No klienta par pacientu • IR.lv

No klienta par pacientu

6
Ieva Puķe

Divas ģimenes saindējas ar tvana gāzi no apkures katliem, bet atbildību par to uzņemties netaisās neviens. Šādi gadījumi notiek regulāri, apstiprina mediķi

Mani pārņēma ledusauksti derbuļi, galvā bija pamatīga šņākoņa, sirdsdarbības traucējumi… Nodomāju – spiediens. Tas kaut kā jādabū lejā, jāiet pēc zālēm! Pēdējais, ko atminos, – zāļu pudelīte rokās. Nākamais – esmu uz grīdas. Acīmredzot uz brīdi biju zaudējusi samaņu – tā Žanete Drone par brīdinājumu draugiem sociālo tīklu profilā dalījās ar simptomiem, kas attīstījās no pārpūles radītām galvassāpēm, kā viņai sākotnēji šķita. Aizsēdējusies pie datora vēlu naktī, viņa sasauca vīru, kas gulēja blakusistabā. Kristaps saprata, ka arī viņam reibst un sāp galva. Rīta agrumā sazvanītā ģimenes ārste, uzzinot, ka Žanetes likstām pievienojusies arī vemšana, ieteica saukt ātro palīdzību.

«Tomogrāfija galvai, analīzes… Un te parādījās vainīgais – manās asinīs augsta tvana gāzes koncentrācija,» Žanete stāsta, kas atklājies slimnīcā. Kristaps, kurš ar tvanu bija saindējies vieglākā formā, atcerējās, ka patiešām dzirdējis iedarbojamies gāzes apkures katlu. Mājās, kur gāzes katls ieslēdzas automātiski, temperatūrai noslīdot līdz zināmai robežai, šogad apkures sezona sākās negaidīti ātri. Droņu dzīvoklī Rīgā tas notika jau naktī uz 19.augustu. Datums palicis atmiņā, jo vēlāk pāris saprata – tā varēja būt pēdējā diena viņu mūžā.

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Toksikoloģijas un sepses klīnikā diemžēl Žanete Drone šoruden nav vienīgā paciente, kurai veselības ligas radīja problēmas gāzes katla darbībā. Septembra beigās šeit ārstējās Anna Jaunzema no Salaspils. «Vispirms sāka vemt bērns, tad kaķis,» viņa atceras. Pēc tam slikti kļuva pašai. Divgadīgo dēlu nācās nogādāt Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā, Annu aizveda uz Gaiļ-ezeru. Viņa ir grūtniece – toksikologiem tas bija pēdējais piliens, lai sāktu runāt par samilzušo problēmu. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu