Braucām uz dullo! • IR.lv

Braucām uz dullo!

4
Raimonds Vējonis.
Zane Mače

Uz atlokāma brezenta beņķa militārajā kravas lidmašīnā aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis pameta nemieru pārņemto Bangi

Aizsardzības ministra Raimonda Vējoņa izskats, ierodoties uz pusdienu interviju, neliecina par neseno Āfrikas apciemojumu, kas izvērtās gana ekstrēms. Viņš stāsta, ka Centrālāfrikas Republikā (CĀR) vienīgi degunu varējis nodedzināt, un smejas, ka arī Ebolas vīrusu nav atvedis uz Eiropu – par to Parīzes lidostā pārliecinājušies uzreiz, katram, kurš izkāpj no lidmašīnas, izmērot temperatūru. Ministru uz pusdienām esmu aicinājusi, lai sīkāk uzzinātu, kā Vējonim izdevās izkļūt no ķezas, kādā Latvijas valdības locekļi līdz šim nebija iekūlušies – pēkšņām bruņotām sadursmēm valstī, kurā mūsu karavīri piedalās starptautiskā misijā.

Kad Vējonis ar reisa lidmašīnu otrdien, 7.oktobrī, nolaidās CĀR galvaspilsētā Bangi, tur kopš pēdējās sadursmes 20.augustā, kad apšaudē iekļuva arī Latvijas karavīru auto, dzīve ritēja mierīgi. Taču jau trešdien tā radikāli mainījās – protestēja taksometru vadītāji, pietaurējot Bangi ielas, dega automašīnas, cilvēki cēla barikādes, un lidostā uz piketiem tika sadzītas sievietes un bērni, pilnībā paralizējot tās darbu.

Kamēr gaidām izvēlēto ēdienu, Vējonis ātri ieskicē situāciju CĀR. Pamatproblēma tur ir konflikts starp musulmaņiem, kuru grupējumu devē par Seleku, un reliģisko vairākumu, kristiešiem, kurus sauc par Antibalakām, kas tulkojumā nozīmē – bez mačetēm, jo viņi pretēji musulmaņiem šādus ieročus neizmanto. «Tumsas aizsegā viņi viens pie otra staigā pasirot, aplaupīt, reizēm izvarot, nozagt kādu cilvēku,» stāsta ministrs. Liktenīgajā naktī kristieši bija apciemojuši musulmaņu kvartālu, tur kaut ko nozogot. «Piemēram, skārds ir cieņā – nozog jumtu, pārnes uz citu rajonu.» Par zādzību uzzināja musulmaņi un nolaupīja vienu kristieti, nocirta viņam galvu un līķi sadedzināja. Tā sākās nemieri, kuru dēļ Vējonis ar komandu negaidīti iesprūda CĀR un mājās atgriezās 13.oktobrī.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu