FOTO: Vācu izlūkdienests: Malaizijas pasažieru lidmašīnu notrieca separātisti • IR.lv

FOTO: Vācu izlūkdienests: Malaizijas pasažieru lidmašīnu notrieca separātisti

26
Malaizijas pasažieru lidmašīnas reisa MH17 traģēdijas vietā izlīmētie aicinājumi vietējiem iedzīvotājiem ziņot varas iestādēm par atrastajām "cilvēku ķermeņa daļām un personiskajām mantām". Foto: ITAR-TASS/LETA

BND secina, ka gan ukraiņu, gan Krievijas ziņojumi nav atbilduši patiesībai

Par šovasar, 17.jūlijā, Austrumukrainā notriekto Mailaizijas pasažieru lidmašīnu „Boeing-777″ atbildīgi ir prokrieviskie separātisti. Pie šāda secinājuma nonācis Vācijas izlūkdienests, vēsta jaunākais žurnāla „Der Spiegel” numurs.

Vācijas izlūkdienesta (BND) prezidents Gerhards Šindlers par to pastāstījis Vācijas parlamenta kontroles komitejas pārstāvjiem 8.oktobrī, sniedzot arī pamatīgus pierādījumus saviem secinājumiem.

Pēc viņa stāstītā, prokrieviskie separātisti pasažieru lidmašīnu notriekuši ar raķeti, kas tika palaista no pretgaisa ierīces „Buk”, ko separātisti bija aizveduši no vienas Ukrainas karabāzes.

Izšautā raķete 17.jūlijā sadragāja reisa MH17 lidmašīnu, kas lidoja no Amsterdamas Nīderlandē uz Kualalumpuru Malaizijā. Lidmašīnas katastrofā gāja bojā 298 cilvēki.

Iepriekš Austrumukrainas konfliktā iesaistītās puses – separātisti, Krievija un Ukraina – cita citu vainoja pasažieru lidmašīnas notriekšanā.

Nīderlandes izmeklēšanas komisija, kas pētīja katastrofu un vāca pierādījumus Austrumukrainā, par spīti separātistu liktajiem šķēršļiem, pēc lidmašīnas melnās kastes ierakstu atšifrēšanas atturējās kādu no pusēm vainot lidmašīnas notriekšanā.

Toties Vācijas izlūkdienests nonācis pie pārliecinoša secinājuma – gan Ukrainas uzņemtie fotoattēli, gan Krievijas notikumu skaidrojums nav bijuši pareizi. „Tie bija prokrieviskie separātisti,” paziņoja Šindlers par BND secinājumiem lidmašīnas notriekšanas lietā.

Šajā lidojumā dzīvību zaudēja arī četri Vācijas pilsoņi. Prokuratūra Karlsrūē ierosinājusi lietu par iespējamu kara noziegumu.

 

Komentāri (26)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu