000-dead-in-Boko-Harams-deadliest-massacre-20150109

    mūsu curiki nebilst ne vārda

    16 > 2000 ???

    +4
    0
    Atbildēt

    0

Edgars Avotiņš 12.01.2015. 17.43

Gan NATO, gan Latvijas Ārlietu ministrija, gan daudzi citi Rietumu avoti kautka pamanās nākt ar novēlotiem paziņojumiem.

Jau kopš vakardienas var teikt, ka tur no Minskas ugunspārtraukšans nav ne smakas – abas puses veic gan uzbrukumus, gan arī artilērijas apšaudes ne tikai pa pretinieka pozīcijam, bet arī pa pretinieka pusē esošajām apdzīvotajām vietām.

Uzbrukumi pagaidām nelieli – ar dažādām sekmēm. Ukraiņi ieņēmuši Dokučajevskas piepilsētu, savukārt teroristiem atkal ir sekmes Bahmutovkas šosejas apvidū.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu