Divas jaunas mīlētājas • IR.lv

Divas jaunas mīlētājas

7
Evelīna Godunova: «Joprojām savā ziņā jūtos kā bērns — ar baletu saistīta visa mana dzīve, un lielas pieredzes mīlestībā nav.»
Anda Burve-Rozīte

LNO balerīna Evelīna Godunova (23) un Valmieras teātra aktrise Rūta Dišlere (23) liek mutei priekšā plaukstu, kad atceras, kādas pašas bija trīspadsimtgadīgāsDžuljetas vecumā. Abi teātri Šekspīra traģēdijas jauniestudējumu veidojuši par godu izcilā dramaturga 450. dzimšanas dienai. Kādas ir jaunās mākslinieces, kuras šoruden sevi apliecinās vienā no skaistākajām un arī sarežģītākajām lomām?

Nebūs mums Šekspīra gadsimts, aizmirstiet! – šādu uzstādījumu no režisora Mārtiņa Eihes Valmieras Drāmas teātra aktieri saņēma jau pirmajā Romeo un Džuljetas mēģinājumā. Pirmizrāde būs 26.oktobrī. Šekspīra luga noīsināta, atstājot tikai ļoti konkrētu vēstījumu par mīlestību līdz nāvei kā vienīgo izlaušanās iespēju no Monteki un Kapuleti dzimtu sensenā naida. Šajā iestudējumā nebūs renesanses laika vides. Aktieri mīlestības stāstu izspēlēs mūsdienu Amerikā. Mēģinājumos lasīja Čārlzu Bukovski, skandalozo amerikāņu bītņiku paaudzes rakstnieku, kurš būvē savus stāstus no naturālistiskiem seksuālo piedzīvojumu un alkohola lietošanas aprakstiem – lai uz skatuves iegūtu atbrīvotības sajūtu, «atspringtu» no pietātes pret Šekspīra tekstu. No lugas atšķirīgs būs arī galveno varoņu – Romeo un Džuljetas – vecums. Tie nebūs pusaudži, bet gan jauni, pieauguši cilvēki, kuri labi apzinās, ko dara. 

Pirmā Šekspīra Romeo un Džuljetas izrāde Latvijā notika 1924.gadā, kad to veidoja režisors Eduards Smiļģis. Valmieras teātrī šis būs trešais slavenās traģēdijas iestudējums.

Vai viegli saprast Džuljetu 21.gs. aktrisei? «Stāsts ir arhetipisks,» saka Rūta. Viņasprāt, līdzīgas intensitātes jūtas piedzīvojis gandrīz katrs cilvēks, «arī es pati, bet daudz ko tomēr vēl baidos piedzīvot». Aktrisi sastapu Rīgā neilgi pirms Romeo un Džuljetas ģenerālmēģinājumu finiša taisnes, viņa nedēļas nogalē ar autobusu atbraukusi no Valmieras – gribējies sastapt mīļus cilvēkus. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu