Muzejā "Rīgas birža" atklās azerbaidžāņu mākslinieces Marjamas Alakbarli gleznu izstādi • IR.lv

Muzejā “Rīgas birža” atklās azerbaidžāņu mākslinieces Marjamas Alakbarli gleznu izstādi

34
Marjamas Alakbarli gleznas reprodukcija

Gleznotājas izstāžu patronese Francijā  ir aktrise Žiljeta Binoša

Ceturtdien, 30.oktobrī plkst.18 mākslas muzejā “Rīgas Birža” tiks atklāta azerbaidžāņu mākslinieces Marjamas Alakbarli gleznu izstāde “Nakts mūzika”, raksta aģentūra LETA. Izstādi līdz 9.novembrim būs iespējams apskatīt mākslas muzeja “Rīgas Birža” Boses zālē un Jūgenda salonā. Projekts aizsāks LNMM un Azerbaidžānas mākslas muzeju sadarbības programmu, kurā tuvākajos gados Rīgā būs iespēja ieraudzīt spilgtākos Azerbaidžānas mākslas paraugus. 

Izstādei atlasītas vairāk nekā 25 Alakbarli gleznas, kas tapušas pēdējos trīs gados, – portreti, klusās dabas un ainavas. Ekspozīcijas centrālo asi veido darbu sērija ar nosaukumu “Nakts mūzika”. Mākslinieces glezniecības pamatā ir dažādu tehniku lietojums un eksperimenti ar krāsām un formām. Neskatoties uz to, ka darbu autorei ir Dauna sindroms, Alakbarli pārliecinoši izmanto iedzimto krāsu izjūtu, intuitīvi meklē individuālus izteiksmes līdzekļus un ļauj ieskatīties savā iekšējā pasaulē, kurā dominē gaisma un dzīvesprieks. 

Alakbarli dzimusi 1991.gadā Baku, Azerbaidžānā. Viņa izglītojusies Baku, Maskavā, kā arī šobrīd papildina zināšanas Parīzē. 2010.gadā Baku notika viņas debijas personālizstādes. 2011.gadā viņas izstādes notika Berlīnē un Parīzē, 2012.gadā – Maskavā, 2013.gadā – Romā u.c. Franču aktrise un gleznotājas izstāžu patronese Francijā Žiljeta Binoša atzīmējusi, ka Alakbarli ir svaigs skatījums uz krāsu. “Viņa nebaidās izgaismot priekšmetus vienīgi sev raksturīgā manierē. Tā var rīkoties tikai pati Māte Daba. Marjamas mākslā ir jūtas. Nav nekā nejauša un nekonsekventa. Nav izlikšanās, augstprātības, sentimenta – ir pateicība un dabiskums, kas piemīt bērniem. Mākslinieci nebaida perspektīvas un kompozīcijas likumi. Intuīcija atved viņu pie tehnikas, bet vēlēšanās dzīvot – pie radošā impulsa. Un Marjama cīnās par dzīvību. Vienā gleznā pēc otras,” uzsvēra Binoša. 

Izstādes kuratore ir LNMM Ārzemju mākslas departamenta izstāžu kuratore Vita Birzaka. Vairāk informacijas muzeja mājas lapā

Komentāri (34)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu