EM atkārtoti rosina apturēt Latvijas dalību "World Expo 2015" • IR.lv

EM atkārtoti rosina apturēt Latvijas dalību “World Expo 2015”

26
Izstādes "Expo Milano 2015" Latvijas paviljona makets. Foto: Ieva Lūka, LETA

Latvijas dalība “World Expo” izmaksās pārāk dārgi – kopumā 7,3 miljonus eiro

Ticamākais, valdība otrdien lems apturēt Latvijas dalību starptautiskajā izstādē “World Expo 2015”, kas nākamgad norisināsies Itālijas pilsētā Milānā, pēc Ministru kabineta komitejas sēdes pirmdien sacīja ekonomikas ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS).

Valdība jau pagājušajā nedēļā lēma neatbalstīt ekonomikas ministres ierosinājumu apturēt Latvijas dalību starptautiskajā izstādē, piešķirot Latvijas paviljona būvniecībai papildu 1,6 miljonus eiro. Taču jautājums par Latvijas dalību izstādē tiks atkārtoti skatīts rītdienas, 23.decembra, valdības sēdē, raksta LETA.

Reizniece-Ozola uzsver, ka Latvijas dalība “World Expo” izmaksās pārāk dārgi – kopumā 7,3 miljonus eiro. Turklāt, pēc ministres teiktā, gatavošanās termiņš ir ļoti īss un saspringts, lai kvalitatīvi īstenotu projektu.

Ministre arī informēja, ka Ekonomikas ministrija ir saņēmusi galīgo piedāvājumu no Šveices būvuzņēmuma “Adunic AG”, kas apņēmies laikā uzbūvēt Latvijas paviljonu par aptuveni 3,1 miljonu eiro.

“Kompānija ir gatava būvēt Latvijas paviljonu, taču man joprojām šķiet, ka Latvijai no dalības izstādē ir jāatsakās,” uzsvēra Reizniece-Ozola.

Viņa pieļāva, ka valdība rīt tomēr nolems apturēt Latvijas dalību izstādē “World Expo”. “Visticamāk, valdība apsver iespēju atteikties no projekta,” uzskata ministre.

Latvijas paviljona būvniecību “World Expo” par 3,1 miljonu eiro plāno uzticēt Šveices būvuzņēmumam “Adunic AG”, kas kā ģenerāluzņēmējs patlaban būvē arī Vācijas un Austrijas paviljonus izstādē “World Expo”, pagājušajā nedēļā paziņoja Reizniece-Ozola.

Ministre informēja, ka decembrī bez rezultātiem beidzās Latvijas paviljona būvniecības iepirkums, kurā piedalījās divi pretendenti – “RBSSkals Būvvadība” un Itālijas uzņēmums “Paolo Beltrami S.p.A” ar Latvijas apakšuzņēmēju SIA “Baumeister”. “RBSSkals Būvvadības” piedāvātā līgumcena bija 6,03 miljoni eiro, taču “Paolo Beltrami S.p.A” – 6,22 miljoni eiro. Ministre norādīja, ka abu pretendentu piedāvātās cenas ir līdzīgas, tāpēc ar aizdomām par abu uzņēmumu iespējamu vienošanos Ekonomikas ministrija (EM) vērsās Konkurences padomē (KP).

Pēc nenotikušā iepirkuma EM apzināja citu būvnieku piedāvājumus, kopumā saņemot septiņu uzņēmumu nesaistošos piedāvājumus, kas svārstījās no 3,16 līdz 4,37 miljoniem eiro. EM nolēma izvērtēt divus labākos piedāvājumus – Itālijas uzņēmuma “Prana/Progeca”, kas patlaban būvē Čehijas paviljonu izstādē “World Expo”, un Šveices kompānijas “Adunic AG”, kas patlaban būvē Austrijas un Vācijas paviljonus izstādē “World Expo”.

Līdz šim noslēgtie līgumi par Latvijas dalību izstādē “World Expo 2015” paredz valsts kopējos izdevumus aptuveni 5,6 miljonu eiro apmērā. Ar komandītsabiedrību “Expo 2015” noslēgts 3,3 miljonus eiro vērts līgums par paviljona projektēšanu un pasākumu producēšanu, projekta vadībai atvēlēti 700 000 eiro, bet paviljona būvniecībai – 1,6 miljoni eiro.

 

Komentāri (26)

WAT 22.12.2014. 13.21

Vispār jau LR manierē:

*http://pvs.iub.gov.lv/show/344139 3 mio EUR par ideju , papīriem, un mārketingu. TAS JAU IR IZTĒRĒTS!

*no 3,1-7mio EUR par būvi, vēl jāiztērē.

Un tas viss par paviljoniņu 1.5 K m² platībā. ( ideja, papīrs, mārketings v. realizācija 100% v 100%, lepni, lepni, teiksim) Ja tajā pašā laikā ēsti http://www.baltic-course.com/eng/forums/?doc=79676, to pašu dara par 2.2 mio EUR būvn.+0.5 mio EUR) viss pārējais.

Kas bija EM kūrētājs tajā laikā? NEdomāju ,ka ēstu reklāmisti rijīgāki kā mūsējie, bet dīvaini vieniem pieteik 0.5 otriem 3 (5-6X kārtīga starpība). Tas viss pirms vēlēšanām, kur arī reklāmisti ir galvenie situācijas noteicēji, kurš būs kur…

Visticamākais ( lai vai kā es nebūtu V pusē) bilde ir tāda ka Lembergisti ir uzrakuši šo skeletu tieši V skapī….

+10
0
Atbildēt

9

    zanE. > WAT 22.12.2014. 13.40

    …Konkursa par Latvijas paviljonu «Expo 2015» Milānā žūrijas komisija:

    * komisijas priekšsēdētājs — Ekonomikas ministrijas valsts sekretārs Juris Pūce (tolaik jau piedalījās partijas “Latvijas attīstībai” dibināšanā)

    * komisijas priekšsēdētāja vietnieks — arhitekts, kultūras ministres ārštata padomnieks Jānis Dripe;

    * Ārlietu ministrijas Ārējo ekonomisko sakaru veicināšanas nodaļas vadītājs Rūdolfs Brēmanis;

    * Ekspozīcijas idejas autors, režisors Uģis Brikmanis;

    * Latvijas Arhitektu savienības pārstāvis, arhitektūras biroja «Arhis» partneris Andris Kronbergs;

    * Reklāmas aģentūras «Adell Saatchi & Saatchi» un Latvijas Reklāmas asociācijas pārstāvis Varis Lāzo;

    * Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras Investīciju departamenta direktore Andra Minkeviča;

    * Latvijas Institūta direktore Kārina Pētersone;

    * Latvijas Valsts Agrārās Ekonomikas institūta Lauku vides attīstības nodaļas vadītāja Daina Saktiņa;

    * Tūrisma attīstības valsts aģentūras direktors Armands Slokenbergs;

    * Latvijas Sabiedrisko attiecību kompāniju asociācijas un «Komunikācijas Aģentūra/Edelmann Affilliate» pārstāve Ieva Stūre;

    * Latvijas Pārtikas ražotāju uzņēmumu federācijas valdes locekle Ligita Turnere;

    …Ekonomikas ministrs – Daniels Pavļuts (RP)….

    +1
    -5
    Atbildēt

    0

    zanE. > WAT 22.12.2014. 15.53

    …WAT…un te mēs atgriešamies pie iepriekš apspriestās tēmas – par pareiziem cilvēkiem, pareizā laikā un vietā….vai atceries kādu Expo, kura nebūtu saistīta ar skandāliem?…

    …kā vienmēr – atšuj profesionāļus, kuri nāk ar idejām, jo par lepnu, lai tērētu laiku un klausītos, skatītos, vērtētu – uz kā pamata veidot konkursa nosacījumus…uzbliež konkursiņu priekš konkrētiem personāžiem un pēc tam, lai neizblamētu Latvijas vārdu – šantažē valdību par finansējumu, kurš pieaug astronomiskā proporcijā…vai tad tas ir kaut kas jauns?…

    …paskaties uz tiem žūrijas komisijas dalībnieku uzvārdiem – vai gan kādam mute atvērsies kritizēt par kārtējo feileri?…bet atbildību prasīsim no kā?…

    ….2013.gada pavasaris:

    – “Latvijas dalībai starptautiskajā izstādē “World Expo 2015” Milānā valdība otrdien piešķīra 3 823 000 latus. Līdzekļi piešķirti 2014. -2016.gada vidēja termiņa budžeta ietvaros.

    2013.gada valsts budžeta ietvaros jau piešķirti 200 000 latu, kas paredzēti, lai gada pirmajā pusē organizētu divus iepirkumus – radošā konkursa rīkošanai apvienojumā ar paviljona operatora izvēli, kā arī projektēšanas un celtniecības iepirkumu, balstoties projekta tehniskajā specifikācijā.

    2014.gadā paredzēts izlietot 937 000 latu, 2015.gadā 2,8 miljonu latu un 2016.gadā 116 000 latu.

    Lielākās izmaksas sastāda personāla algošana, kas tie rēķinātas 816 000 latu apmērā. Algoti tikšot 38 darbinieki, kuri strādās 6 mēnešu garumā bez brīvdienām, katru dienu 15 stundas. Paviljona ārtelpu iekārtošana atbilstoši ekspozīcijas konceptam izmaksās 584 000 latu. Šajā summā iekļautas strūklaku, tehnoloģisko instalāciju izveidošana, mēbelējums un aprīkojums.

    Papildus tam tiks uzsākts darbs arī pie ekspozīcijas satura un interjera elementu izgatavošanas, lai uzreiz pēc celtniecības darbu pabeigšanas varētu operatīvi veikt to montāžu un uzstādīšanu. Šim nolūkam ir paredzēti 323 000 latu.

    http://www.delfi.lv/bizness/biznesa_vide/latvijas-dalibai-izstade-world-expo-2015-pieskir-38-miljonus-latu.d?id=43158382#ixzz3MdPUZjsQ

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    zanE. > WAT 22.12.2014. 14.30

    …WAT….starp citu – šī bija pirmā reize, kad tika izsludināts atklāts metu konkurss dalībai izstādē….

    …īsti pareizi nebūtu ar pirkstu vien rādīt EM virzienā – protams, LIAA darbību uzrauga Ekonomikas ministrija, taču viss, kas saistīts ar Word Expo – tas ir LIAA lauciņš….interesanti, kā Dana Reizniece-Ozola izkļūs no interešu konflikta, jo atbildība būs jāprasa no LIAA direktora Andra Ozola…

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    zanE. > WAT 22.12.2014. 18.24

    …WAT… – “Diemžēl uzprasās secinājumi, vai nu politiskās partijas ir nespējnieki, kas nespēj tikt galā ar “činušu” medūzu, vai nu pašas politiskās partijas ir šo medūzu galvas….”

    —————————–

    ….mjā, arī mani nodarbina šis jautājums – tas cerbers pie ministra “durvīm” rīkojas uz savu galvu, vai tāds ir ministra uzstādījums – “atvairīt nevēlamus svešiniekus”, rūpējoties par savas partijas pareizajiem ļaužiem…

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    andrejs > WAT 22.12.2014. 18.05

    Njāā,Ventspilī neviens neko tādu neatļaujas…

    ———————————————-

    viens no pamatotiem Lemberģa fanu argumentiem. Viņš vismaz dara un kontrolē. Es šaubos vai viņš kādam citam ļauj kko nozagt…. :)

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    Ēriks > WAT 22.12.2014. 17.18

    Njāā,Ventspilī neviens neko tādu neatļaujas…

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    WAT > WAT 22.12.2014. 16.52

    Zane, bet kurš ir tas ,kas :”……kā vienmēr – atšuj profesionāļus, kuri nāk ar idejām, jo par lepnu, lai tērētu laiku un klausītos, skatītos, vērtētu – uz kā pamata veidot konkursa nosacījumus…uzbliež konkursiņu priekš konkrētiem personāžiem un pēc tam, lai neizblamētu Latvijas vārdu – šantažē valdību par finansējumu, kurš pieaug astronomiskā proporcijā…vai tad tas ir kaut kas jauns?…”

    Manuprāt LR ierēdņi, kā pakļautībā viņi sēž, Ministriju un sekojoši ministru, kas ir ministri, konkrētā pozīcijas politiskā spēka ( koalīcijas) , izvirzītie atbildīgie no konkrētām pozīcijas partijām. Diemžēl uzprasās secinājumi, vai nu politiskās partijas ir nespējnieki, kas nespēj tikt galā ar “činušu” medūzu, vai nu pašas politiskās partijas ir šo medūzu galvas….

    Abi secinājumi neko pozitīvu par LR valdīšanu neliecina, vai nu nelieši vai nu nelgas, ne viens ne otrs nerada uzticēšanos .

    Viss pārējais ir lirika…

    Beigās vēl iečekoju cik tad m² uzbūvēs, izrādās nieka 600 m² (pie RBS tēriņi ~10000 eur/m², pie šveiciešiem 5000 eur/m²), +netaustāmā daļa vēl 5000 eur/m².

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    WAT > WAT 22.12.2014. 14.46

    Zane, tas nav nekāds metu konkurss, kur samests ir viss vienā- mārketings+projekts+idejas+utt… Valsts vienkārši pat nevīžoja radīt (noorganizēt) proj.uzd., ierēdņi prasti noslinkoja:” LAi tie konkursanti paši sev uzdevumu izgudro”

    Kas tiem gudreniekiem sprandu lauza, darīt pakāpeniski -koncepts(proj.uzd kopā ar konkursā pieaicinātiem reklāmistiem, kur arī ir viss noskaidrojas, ko nu tur darīs tajā paviljonā), seko ideju mets ( te parādās arhitekti, dizaineri), kas to fantastisko ideju iedzīvina virtuālā modelī, tad seko būvnieki, kas materializē, paralēli loģistikas uzturēšanas konkurss, nebija jau jauna europa jāizgudro….

    Kas bija RP pēc tanku paziņojuma pagājušā valdībā nav nekāds noslēpums, un kāds statuss bija V pagājušā Saeimā arī nav noslēpums. KAtram pēc nopelniem, diemžēl….

    Loģiski ka arī Ozolam sen bija misenē jālido, diemžēl D.O-R. , lai vai kāda R Ostas pilsētas izsūtāmā meitene nebūtu, tomēr ir atradusi instrumentu lai klapētu V, lai arī nāksies arī vīru atlaist, nedomā ka saimnieks ieliks ko inteliģentāku vietā…

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

    WAT > WAT 22.12.2014. 13.56

    Zane, kurš to veidu sadalīt šādi iepirkumu izdomāja? Viss nenokontrolējamais idejas, mārketings, organizēšana arī daļēji projektēšana vienā iepirkumā, kur sadala pilnīgi nesamērīgi tam iedalītos 71% visa budžeta, jau iztērēti -pirms vēlēšanām, un tikai tad 29% realizēšanai ,ļauj precīzi darboties būvniekiem( tiem jau maz ko var pārmest-tur vienmēr pretī ir precīzas tāmes, kuras Pasūtītājs var viegli kontrolēt).

    Par ideju, pakalpojumu var paprasīt gan 1 EUR, gan 1mio EUR, kurš man to var liegt, it sevišķi ja man vēl Pasūtītājs jāpakalpo citās neafišētās jomās.

    Vienkārši vējgāze, skumji un vilšanās, ja tepat ziemeļu kaimiņos to lietu organizē sakarīgi, un būs gan paviljons, gan koncepts, gan viss ko vajag….

    +6
    0
    Atbildēt

    0

traductrice 22.12.2014. 12.08

Kādreiz Pareksam bija tāds zīmīgs sauklis – Mēs esam tuvāk nekā šveice.

Fakts. Šveice ir kļuvusi par lētā darbaspēka zemi, ja jau var piedāvāt 2x lētāku darbu nekā vietējais. IUB steidzami jāmeklē, vai šveiciešu piedāvājums gadījumā nav “nepamatoti lēts”, vai “godīgi tiek maksāti visi nodokļi” un vai “netiek grauta konkurence”.

+7
-1
Atbildēt

1

    andrejs > traductrice 22.12.2014. 13.13

    Islandē ir tādi ceļi un tuneļi, ka mēs varam tikai apskaust. Šaubos, vai viņiem tas izdotos, ja celtniecības izmaksas būtu tikpat augstas kā Latvijā.

    Islandes teritorija ir 103 tūkst kv.km. (1,5 Latvijas!), iedzīvotāji – kādi 320 tūkst…

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

WAT 22.12.2014. 13.46

“Ar komandītsabiedrību “Expo 2015″ noslēgts 3,3 miljonus eiro vērts līgums par paviljona projektēšanu un pasākumu producēšanu, projekta vadībai atvēlēti 700 000 eiro, bet paviljona būvniecībai – 1,6 miljoni eiro.”

Tie kundziņi ,kas sastādīja izmaksas ir nojūgušies, papīriem,plezīram,idejām un pilsoņu transportam 4 mio EUR (Igauņu piemēru augstāk minēju), pakam būvniecībai 1,6 mio EUR( būvizmaksas,kā sociālai būvei, bet praksē kaut kāda reklāmistu iegriba naturālistisks apzāģēts svētozols ar stilizētu lapotni, kuras būizmaksas ir ne mazāk kā 2-3 K eur/m² acīmredzami, jebkuram būvniecības jomas garāmejošam pilsonim)?

PAtiesībā normālā valstī tie ierēdņi,kas šādu budžeta sadalījumu ieviesa unn ir kaut ko parakstījuši, tagad ar steigu rakstītu atlūgumu, lai nenonāktu Brasā, bet zinot Brīnumzemi , papukstēs papukstēs un beigsies, saņems prēmijas…

+6
0
Atbildēt

3

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu