Futbola spēļu sarunāšanas lietā aizturēti astoņi cilvēki (papild.) • IR.lv

Futbola spēļu sarunāšanas lietā aizturēti astoņi cilvēki (papild.)

15
Foto: Evija Trifanova, LETA

Aizturētie saistīti ar Latvijas futbola klubu Daugavpils “Daugava”

Valsts policijas izmeklētajā lietā par futbola spēļu rezultātu manipulāciju mantkārīgos nolūkos aizturēti astoņi cilvēki, piektdien preses konferencē pavēstīja Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieks Andrejs Grišins.

“Aizturētas divas amatpersonas no kluba un divi spēlētāji, bet pārējie četri ir organizators un cilvēki, kas viņus atbalstīja,” izteicās Grišins. “Šajā organizācijā bija izveidojies lomu sadalījums – gan uzpirktie cilvēki, gan tādi, kas atbalstīja finanšu plūsmas. Esam guvuši apstiprinājumu, ka nenomaksātie nodokļi varētu būt mērojami vairāku simtu tūkstošu eiro apmērā, līdz ar to varat iedomāties organizācijas apgrozījumu.”

Kā izteicās Grišins, apsūdzētajiem inkriminēta krāpšana lielā apjomā organizētā grupā un tiek izskatīti arī pierādījumi par noziedzīgu līdzekļu legalizāciju.

“Diviem spēlētājiem un divām oficiālām personām, ieskaitot treneri, ir aizdomās turētā statuss un viņi jau tagad nedrīkst piedalīties nekādās sacensībās. Tomēr, ticiet man, spēlētāju saraksts būs lielāks,” izteicās Latvijas Futbola federācijas (LFF) ģenerālsekretārs Jānis Mežeckis.

Aģentūras LETA rīcībā esošā informācija liecina, ka vienai no personām – uz mūžu no Latvijas futbola diskvalificētajam bijušajam Daugavpils kluba “Dinaburg” prezidentam Oļegam Gavrilovam – Rīgas pilsētas Ziemeļu rajona tiesa šodien piemērojusi drošības līdzekli – apcietinājumu.

Tiesas pārstāve Una Zīrāka nenoliedza, ka pēc Valsts policijas Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldes lūguma tiesa piektdien kādai personai piemēroja apcietinājumu. Viņa gan nebija tiesīga atklāt, kādā kriminālprocesā drošības līdzeklis piemērots. Citi lūgumi par drošības līdzekļa piemērošanu šodien nav saņemti.

Jau ziņots, ka Valsts policija sadarbībā ar Latvijas Futbola federāciju (LFF) un Eiropas Futbola federāciju asociāciju (UEFA) aizturējusi vairāku personu organizētu grupu, kas Latvijā un ārzemēs nodarbojusies ar futbola spēļu rezultātu manipulāciju mantkārīgos nolūkos.

Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļas vecākais speciālists Dairis Anučins aģentūrai LETA apstiprināja, ka aizturētie saistīti ar Latvijas futbola klubu Daugavpils “Daugava”.

Daugavpils “Daugava” jau ilgstoši tikusi saistīta ar iespējamu spēļu sarunāšanu gan vietējā, gan Eiropas līmenī. Šajā jautājumā LFF saņēmusi dažādus ziņojumus no UEFA un totalizatoru likmju monitoringa kompānijas “Federbet”.

Pagājušā gada oktobrī plašu ažiotāžu radīja bijušais “Daugava” komandas nigēriešu uzbrucējs Stenlijs Ibe, kurš apgalvoja, ka “Daugavas” komandā ikviens zina, ka vairāku spēļu rezultāti bijuši sarunāti. Pēc viņa vārdiem, vienības trenerim un spēlētājiem tiek maksāts par spēlēšanu pēc Oļega Gavrilova pasūtījuma.

Gavrilovs bija kluba “Dinaburg” prezidents un 2009.gadā tika uz mūžu diskvalificēts no Latvijas futbola. Vēlāk “Dinaburg” apvienojās ar “Daugavu”. Gavrilovs joprojām sastopams teju katrā “Daugavas” spēlē.

Kopā ar Gavrilovu mūža diskvalifikāciju 2009.gadā saņēma arī “Dinaburg” galvenais treneris Tamazs Pertija, tomēr nākamajā gadā Pertijam diskvalifikācija tika atcelta, un pašlaik viņš vada Latvijas klubu Rīgas “Skonto”.

Portāls “Sportacentrs.com” vēsta, ka aizturētie ir “Daugavas” galvenais treneris Ivans Tabanovs no Moldovas, kā arī vienības futbolisti Aleksandrs Vlasovs un Jevgeņijs Kosmačovs.

“Daugavas” direktors Edgars Limans vēl ceturtdien kategoriski noliedza izskanējušo informāciju, sakot, ka nekāda policijas reida komandā nav bijis. Viņš apgalvoja, ka nesenākajā komandas treniņā ceturtdien piedalījušies visi vienības spēlētāji un treneri, izņemot Tabanova palīgu Vladimiru Žavoronkovu, kuram ir problēmas ar nierakmeņiem.

Portāls “Sportacentrs.com” apgalvo, ka policijas reidus var piedzīvot vēl divi vai trīs Latvijas čempionāta klubi.

Šovasar cīņai pret spēļu sarunāšanu sportā rosināti grozījumi Krimināllikumā.

Nākamo Latvijas “SMScredit.lv Virslīgas” futbola čempionāta spēli “Daugavas” komandai paredzēts aizvadīt svētdien, kad gaidāms pilsētas derbijs pret “Daugavpili”. Daugavpils “Daugava”, kas ir 2012.gada Latvijas čempione, patlaban turpina saspringtu cīņu par čempionāta godalgām.

Tieši pirms gada Latvijas Futbola federācijas (LFF) prezidents Guntis Indriksons paziņoja, ka totalizatora skandālā iesaistītās Daugavpils “Daugavas” gadījumā sagaidāms tikai viens ceļš – krimināllieta un tiesas process.

Tikmēr šovasar izmeklētāji no totalizatoru likmju monitoringa kompānijas “Federbet” paziņoja, ka aizdomīga bijusi arī Latvijas futbola komandas Rīgas “Daugava” UEFA Eiropas līgas spēle pret Skotijas vienību “Aberdeen”, kuras rezultātu, visticamāk, iespaidojuši Āzijas bukmeikeru sindikāti. Aberdīnā notikušajā spēlē pirmajā puslaikā “Aberdeen” komandai bija milzīgs pārsvars, tomēr Rīgas “Daugava” ielaida tikai vienus vārtus. Neskatoties uz šo faktu, jau pārtraukumā sociālajos tīklos tika runāts, ka kopā cīņā tiks gūti vismaz 4-5 vārti, kas arī notika, rīdziniekiem ciešot neveiksmi ar 0:5.

“Federbet” savā Eiropas Parlamentam (EP) adresētajā gada pārskatā šā gada jūnija sākumā pieminēja sešas aizdomīgas spēles Latvijas “SMScredit.lv Virslīgas” futbola čempionātā. Divas no pārskatā minētajām spēlēm risinājušās šosezon, turklāt abās piedalījušās “Jūrmalas” un “Ventspils” komandas. Pirmajā mačā aprīlī “Ventspils” uzvarēja savā laukumā ar 3:1, bez aizdomīgas bijušas likmes par mačā gūtiem vairāk nekā 3,5 vārtiem. Savukārt maijā viesos “Ventspils” triumfēja ar 6:0, bet aizdomīgas bijušas likmes uz kurzemnieku uzvaru.

Tieši “Jūrmalas” klubs, kas nonācis pamatīgās finansiālās problēmās, šosezon visnotaļ bieži tika minēts aizdomīgo spēļu sakarā. Zīmīgi, ka jūlijā par aizdomīgu tika uzskatīta tieši Daugavpils “Daugavas” un “Jūrmalas” cīņa Latvijas čempionāta ietvaros. Spēlē, kas 7.jūlijā norisinājās Daugavpilī, ar rezultātu 3:2 uzvarēja “Daugavas” futbolisti, bet UEFA saistībā ar šo dueli sāka izmeklēšanu. Šosezon vairākas aizdomīgas “Jūrmalas” komandas spēles šķetinājusi gan LFF, gan “Federbet”.

Februārī “Jūrmalas” klubs tika diskvalificēts no “SMScredit.lv” virslīgas Ziemas kausa izcīņas turnīra. Lai gan oficiālā informācija vēstīja, ka tas noticis vairākkārtēju turnīra nolikuma punktu neievērošanas dēļ, par īsto iemeslu futbola sabiedrībā tika uzskatīta tieši spēļu sarunāšana.

Tikmēr Lietuvas futbola čempionātā divu maču diskvalifikāciju par spēļu rezultātu ietekmēšanu saņēma pieredzējušais Latvijas futbola pussargs Mihails Ziziļevs. Pašlaik 40 gadus vecais Ziziļevs, kurš karjeras laikā divas spēles aizvadījis arī Latvijas valstsvienībā, šosezon spēlē Klaipēdas “Granitas” komandā, bet pirms tam kopš 2010.gada pārstāvēja Daugavpils “Daugavu”.

Aktīvi pret spēļu sarunāšanu cīnās Igaunija, kuras Futbola asociācija pērn uz mūžu diskvalificēja U-21 valstsvienības spēlētāju Elvisu Līvamegi, bet Starptautiskā Futbola federāciju asociācija (FIFA) astoņiem šīs valsts komandas Narvas “Trans” spēlētājiem, kas bija iesaistīti spēļu rezultātu sarunāšanā, piesprieda gada diskvalifikācijas. Septembrī igauņu futbolists Jaroslavs Dmitrijevs par spēļu rezultātu ietekmēšanu saņēma mūža diskvalifikāciju.

Vēl pirms diviem gadiem autoritatīvās “Sportradar” kompānijas veiktajā pētījumā Latvijas futbola čempionāts tika ierindots Eiropas korumpētāko līgu pirmajā desmitniekā.

(papildināta no sākuma)

 

Komentāri (15)

J.Biotops 24.10.2014. 19.13

Tā sērga ir vieglāk ārstējama, kā pieņemts domāt. Tikai zāles parūgtas, daudziem nepatiks.

Pirmkārt, jāatzīst rezultātu pirkšana par legālu, nesodāmu izdarību, vienlaikus konsekventi atvienojot darbību subjektus no jebkādas publiskas, valsts, pašvaldību, arī valsts uzņēmumu naudas. Otrkārt – jauniegūtā brīvība, visas tās izpausmes un rezultāti, sevišķi – naudā izsakāmie – plaši publicējami.

Loģiski, ka publikas interese vērot tādu uzpircēju biznesu dabā un tālrādē krietni mazināsies – kurš pārpircis uzvaru, var uzzināt bez laika kavēšanas. Lai tad „klubi” meklē, kurš viņiem maksās, jo reklāmdevēju interese tu-tū. Pat totalizatorā vairs piedalīsies tikai savējie cerībā uzminēt, kurš kuru jau nopircis – paši pūta, paši dega.

Nu gan būs brēka par futbola un citu sarunājamo sportu neizstājamo lomu Latvijas ceļā uz slavu un laimi. Jo pēc mans receptes daudziem vairs nesanāks desa uz maizes, būs vēl jāsāk strādāt. Gaidu līdzjutēju falsetus un sporta žurnālistu kompetentos basus.

+2
0
Atbildēt

0

traductrice 24.10.2014. 10.53

Laikam jau loģiski, ka spēles, kuras noskatās pa lielam tikai paši spēlētāji un vēl kāds nejauši aiz garlaicības ieklīdis skatītājs, ir kļuvušas par totalizatoru objektu. Nevienam jau neinteresē spēles rezultāts (jo nav jau līdzjutēju), ir tikai intriga – kurš šoreiz būs tas nopirktais – iespēja ir 50/50.

+2
0
Atbildēt

3

    andrejs > traductrice 24.10.2014. 11.40

    Man vispār nav skaidrs, kur Latvijas futbola klubi ņem naudu, lai algotu leģionārus? No kurienes šiem klubiem tādi ienākumi? No biļešu tirgošanas par spēlēm, kas notiek skolu sporta laukumos… :)

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    BearSlayer > traductrice 24.10.2014. 11.35

    Tas daudz ko izskaidrotu jautājumā, kādēļ netrūkst sporta organizāciju un klubu, kas absolūti nevēlas radīt ažiotāžu ap vietējām komandām un necenšas iegūt jaunus un jaunus atbalstītājus – publicitāte un uzmanība ir dažādu kreiso naudas pelnīšanas veidu galvenās ienaidnieces.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Polšs > traductrice 24.10.2014. 16.45

    Klubi pārtiek no sponsoru iedotā, no UEFA iedotās naudas par piedalīšanos Čempionu līgas un Eiropas līgas sākumposmos. Starp citu, par naudu, ko klubs saņem par 1.kārtas pārvarēšanu, Latvijas apstākļos, tas var sev sezonas algas nopelnīt. Un vēl ienākumu avots ir spēlētāju pārdošana. Atved kaut kādu ātru, tehnisku dienvidamerikāni vai āfrikāni, maksā tam kādus 300€, izmitini kopmītnē un lai šis parāda ko spēj. Ja nespēj, tad atpakaļ uz dzimteni. Ja spēj, tad sameklē šim darbavietu spēcīgākā Eiropas līgā, protams, saņemot šī spēlētāja “izaudzināšanu” transfēra maksu. Tā dzīvo Jūrmalas Spartaks. No transfēriem, vismaz agrāk, pārtika arī Skonto. Šogad par Valērija Šabalas pārdošanu uz Beļgiju cerēja visu kluba gada budžetu nosegt. Bet nu sanāca, kā sanāca.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

dzeris49 24.10.2014. 13.32

Notiekošais sportā atspoguļo situāciju visā valstī – visaptveroša korupcija, morāla degradācija, un absolūtais tiesiskais nihilisms.

+1
0
Atbildēt

3

    andrejs > dzeris49 24.10.2014. 14.08

    Vienotībā arī gandrīz viss notiek latviski, bet, tur ir Dombrovskis, Kampars, Āboltiņa un Zaķis un, tātad, politiskā korupcija, kas valstij nodara daudz lielāku ļaunumu.

    p.s. starp citu, raksts ir par sportu.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > dzeris49 24.10.2014. 14.04

    NA viss notiek latviski, bet, tur ir Lūsis, Bērziņš, Ranačs un, tātad, politiskā korupcija, kas valstij nodara daudz lielāku ļaunumu, nekā tas futbols.

    Lembergs un viņa zombiji ZZS arī, it kā, latvieši.

    Tā ka tautībai šeit nav nozīme.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    andrejs > dzeris49 24.10.2014. 13.34

    Tu taču zini, ka futbols Latvijā ir krievu sporta veids? Pat Latvijas izlasē (nacionālajā komandā :) ) viss notiek krieviski.

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu