"Forbes": Putins ir bīstamāks par "Islāma valsti" • IR.lv

“Forbes”: Putins ir bīstamāks par “Islāma valsti”

66
Krievijas prezidents Vladimirs Putins. Foto: EPA/LETA

Latvija var kļūt par viņa nākamo mērķi

Rietumiem būtu jāapzinās, ka Krievijas karš dienvidaustrumu Ukrainā potenciāli ir bīstamāks par džihādistu grupējuma “Islāma valsts” (IV) radītajiem draudiem, jo būtībā var sagraut NATO, uzskata žurnāla “Forbes” apskatnieks Pols Gregorijs, kā vienu no iespējamākajiem Krievijas prezidenta Vladimira Putina mērķiem minot Baltiju un īpaši Latviju.

“Vai tiešām ASV un Eiropa cer – ja novājinātā Ukraina parakstīs miera līgumu, tas pieliks punktu Putina sapņiem par impērijas restaurēšanu? (..) Diemžēl šķiet, ka [Vācijas kanclere Angela] Merkele un [ASV prezidents Baraks] Obama spiež Ukrainu piekrist neizdevīgiem noteikumiem, kas Putinam uzdāvinās uz laiku laikiem destabilizētu, no Eiropas Savienības un NATO norobežotu Ukrainu. Un par to viņš maksās vienīgi ar sankcijām, kuras, kā viņš cer, pēc zināma laika tiks atkal atceltas,” raksta Gregorijs.

Apskatnieks atsaucies uz pazīstamā krievu analītiķa Andreja Piontkovska izteiktajām prognozēm, ka panākumi Ukrainas dienvidaustrumos var pamudināt Putinu izmēģināt šo taktiku arī citur un par viņa pirmo mērķi var kļūt Baltijas valstis. Turklāt šo valstu dalība Ziemeļatlantijas aliansē Krievijas prezidentu neatturēs, drīzāk vēl uzkurinās, solot iespēju faktiski sagraut savu lielāko pretinieku – NATO. Šāda avantūra saistīta ar milzīgu risku, taču ieguvumi būtu astronomiski, viņš spriedis.

“Ukraina cīnās viena – tikpat kā bez savu nevarīgo sabiedroto atbalsta. Tie, kuri ir nākamie upuru rindā, saprot situācijas nopietnību. Pārējie – nē,” uzskata Gregorijs.

Viņaprāt, var paredzēt, ka šajā ceļā Putins liks lietā jaunā tipa taktiku, ko jau pārbaudījis Gruzijā un Ukrainā. Tas varētu sākties jebkurā no trim Baltijas valstīm, bet, visticamāk, Latvijā ar tās lielo krievvalodīgo iedzīvotāju un nepilsoņu īpatsvaru.

Putina galvenais propagandas ierocis – Krievijas televīzija – jau šobrīd paļā Latviju par krievvalodīgo diskrimināciju. Gregorijs ieskicējis scenāriju, ka šī propaganda pastiprināsies, Latvijā iefiltrēsies Krievijas drošības dienestu aģenti un algotņi, kas būs apgādāti ar naudu un iespējamo atbalstītāju sarakstiem, Latvijas austrumu pilsētās, kur ir liels krievvalodīgo iedzīvotāju īpatsvars, tiks sarīkoti nemieri, ieņemtas administratīvās ēkas un pasludināta “Brīvās Latvijas tautas republika”, un tad Krievijas armija sāks “sen plānotas mācības” pie Latvijas robežas. Kremlis, iespējams, atzīs, ka krievu “brīvprātīgie” šķērsojuši robežu, bet uzsvērs, ka viņiem ir tiesības aizstāvēt tautiešus, un Maskavai, kas vēlas tikai mieru pie savām robežām, ar to neesot nekāda sakara.

Latvijas, Lietuvas un Igaunijas spēki centīsies padzīt no okupētajām ēkām un pilsētām pašpasludinātos “mērus” un “gubernatorus”, izraisīsies apšaudīšanās, augs upuru skaits. Latvija paziņos par Krievijas uzbrukumu un aicinās palīgā NATO saskaņā ar alianses līguma piekto pantu. Krievija savu vainu noliegs, paudīs satraukumu par pilsoņkaru pie savām robežām un “būs spiesta iejaukties”, ja reiz tautiešiem draud briesmas.

Ko šai brīdī darīs NATO un ASV? – vaicā apskatnieks, atzīstot, ka atbilde nebūt nav pašsaprotama. Iespējams, NATO izlems nogaidīt, jo “varbūt viss vēl nokārtosies”. Putina apoloģēti Vācijā, Francijā, Itālijā un ASV sev jautās – vai tiešām mēs esam gatavi mirt par Latviju vai Igauniju?

Tai brīdī Putins piedāvās palīdzību miera uzturēšanā, Latvija iegūs iesaldētu konfliktu, kuram nav saskatāms gals, bet pasaule sapratīs, ka NATO ir tukša vieta un Putins ir situācijas noteicējs, kurš lems, kuru pasaudzēt un kuru sodīt.

“Gan “Islāma valsts”, gan Putins māca mums vienu – ja Rietumi grib uzvarēt, ir jādod pretspars, kamēr nav par vēlu. (..) Apturēt Putinu būtu bijis viegli, ja Rietumi jau pēc pirmajām Krimas aneksijas pazīmēm būtu nosūtījuši uz Poliju vai Ukrainu kara floti, aviācijas bāzes kuģus un NATO spēkus. (..) Tas scenārijs, kuru es aprakstīju, ir pārdomu vērts. Visai drīz varētu izrādīties, ka esam nokavējuši,” brīdina Gregorijs.

Līdzīgas bažas pirms dažām dienām portālam “Delfi.lt” izteica arī Piontkovskis, gan akcentējot citus iespējamo notikumu aspektus. Pēc viņa teiktā, tas, kas patlaban norisinās Ukrainā, ir “globāla projekta daļa”, un Putins to neslēpj. Runājot par Baltijas valstīm, analītiķis uzskata, ka Putins “ies tik tālu, cik tālu viņam atļaus iet”.

“Viss būs atkarīgs no Ukrainas konflikta. Ja Putinam veiksies, proti, ja viņam pilnībā izdosies pakļaut sev Ukrainas politiku, bloķēt tās eiropeisko vektoru, viņš šo kampaņu turpinās. Nākamā būs Baltija. Kamēr Putins ir aizņemts ar Ukrainu, jūs kaut kādā ziņā varat justies drošībā. Bet jums ir jāizskaidro saviem Rietumu draugiem, kuri ne sevišķi aktīvi palīdz Ukrainai, ka šobrīd viņiem ir iespēja apturēt Putinu ar tīri ekonomiskiem un politiskiem līdzekļiem,” viņš norādījis.

“Neviens negaida militāru dalību. Pirmie Obamas un [NATO ģenerālsekretāra Andersa Foga] Rasmusena vārdi pirms pusgada bija par to, ka militāra iejaukšanās tiek pilnībā izslēgta , jo Ukraina nav alianses dalībvalsts. Tādas atrunas nebūs iespējamas, ja “zaļie cilvēciņi” nekaunīgi rīkos referendumu [Baltijas valstīs]. Saskaņā ar savām saistībām Rietumiem nāksies karot – karot ar kodolvalsti, kas noteiktā veidā, domājams, liks lietā kodolšantāžu, draudot Rietumiem ar ierobežotiem kodoltriecieniem. Vienīgā iespēja nepieļaut tādu murgainu scenāriju ir uzvarēt Putina projektu Ukrainā,” uzsvēris pazīstamais Kremļa kritiķis.

 

Komentāri (66)

peerku 25.09.2014. 08.37

Temperatūra Eiropas katlā kāpj, bet situācija līdzinās tai, kāda bija 2.Pasaules kara sākumā,- nākamie agresora upuri spēj tikai bezspēcīgi noraudzīties. Ar sankcijām, kuras jau piedevām grasās atcelt, Putinu neapturēt.

Gandrīz vai vienīgā cerība uz otru lielāko ļaunumu, džihādistiem, ka tie kaut kāda iemesla (piemēram, aizstāvot Krimas tatārus pret diskrimināciju un deportācijām) dēļ saskatīs Putinā savu personīgo ienaidnieku. Lai nu kas, bet bailes tiem svešas, kamēr mēs sēžam kā paralizēti trusīši žņaudzējčūskas priekšā.

+9
0
Atbildēt

6

    janis17 > peerku 25.09.2014. 11.34

    Ja nu vienīgi tas, ka pasaules kolektīvā atmiņa par WW2 nav pilnībā dzēsta (cerams!)

    __________________________

    Starp 1918. un 1939. bija pagājuši tikai 20 gadi, mācība ZERO!

    Kopš 1945 pagājuši 70 gadi, kāpēc, lai kāds tur vispār kaut ko filmētu?

    Ar to jau tikai mēs saskaramies – 9.maija valstī…

    Kopš pļutkina zaudējuma 1991.g. arī pagājuši 20 ar astīti gadi. istais laiks revanšistiskām darbībām…

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Gaisma; Enģelis > peerku 25.09.2014. 11.22

    draudēja Krievijai “atbrīvot” Ziemeļkaukāzu

    ————-

    Vārdi, vārdi, vārdi;)

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > peerku 25.09.2014. 14.46

    …. ļaunumi ir teleportējušies uz mūsdienām no viduslaikiem….

    ____________________

    Ne gluži.

    Tas ir kultūru mijiedarbības un savstarpējās bagātināšanās rezultāts.

    Tāpat kā “‘Sarkanie khmeri”.

    Vismaz “‘kalifāta”‘ gadījumā.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    jmaklakovs > peerku 25.09.2014. 08.52

    Džihadistus interesē naftas lauki tuvajos austrumos nevis ticīgo glābšana kaut kur pasaules otrā galā.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    silvija_vitina > peerku 25.09.2014. 10.43

    Slikti ir tas, ka arēnā atkal ir skaidri parādījušies divi ļaunumi (tāpat kā WW2 laikā), ka viens (šoreiz IV) atkal tiek uzskatīts par lielāku ļaunumu nekā otrs (RUS) (arī tāpat kā WW2), ka vēl nav zināms, vai IV+RUS kaut ko pa kluso neperina kopā (ķipa pilnīga kontrole pār naftas resursiem un neiejaukšanās otra teritoriālajās interesēs)…

    Vēl slikti ir tas, ka abi šie ļaunumi ir teleportējušies uz mūsdienām no viduslaikiem, un būtībā Rietumu civilizācija vēl nav sapratusi, ka “pretējā puse” ir “alien”, kas nāk ne tikai no citas teritorijas, bet arī no citas laika dimensijas, tāpēc ar to nav iespējams mijiedarboties ar mūslaiku dimensijas komunikācijas līdzekļiem.

    Vai ir kaut kas arī labs? Ja nu vienīgi tas, ka pasaules kolektīvā atmiņa par WW2 nav pilnībā dzēsta (cerams!) un vismaz kaut kāda mācība ir gūta.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    gliters > peerku 25.09.2014. 10.58

    Tik vienkārši nebūs:

    Sīrijā joprojām pie varas sēž Asads, kas ir Krievijas sabiedrotais un Krievijai vajag, lai viņš tur sēdētu laikam jau tās vienīgās karabāzes dēļ šajā reģionā. Asada atbalstīšanas dēļ ne tik sen IV draudēja Krievijai “atbrīvot” Ziemeļkaukāzu. Tā ka pretrunas starp Krieviju un IV nav mazas, tāpēc iespējamā alianse ir stipri apgrūtināta.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

inta_s 25.09.2014. 08.06

Es ceru, ka Drošības policija kontrolē notiekošo Latgalē un šādi Putina režīma aģenti tiek laicīgi neitralizēti. Jāsaka ka uz pleskavas šosejas vērojams ar katru dienu vairāk un vairāk džipi ar krievijas numuriem. Tik daudz agrāk nebija…

Es redzu scenāriju, ka šie Putina režīma aģenti organizē nemierus Latgalē un Rīgā protestējot pret to, ka kārtējo reizi netiek valdībā SC un šoreiz pievienosies šo taisnības cīnītājiem arī Sudraba, lai radītu iespaidu ka gan latvieši, gan krievi neapmierināti ar procesiem Latvijā.

Drošības policijai ir jāstrādā ļoti pastiprinātā režīmā šajās dienās, tāpat arī policijai. Jebkurš likuma pārkāpējs / provakators būtu momentā jāaiztur. Ja kaut viens parādās ar ieročiem, tad momentā ir jāneitralizē policijai. Ja bariņš, momentā jārealizē militāra operācija un pilnībā jāneitralizē / jālikvidē, lai nav nemazāko šaubu par sekām ko nozīmēs šāda darbība.

Jābūt ļoti stingrai un gatavai atbildei. LR mēdijiem jāsaliedējas un nevis jāceļ panika ja kas tāds sāk notikt LR, bet jāpasniedz informācija konsutruktīvā mierīgā veidā – lai sabiedrība nešūmētos bet ļautu drošības dienestiem un militāristiem neitralizēt nemiera cēlājus.

+9
0
Atbildēt

3

    janis17 > inta_s 25.09.2014. 10.59

    Viedoklis_lv Es ceru, ka Drošības policija kontrolē notiekošo Latgalē

    ___________________

    Baidos, ka nē… Baidos, ka cer savus dzīvokļus un mājas pa dārgo notirgot TUA pircējiem…

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    Ivars Ozols > inta_s 25.09.2014. 09.57

    Ir ļoti svarīgi arī nodrošināt stingru robežkontroli, lai Latvijā neiebrauktu nezināma satura krievu filantropijas kravas.

    http://pbs.twimg.com/media/BvBu00_IIAAImfF.jpg

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    esmeralda_se > inta_s 25.09.2014. 09.19

    Latviju (cerams – tikai mēģinās) pārņemt parlamentārā ceļā – tas ir variants A. Variants B varētu būt “plašu tautas masu” neapmierinātība ar vēlēšanu rezultātiem/SC neiekļaušanu valdībā.

    +6
    0
    Atbildēt

    0

ligakalnina 25.09.2014. 08.05

Latvijai bīstams ne tikai Putins, tikpat bīstami Latvijai ir Obama un “vecās” ES politiķi, kas, vai nu aiz bailēm, vai nu aiz netālredzības, nesaprot, ka Putins sen bija jāaptur, nevis, faktiski, jāatdod viņam okupētās Ukrainas teritorijas, un jācenšās viņu “nekaitinat”, cerot, ka tad viņš apstāsies.

Izdevās ar Gruziju, izdevās ar Ukrainu, kāpēc gan lai nepamēģinātu ar Baltiju, un Latvija, neapšaubāmi, visvājākais posms, piemēram, Lietuva, manuprāt, var dzīvot mierīgi, tur viņam nav nekādas cerības.

Ukrainai, kad tā atteicas no ātomieročiem, Bukarestē arī drošības garantijas deva gan ASV, gan Lielbritānija, un kas tagad, kad tai tiešām vajadzīga palīdzība?

Tāpēc liela varbūtība, ka tāpat var notikt arī ar Baltijas valstīm, nu neticu, ka mūsu dēļ Eiropa un Amerika uzsāks karu ar Krieviju, gan jau atradīs ieganstu, kāpēc to nedarīt.

Tāpēc Latvija nedrīkst pieļaut šeit neko līdzīgu, kā Ukrainā, kur valdība bezpalīdzīgi noskatijās, kā tiek ieņemtas administratīvas ēkas un veselas pilsētas, un reakcija bija stipri novēlota, promaskaviskais ekstrēmisms jāiznīcina pašā iedīglī, tikko kā tas mēģina celt galvu, un Saeimai jau tagad būtu jādomā par att. likumdošanas bāzi, kas ļautu to izdarīt likumīgi un tiesiski.

+8
-1
Atbildēt

5

    ligakalnina > ligakalnina 25.09.2014. 10.06

    Ar to militāro budžetu ir tā, ka, kaut Latvija militarām vajadzībām atvēlēs 50% no visas naudas, ar Krieviju tā viena karot tik un tā nespēs, bet, tos 2%, ko prasa NATO, gan vajadzētu, jo, ja kas, NATO ir vienīgā cerība, kaut, izskatās, arī vāja.

    Jo valsts drošība jau nenozīmē tikai militāru drošību, nauda vajadzīga arī ekonomikai, medicīnai, soc. lietām, utt., visam tam arī ir tieš sakars ar valsts drošību.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    Gaisma; Enģelis > ligakalnina 25.09.2014. 11.11

    :nomale

    ———-

    Pie pašreizējas aizsardzības politikas, kad štābos un ministrijās sēdošie papīru cilātāji noēd lauvas tiesu aizsardzības budžeta, nekādi procenti neko neatrisinās.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    janis17 > ligakalnina 25.09.2014. 10.56

    Dzeri, neticu, ka mūsu dēļ Eiropa un Amerika uzsāks karu ar Krieviju, gan jau atradīs ieganstu, kāpēc to nedarīt.

    ________________________________

    Karu uzsāks, bet kari ir dažādi. 1939.g arī par Poliju uzsāka karu ar Vāciju, bet kāds no tā poļiem vairs bija labums?

    Mūsu gadījumā tas būs tāds “ierobežots konflikts”, kur Latgalē ieperinās rakstā minētais scenārijs un tad krievija draud ar atombumbu uz Rīgu, ja NATO gribēs pāriet, teiksim, preiļu – kārsavas līniju. Un tā tas paliek ar ikdienišķām apšudēm un krievu provokācijām, kā Palestīnā.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    jmaklakovs > ligakalnina 25.09.2014. 10.24

    2% šodien, tas būtu ļoti daudz! Ar pašreizējo finansējumu pietiek tikai algām. Vajadzīgs arī kāds bruņojums.

    Šie 2% vajadzīgi jau šogad!

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    jmaklakovs > ligakalnina 25.09.2014. 08.57

    Pie bīstamā Putina un tikpat bīstamajiem dīvāneiropiešiem gribētu pievienot arī tikpat bīstamo Latvijas politiku ar 0,0% militāro budžetu un 100% korupcijas līmeni.

    +7
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu