Mazpazīstama tīmekļa vietne biedē ar "Krievijas specoperāciju" Latgalē • IR.lv

Mazpazīstama tīmekļa vietne biedē ar “Krievijas specoperāciju” Latgalē

24
Krievijas karogs. Foto: Lita Krone, LETA

Tiek pieļauts, ka tā varētu būt saistīta ar Kremli

Mazpazīstamā un apšaubāmas reputācijas tīmekļa vietnē, kas sevi pozicionē kā “Eirāzijas Stratēģiskās izlūkošanas centra” (CESI) mājaslapu, piektdien publicēts “analītiķu ziņojums” par Latgalē it kā plānotu Krievijas “specoperāciju”.

Neatkarīgu avotu informācija liecina, ka “centrs” iepriekš izpelnījies apsūdzības plaģiātismā, turklāt tā “mājvieta” Londonā reģistrēta adresē, kur mitinās arī vairāki simti “pastkastīšu uzņēmumu”, no kuriem daudzi saistīti ar Krieviju, raksta LETA.

“Centra” seja tā vērienīgajā, bet līdz šim ne visai populārajā videovēstījumu kolekcijā tīmekļa vietnē “YouTube” ir kāds “Alekss Krauss”, kurš angļu valodā runā ar izteiktu krievu akcentu.

Ukrainas ziņu un analītikas vietne “Inform Napalm”, kuras materiālus bez atļaujas pārpublicējis “centrs”, izteikts pieņēmums, ka tas varētu būt saistīts ar Kremli.

Kā teikts “centra” piektdien publicētajā ziņojumā, “CESI analītiķu uzmanību šonedēļ piesaistīja datu plūsmas pieaugums no Latvijas”. “Datu apstrāde liecina par faktu, ka Maskava visticamāk gatavo destabilizācijas operāciju Latvijā 2015.gada pavasarī,” teikts “centra” ziņojumā.

“Šis scenārijs paredz lokālu referendumu iniciēšanu Latgalē – Latvijas austrumu reģionā, kas aizņem teju ceturto daļu tās teritorijas. Atbilstoši 2010.gada datiem, reģiona iedzīvotāju vidū 40% ir krievi,” atgādina “centra analītiķi”.

“Operācija nav vērsta uz teritoriju aneksiju. Tās mērķis ir uz laiku radīt “karstos punktus”, izraisīt bargus Latvijas varasiestāžu soļus, centienos apslāpēt šo teritoriju separātismu,” paredz “analītiķi”.

“Tā rezultātā Maskava sagaida, ka operācija dos stimulu Latvijas varasiestādēm pārskatīt to politiku pret krievvalodīgajiem iedzīvotājiem, ieviest “es pilsonību”, atcelt pastāvošos ierobežojumus krievu valodai, tādējādi palielinot prokrievisko spēku skaitu varas struktūrās,” norāda “centra analītiķi”.

“Kā liecina datu izvērtējums, tas ir pārejas scenārijs, kamēr maksimālais uzdevums ir nodrošināt apstākļus, lai krievvalodīgajās teritorijās varētu tikt izveidota plaša autonomija. [..] Atbilstoši mūsu vērtējumam Kremlim būtu pārāk grūti īstenot Latvijas daļas pilnīgas aneksijas scenāriju, neuzsākot karadarbību, kā tas jau notiek Ukrainas austrumos,” teikts “centra” ziņojumā.

“Pateicoties teritorijas kompaktumam, kā šajā gadījumā, Krievijas Federācija varēs ievest “miera uzturētāju” spēkus, kas okupēs teritorijas daļu un aizsāks latviešu migrācijas plūsmu, tādējādi pavēršot etnisko līdzsvaru par labu krieviem,” pareģo “centra analītiķi”.

“Mēs sagaidām, ka Latgales teritorijā tiks paplašinātas Krievijas aģentu šūniņas, pieaugs prokrieviskā propaganda, ja operācija tiek sākta, uz Krievijas robežas tiks izveidoti “logi” ieroču kustībai.”

“Ukrainā izvērsto Krievijas aktivitāšu gaitas analīze liecina par iespējamu viņu izlūkdienestu darbu ar vietējo pārvaldes struktūru līderiem no etnisko krievu vidus, kuriem būs pilnvaras organizēt plašus vietējo iedzīvotāju protestus operācijas īstenošanas gaitā,” norāda mazpazīstamās, iespējams, ar Kremli saistītās tīmekļa vietnes anonīmie autori.

 

Komentāri (24)

WAT 15.12.2014. 09.36

Kamēr , vatņiki, tikai irš, tikmēr man viņu skrejamais ir pie kājas, kaut gan LR prasītos kaut kā reaģēt ( kaut vai kā IT diversija šīs vatinform vietnes dzīves apgrūtināšanai, ja jau nav demokrātiskās sabiedrībās pieejamu legālu resursu, sviesta plūsmas pārtraukšanai).

Tomēr ,ja tiešām kaut viens smirdeklis no moskovijas-mordoras atlīdīs uz Latgali, būšu no brīvprātīgajiem, kas tos atkritumus pārstrādās H20 un C02( un piedevās kas paliek pāri pēc likvidācijas)+kW.

+8
-1
Atbildēt

0

idaho 15.12.2014. 11.25

Nav skaidrs, ciktāl lauku novadu un pagastu darboņi un vadoņi zina, kas notiek viņu teritorijā. Droši vien maz. Nupat bija savdabīgais piemērs ar cūkām – LTV neskatos, nezinu.

Vai ziņas ir ticamas – grūti teikt, bet bažas rada situācija, kad gadiem visu noraksta uz naudas, cilvēku vai vēl kā trūkumu, atstājot lietas novārtā.

Laika apstākļi ir labi – paņem divriteni vai auto (lej kaut kontrabandas benzīnu) un ik nedēļu apbraukā savu teritoriju. Turpat robežsargi, pilsētu ļaudis, gan arī zemessargi un mednieki – to visu var pieskatīt it vienkārši! Vai ir vēlme, tas cits jautājums…

+3
0
Atbildēt

2

    ierados > idaho 15.12.2014. 11.38

    “novadu un pagastu darboņi un vadoņi zina, kas notiek viņu teritorijā. Droši vien maz”

    Nezin nemaz. Šie darboņi eksistē paši personīgās izdzīvošanas dēļ un skaļi bļauj par savu nepieciešamību. Īstenībā Latvija iztiktu bez jebkādām pašvaldībām. Padomāt tikai: teritorija kā viena austrālieša ferma, iedzīvotāju skaits – kā lielpilsētas guļamrajonā. Arī bez tādas slavenās Rīgas domes, kas nav nekas vairāk kā MK galvaspilsētas departaments.

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    fretka > idaho 15.12.2014. 12.00

    .

    Ierados: teritorija kā viena austrālieša ferma

    —-

    Salīdzinājumu izvēle, protams, ir gaumes lieta. Man, piemēram, labāk patīk atgādināt, ka Latvija ir lielāka gan par Horvātiju, Slovākiju un platības ziņā niecīgo Slovēniju, gan arī par Nīderlandi un Beļģiju.

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

sniega_roze 15.12.2014. 22.31

Droši vien, ka Latgalē, piem., Preiļos vai Kārsavā ir arī Zemessardze, kam arī būtu viedoklis, ko pievienot pie kārtējā troļļu skalojiena. Un noteikti ir Aizdardzības ministrija, kurai taču solīja 2 % no IKP aizsardzībai.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu