ASV un ES līderi Krievijai piedraud ar jaunām sankcijām Irānas dēļ • IR.lv

ASV un ES līderi Krievijai piedraud ar jaunām sankcijām Irānas dēļ

13
Jaunais Eiropadomes prezidents Donalds Tusks. Foto: EPA/LETA

Obama ar jauno Eiropadomes prezidentu Tusku apspriež situāciju Ukrainā un sankcijas Krievijai

ASV varētu pastiprināt spiedienu uz Krieviju, ja tiks atzīts Irānas un Krievijas darījums par preču piegādi apmaiņā pret naftu, kas ir pretrunā jau iepriekš noteiktajām sankcijām pret Irānu, vēsta BBC. Par to pirmdienas vakarā paziņoja ASV Valsts departamenta pārstāve Džena Psaki.

Pirmdien arī šo iespēju par jaunām sankcijām pret Krieviju telefonsarunā apsprieda ASV prezidents Baraks Obama un jaunais Eiropadomes prezidents un bijušais Polijas premjerministrs Donalds Tusks. Abi līderi vainoja Krieviju Austrumukrainas situācijas saasināšanās, ko joprojām noliedz Krievijas varas pārstāvji.

Tusks, kurš pirmdien stājās Eiropadomes prezidenta amatā, solīja ar “nežēlīgu apņēmību” atdzīvināt ekonomiku un aizsargāt Eiropas Savienību (ES) gan pret iekšējiem, gan ārējiem draudiem.

Pārņemot Eiropadomes prezidenta amata pienākumus no Hermana van Rompeja, Tusks norādīja, ka ES patlaban saskaras ar izaicinājumiem no ienaidniekiem. “Politika ir atgriezusies Eiropā. Vēsture ir atpakaļ,” paziņoja Tusks.

Laikā, kad Rietumu attiecības ar Krieviju noslīdējušas līdz zemākajam posmam kopš Aukstā kara un Eiropā spēkā pieņemas eiroskeptiķu partijas, Tusks solīja aizsargāt “pamata vērtības, solidaritāti, brīvību, vienotību” un aizsargāt ES gan pret iekšējiem, gan ārējiem draudiem.

Obama, kurš pirmdien zvanīja Tuskam, apspriedis ar Eiropadomes galvu, kādi soļi varētu tikt sperti „kā atbilde uz Krievijas destabilizējošo politiku Austrumukrainā un Krimā”.

Baltā nama paziņojumā teikts, ka abi līderi bijuši vienisprātis, ka nevar atslābināt sankcijas pret Krieviju tik ilgi, kamēr Maskava nesāks ievērot Minskas vienošanās par karadarbības pārtraukšanu Austrumukrainā.

Preses konferencē ASV Valsts departamenta pārstāvei Psaki tika uzdots jautājums par Irānas un Krievijas darījumu. Pirms tam Krievijas ekonomiskās attīstības ministrs Aleksejs Uļukajevs bija paziņojis, ka Krievija drīzumā grasās sākt labības un rūpniecības preču piegādes Irānai, kas pretī dos naftu.

Psaki atbildēja, ka ASV zina par Krievijas un Irānas sarunām par ekonomisko sadarbību un tām uzmanīgi sekos. „Ja notiks piegādes, pret kurām ir noteiktas sankcijas, mēs spersim atbilstošus soļus. Taču to nevaram darīt abstrakti,” teica Psaki.

Eiropas Savienība (ES) pagājušajā otrdienā pagarināja termiņu, uz kādu iesaldētas atsevišķas Irānai noteiktās sankcijas. Šis solis sperts, reaģējot uz Irānas un lielvaru lēmumu sarunas par Teherānas kodolprogrammu turpināt līdz vasarai.

Pagarināts termiņš, ar kuru apturētas sankcijas tādās jomās kā naftas transports un tā apdrošināšana, zelta tirdzniecība un atsevišķas finanšu transakcijas, ziņo LETA.

Bloka 28 valstis “līdz 2015.gada 30.jūnijam pagarinājušas ES noteikto ierobežojošo pasākumu apturēšanu”, teikts ES diplomātiskā dienesta paziņojumā.

 

Komentāri (13)

Viedoklis_lv 02.12.2014. 12.00

Palielināt sankcijas pret Putina režīmu vajag. Taču palielināt dēļ tā, lai ieriebtu Irānai – stulbs lēmums. Tas tikai vairāk satuvinās Krieviju ar Irānu.

Taču mums vajadzētu panākt pretēju efektu. Pie tam mums vajadzētu apsvērt domu pārtraukt sankcijas pret Irānu un sākt importēt tās sašķidrināto gāzi, kas aizstātu Putin režīma gāzi vai vismaz samazinātu to līdz minimumam. Tad zemās naftas cenas, mazais gāzes noiets, rubļa vērtības krišanās, milzīgās izmaksas gāzes vada izbūvei ar ķīnu – tas nospiestu Putinu uz ceļiem.

Bet šiš… nu gan ir stulbs lēmums.

+6
0
Atbildēt

1

guncho 02.12.2014. 15.29

Kurmīt, šis ir par tevi! :-) http://www.youtube.com/watch?v=W5FVWvymCgk

+1
0
Atbildēt

1

    Sapieris Vodīčka > guncho 02.12.2014. 18.24

    šo kurmi nedaudz pat žēl.

    vai man liekas, vai “kurmīša” žultainie palagi paliek garāki tieši proporcionāli rubļa vērtības kritumam.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

nomale 02.12.2014. 12.11

Krievija pirks Irānas naftu:)

+2
-1
Atbildēt

1

    Fikseris > 02.12.2014. 17.14

    Vini jau sen perk Turkmenijas gazi. Nevis tapec ka viniem to vajag, bet lai ES un pareja pasaule to nedabon, tada veida mazinot kremla energo monopolu.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu