Kanādas premjers G20 samitā Putinam: jums jāaizvācas no Ukrainas • IR.lv

Kanādas premjers G20 samitā Putinam: jums jāaizvācas no Ukrainas

13
Austrālijas ukraiņi protesta mītiņā Brisbenā spārda bumbu ar Vladimira Putina attēlu. Foto: EPA/LETA

Gan ASV, gan Eiropas valstu līderi sestdien G20 samitā aicinājuši Maskavu pārtraukt sniegt atbalstu Ukrainas austrumos esošajām bruņotajām bandām

Virknei pasaules līderu skaļi pieprasot Maskavai izbeigt agresiju pret Ukrainu, Krievijas prezidents Vladimirs Putins gatavojas pamest Austrālijā notiekošo G20 samitu agrāk, nekā sākotnēji plānots, pavēstījuši avoti, kas informēti par viņa plāniem.

Putins gatavojas atteikties no oficiālajām pusdienām un pārcelt uz agrāku laiku savu preses konferenci, pēc kuras viņš no Brisbenas dosies mājās, pastāstījuši divi avoti, kas vēlējās palikt anonīmi, raksta LETA. Sazināties ar Putina pārstāvi, lai gūtu šīm ziņām apstiprinājumu, aģentūrai “Bloomberg” pagaidām nav izdevies.

Krievijas iebrukums Ukrainā ir aizēnojis G20 samita iecerēto dienaskārtību, un gan ASV, gan Eiropas valstu līderi sestdien aicinājuši Maskavu pārtraukt sniegt atbalstu Ukrainas austrumos esošajām bruņotajām bandām, brīdinot, ka pretējā gadījumā varētu tikt pastiprinātas pret Krieviju vērstās sankcijas.

Nepārprotamu signālu Kremļa līderis saņēma, kad nolūkā sarokoties tuvojās Kanādas premjerministram Stīvenam Hārperam. “Domāju, ka jūsu roku paspiedīšu, taču man jums sakāms tikai viens – jums jāaizvācas no Ukrainas,” Putinam sacījis Hārpers. Par to ar e-pasta starpniecību pavēstījis Kanādas premjera pārstāvis Džeisons Makdonalds. Viņš piebildis, ka Putina reakcija neesot bijusi pozitīva, taču sīkāk to nav paskaidrojis.

Tikmēr Krievijas ārlietu ministra vietnieks Sergejs Rjabkovs Brisbenā kārtējo reizi paziņojis, ka Ukrainā neesot “nekādas agresijas”.

Savukārt Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kamerons, kas jau iepriekš brīdinājis par jaunām sankcijām pret Krieviju, intervijā televīzijas kanālam “Sky” sestdien uzsvēris par nepieciešamību brīdināt Maskavu, kādas briesmas tā rada, ja turpinās doties “nepareizā virzienā”. “Es to nesaucu par Auksto karu, taču acīmredzami nebūtu neviena interesēs, un nepavisam jau Krievijas, lai tas sāktos,” norādīja britu premjers.

Viņš piebilda, ka krievu karakuģi, kas G20 samita priekšvakarā parādījās Austrālijas ziemeļu piekrastē, ir “starptautiskā mačisma” simbols.

Arī Vācijas kanclere Angela Merkele sestdien Krieviju brīdināja, ka Eiropas Savienība (ES) sākusi apsvērt jaunu sankciju ieviešanu. Viņa runā par fizisko personu saraksta paplašināšanu, pret kurām tiks vērstas ES sankcijas. Savukārt ASV prezidents Obama norādīja, ka Krievijas agresija pret Ukrainu apdraud visu pasauli.

Sagaidāms, ka samita kuluāros Brisbenā Merkele situāciju Ukrainā pārrunās ar Putinu. Tomēr Merkele teikusi, ka negaida nekādas „negaidītas un kvalitatīvas izmaiņas” pēc šīm tikšanām.

Tikmēr mediji ziņo, ka Putins Austrālijā ieradies ar vislielāko apsardzi no visiem pasaules valstu līderiem. Tā mediji saskaitījuši, ka Lielbritānijas premjerministra Kamerona kortežā bijis par piecām automašīnām mazāk nekā Putinam, bet Austrālijas premjerministra Tonija Ebota korteža bijusi vēl mazāka.

Otrā rītā pie viesnīcas, kur apmeties Putins, bija sapulcējies aptuveni 400 cilvēku liels protestētāju pūlis. Austrālijā dzīvojošie ukraiņi bija sanākuši, prasot Putinam izvest karaspēku no Ukrainas.

Austrālijas ukraiņu organizāciju federācijas mājas lapā sestdien ievietotas fotogrāfijas, kas stāsta par šo protesta mītiņu. Federācijas prezidents Stefans Romanivs norādījis, ka viņi nav priecīgi par Putina vizīti Austrālijā. „Sēdies uz sava velosipēda un brauc mājās!” aicināja Romanivs Putinu. „Tu neesi daļa no starptautiskās sabiedrības!”

 

Komentāri (13)

traductrice 15.11.2014. 14.05

putlers domāja, ka ir uzaicināts uz G20, bet patiesībā tikai IZSAUKTS paskaidrojumu sniegšanai.

+13
-1
Atbildēt

0

Aldis-2 15.11.2014. 15.46

Franči līdzīgai ziņai ir devuši apakšvirsrakstu «Si le mot Mistral est prononcé, ce sera pour parler du vent» (Ja vārds “mistrāls” vispār tika izteikts, tad tikai runājot par vēju.)

Vārds “mistrāls” nozīmē ziemeļvēju. Tam ir tā pati sakne, kas vārdam [Livonijas Ordeņa] mestrs.

G20 varētu izslēgt Krieviju no G20 un tās vietā iekļaut G20 citu valsti, piemēram Ukrainu.

+8
0
Atbildēt

2

    Marthas_father > 15.11.2014. 18.21

    diezi vai katalāņu mestral ir viena sakne ar Master vai Meister

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    Aldis-2 > 15.11.2014. 21.20

    Nezinu, vai kataloņi lieto vārdu “mistral”, bet frančiem tas ir ziemeļvējš, kas pūš gar Rōnas ielēju un Vidusjūrā posmā no Sētas līdz Tulonai.

    Franču “mistral” ir no provansiešu “maestral” < "maistre, maestre" (maître) Latviešu "mestrs" ir no vācu "mester", kas ir no senfranču "maistre" (maître)

    0
    0
    Atbildēt

    0

lno 15.11.2014. 15.08

Владимир Путин покидает саммит G20 раньше, чем запланировано. Об этом сообщает France-Presse со ссылкой на источник в российской делегации.

В качестве причины СМИ называют прохладный прием и критику официальной позиции России по Украине.

echo

+6
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu