Debates: E-vēlēšanās nedrīkst domāt – ja ļoti gribas, tad var • IR.lv

Debates: E-vēlēšanās nedrīkst domāt – ja ļoti gribas, tad var

18
12.Saeimas vēlēšanu biļetenu aploksnes. Foto: Ieva Lūka, LETA
Māra Miķelsone

Ir.lv “Debašu” sadaļā pretiniekam oponē Latvijas Universitātes Datorikas fakultātes dekāns Juris Borzovs un digitālu produktu izdevēja “Creative” līdzīpašnieks Kristofs Blaus

Lai arī Ir.lv lasītāju balsojums patlaban pārsvarā atbalsta viedokli par e-vēlēšanām Latvijā, nopietni pretargumenti tām ir profesoram Jurim Borzovam, kura viedoklis nav tik populārs. Viņš uzskata, ka jautājumā par vēlēšanām un balsošanu internetā nedrīkst balstīties uz bulgāru parunu: „Ja nedrīkst, bet ļoti gribas, tad var.”

Borzovs uz populāro argumentu, ka Igaunija šādu balsošanu jau rīko, atbild, ka “Igaunija var atļauties spēlēties ar uguni tikai tāpēc, ka tās parlamenta vēlēšanās nepiedalās partijas, par kuru lojalitāti valstij pastāvētu šaubas”. Taču, palasot Igaunijas parlamenta vēlēšanu novērotāju ziņojumu, “mati šausmās ceļas stāvus”.

Profesora ieteikums visiem internetiskas balsošanas aizstāvjiem ir celt savu zināšanu līmeni un palasīt kaut vai viņa kontrargumentācijā pievienotos dokumentus par citu valstu pieredzi šajā jautājumā un esošajiem riskiem. „Lai kvalificēti runātu par interneta balsošanas riskiem, ir tomēr jābūt visai specifiskai profesionālai izglītībai,” norāda Borzovs.

Savukārt Kristofs Blaus savu pārliecību par internetiskas balsošanas priekšrocībām balsta uz atklātumu – „papīra vēlēšanas ne tuvu nav perfektas – katrās vēlēšanās ir ziņojumi par balsu pirkšanu un biļetenu skaitīšanas kļūdām” un “Latvijai vajag caurspīdīgas e-vēlēšanas, kur katrs savu balsi varēs pārbaudīt”.

Kā domā Tu? Piedalies diskusijā šeit un lasi pievienotos dokumentus par e-vēlēšanu pieredzi citur.

 

Komentāri (18)

e 22.10.2014. 11.25

Ja Latvija ieviesīs balsošanu internetā – tā ātri vien pārvērtīsies par NSA un FSB hakeru sacensībām.

+6
-1
Atbildēt

1

    Edgars Avotiņš > e 22.10.2014. 13.13

    Elektroniskajā variantā nekādi nav iespējams nodrošinat, lai balsu pircējs nenoorganizētu balsu pirkšanu pie sava datora savā klatbutnē.

    Vienīgi varētu būt kautkāds rīks vēlēšanu iecirknī, kas palīdz aizpildīt plusus un strīpojumus – lai nav pēc tam interpretācijas.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

Balitis 22.10.2014. 11.59

Dikti atvainojos, bet ne Igaunijā, ne arī spāņu kantoris, kas prezentēja savu e-vēlēšanu projektu nepiedāvā iespēju, pēc vēlēšanām pārbaudīt, vai tava balss ir pareizi pieskaitīta. Tāpat e-vēlēšanās neatbild uz jautājumu, ko darīt, ja darba devējs pieņemsim liek balsot darbā pie darba datora, šeit iespēja kontrolēt darbinieku ir vēl lielāka, nekā papīra vēlēšanu gadījumā, kur tomēr iecirkņos kontrolē vai cilvēki tiešām paši izdara izvēli. Lielās līnijās e-vēlēšanām ir visi tie paši trūkumi, kas papīra vēlēšanām, bet nu vismaz būsim stilīgi, jo varēsim nobalsot no sava ābola.

+6
-1
Atbildēt

0

Neticis 22.10.2014. 12.30

Es http://www.ir.lv/debates/ tikko 30× nobalsoju “Pret” elektronisku balsošanu.

+6
-2
Atbildēt

2

    Skatītājs > Neticis 22.10.2014. 15.25

    Par to nebūtu jābūt īpaši lepnam! Tas tikai norāda, ka šī vienkāršā internetaptauja nav izveidota tik droša, kādām vajadzētu būt vēlēšanām internetā.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Neticis > Neticis 22.10.2014. 17.33

    Kas jums liek domāt, ka vēlēšanas internetā varēs izveidot tik drošas, ka uzlauzēji tās nevarēs uzlauzt?

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu