Par Latvijā radītajām pretvēža zālēm mūsu pacienti un ārsti var tikai sapņot • IR.lv

Par Latvijā radītajām pretvēža zālēm mūsu pacienti un ārsti var tikai sapņot

14
Pretvēža zāļu pētnieki. Foto: Reinis Hofmanis, F64
Jānis Eglītis

Kāpēc onkoloģijai ir jābūt prioritātei Veselības ministrijas dienaskārtībā

Jaunas cerības uz dzīvi pusotram miljonam vēža slimnieku visā pasaulē sniegs Latvijas Organiskās sintēzes institūta zinātnieku atklātais pretvēža medikaments, kuru šovasar pacientu ārstēšanai ir apstiprinājusi ASV Pārtikas un zāļu administrācija. Diemžēl tas ir tikai Latvijas zinātnieku veiksmes stāsts, jo arī tad, kad šīs zāles tiks apstiprinātas Eiropas Savienībā, valsts pašreizējās veselības politikas dēļ Latvijas iedzīvotājiem uz to izmantošanu ārstēšanā var nākties gaidīt vēl gadiem.

Pēc inovatīvo medikamentu lietošanas apjoma uz vienu pacientu, Latvija atrodas pēdējā vietā Eiropā. Mēs esam viena no retajām Eiropas un pasaules valstīm, kur jaunākās paaudzes medikamenti, kuru efektivitāti ārstēšanā, dzīvildzes palielināšanā un dzīves kvalitātes uzlabošanā ir atzinuši onkoloģijas jomas speciālisti visā pasaulē, ienāk ar vairāku gadu un pat desmitgadu novēlošanos.

Latvija onkoloģisko slimnieku ārstēšanā ar jaunākās paaudzes medikamentiem atpaliek ne tikai no Lietuvas un Igaunijas, bet arī no tādām Eiropas valstīm kā Bulgārijas un Rumānijas.

Daudzas attīstītas valstis tagad sistēmiskajā terapijā (ķīmijterapijā) izmanto mērķterapijas medikamentus, kamēr mēs izmantojam nespecifiskus ķīmijterapijas preparātus. Latvijā kompensējamo medikamentu sarakstā nav iekļauti medikamenti, ko plaši onkoloģisko slimību ārstēšanā izmanto citās Eiropas valstīs un pat daudzviet pasaulē mazattīstītās valstīs.

Patlaban dramatiska situācija ir izveidojusies ar plaušu un kolorektālā vēža terapiju – valsts veidotajā kompensējamo zāļu sarakstā ir iekļauti medicīnas preparāti, kuri tika ieviesti ārstēšanā pagājušā gadsimta astoņdesmitajos gados, lai arī mūsdienu ārstēšanā būtu jāpārņem citu valstu prakse un jāizmanto daudz efektīvāki medikamenti.

Pēdējo gadu laikā situācija onkoloģijas jomā turpina pasliktināties, kas tikai vēlreiz norāda uz nepieciešamību atbildīgajai par medicīnu Veselības ministrijai un veselības aprūpes politikas veidotājiem Latvijā atsākt diskusijas ar onkoloģijas speciālistiem, meklējot daudz efektīvākus risinājumus cīņai ar onkoloģijas slimībām.

Ja valsts nemainīs savu politiku, tad drīzumā Latvijā par onkoloģiju varēs teikt, ka tā sasniegusi epidēmijas apmērus. Jau tagad saslimstības rādītāji Latvijā ar onkoloģiskām slimībām pēdējo desmit gadu laikā ir pieauguši par 39%, pērn sasniedzot jau 74,6 tūkstošus pacientu.

Atšķirībā no citām valstīm, Latvijā ir daudz augstāks vēlīnajās stadijās atklāto ļaundabīgo audzēju īpatsvars, kā rezultātā ir arī augstāka mirstība (otrs galvenais mirstības cēlonis Latvijā).

Veselības ministrija ir spērusi soli pareizajā virzienā, pasludinot nākamo gadu par Pretvēža gadu. Onkoloģijai ir jābūt prioritātei Veselības ministrijas dienaskārtībā. Atrisināt problēmas onkoloģijas jomā nevar vienā gadā. Tādēļ svarīgi, lai nākamgad taptu Vēža apkarošanas un ierobežošanas ilgtermiņa programma turpmākajiem pieciem līdz septiņiem gadiem.

Pirmkārt, būtu jāuzlabo diagnostisko izmeklējumu pieejamība pacientiem ar aizdomām par onkoloģiskām saslimšanām un šo saslimšanu esamības gadījumā, lai pēc iespējas agrīnākās slimības stadijās atklātu slimību vai tās progresiju, kā arī sekmīgi un savlaicīgi sāktu to ārstēšanu.

Otrkārt, jāuzlabo sākto valsts vēža skrīninga programmu efektivitāte, jo patlaban definētajās vecuma grupās to izmanto salīdzinoši neliels iedzīvotāju skaits.

Treškārt, valstij ir jāpalielina mūsdienīgu medikamentu īpatsvars kompensējamo zāļu sarakstā. Krūts vēža un kakla, sejas žokļu audzēju pacientiem būtu no valsts budžeta jāatmaksā krūšu un sejas žokļu rekonstruktīvās operācijas, kas ļautu daudziem pacientiem atgriezties pilnvērtīgi dzīvē.

Ceturtkārt, nepieciešamas mērķtiecīgas un no kopējās ilgtermiņa programmas izrietošas sociālas kampaņas, kas vēlreiz atgādina, ka vēzi, tāpat kā sirds un asinsvadu slimības, lielā mērā veicina mūsu neveselīgais dzīvesveids – to koriģējot un veselīgi dzīvojot, mēs varētu lielā mērā samazināt risku saslimt ar tām.

Šim ir jābūt mērķtiecīgam plānam ar spēcīgu pamatu un papildu budžetu diagnostikai, ārstēšanai un rehabilitācijai, lai spētu normalizēt dramatisko situāciju šajā jomā. Pretējā gadījumā Pretvēža gads paies, tiks identificētas problēmas un realizētas kampaņas, bet jēgpilni risinājumi izpaliks.

Autors ir Dr.med., Latvijas Onkologu asociācijas prezidents

Par Latvijas organiskās sintēzes institūta radītajām pretvēža zālēm lasiet ceturtdienas žurnālā “Ir” šeit.

Komentāri (14)

Malda 11.09.2014. 17.37

Pag pag, kāds sakars te ar Vienotību? Jau no pirmās Atmodas dienas, LV medicīnai ir mazākais % no IKP Eiropā, plus lielākā nauda aiziet superkardioloģijas un citās super izredzētās specialitātēs, pārējie sēž ar pliku dibenu. Un labāk arī nebūs jo jeb kura partija, kas pārvaldijusi veselības aprūpi LV (TB/LNNK, TP, Vienotība) nekad nav spējuši palielināt naudas iepūšanu medicīnā, nerunājot par elitāru specialitāšu likvidāciju.

Ir milzu daudz ļoti labu medikamentu ko vajadzētu – onkoloģijai, hepatītam C, reimatoīdam artītam, čūlainam kolītam utt – naudas nav, un pacienti lai paši kuļās. Tā tas ir ka veselības aprūpi kurē komunjagas un Šlesera līmeņa šefmaņi un sociālā programma LV ir pilnīgā pakaļā.

Nu iedodiet SC veselības aprūpi – redzēs, būs pāris nedēļas viss ko vajag, un tad bankrots :) Redzot kā Nils saimnieko Rīgā, jāsaka ka medicīnā vairs nekas nebūtu palicis pāri.

+5
-1
Atbildēt

0

Janka, Janic 11.09.2014. 18.03

nu ja vaina par veeliino stadiju , tad šito es ar pilnu atbildiibu kraameeju uz pirtsdakt… pardon , ģimenes dakteru sidsapziņas , kuras protams viņiem ir maz , vai nav nemaz ,man personiigi bija iedzimta sirdskaite , tahikardija , kad izlasiiju veseliibas žurnaalaa daktera Kaleeja ( stradiņu kliinikaa , tagad jau profesors) komentaaru šiis slimiibas sakaraa , es ar visiem meeriijumiem , kuru man bija kaaliem, ,jo biju bieži stacioneets ar aatrajiem un kardiogrammu bija kilometriem , ierados pie viņa uz pieņemšanu pa taisno uz kliiniku , apskatiijis manus papiirus , viņš konstasteeja ka man diagnostika Stradiņu kliinikas polikliinikaa nav nepieciešama , jo man neesot tikai ginekoloģijas speciaalista metrikas , taadeejaadi viņš uzņeemaas manu aarsteešanu nekaveejoties , tas gan gaaja gadus desmit , mans ģimenes dakteris kad izrakstiiju noriikojumus uz kliiniku operaacijai teica , ka tam nav jeegas , jo slimiiba neesot aarsteejama. Protams ka sestajaa piegaajienaa ( viens un divu gadu laikaa) opraacija bija sekmiiga un esmu no taas ķibeles atbriivots , medikamentus no taas dioenas nelietoju , aatraa paliidziiba nav saukta jau 4 gadus ne reizi , pirms tam to saucu pat 2 reiz nedeeļaa , galvenais ko gribeeju saciit ģimenes dakteru virzienaa , cik reizes pabiju Stradiņu kliinikaa , visiem kaites ar noveelotu diagnozi , šie pirtsdakteri tiik izraksta cilveekam drapes un tas mocaas liidz noliek ķelli , ja beerni atjeedas un atved uz Riigas kliinikun tad tas ar tiek izaarsteets , protams kaa jau ar noveeloitu diagnozi , tas prasa daudz vairaak kaa kad taa buutu izdariita uzreiz , bet viņiem galvenais ir iekaseet no pacienta par viziiteem un izrakstiit daargos preparaatus ar kuriem slimiibu neaarstee bet mazina saapes , šos noveelotos redzeeju ļoti daudz , kasd viņiem veica sekmiigas operaacijas , cilveeks kuru iestuuma ratiņos smaidiidams maajkaas devaas kaajaam.iznaaca romaans , bet iisaak nevareeju .

+4
0
Atbildēt

1

    piziks > Janka, Janic 12.09.2014. 11.10

    Ģimenes ārstu institūcija ir vājo dakteru rezervāts, kuru uzspiež uzturēt valsts par neārstēto slimnieku naudu. Labu ģimenes ārstu ir maz, lielākā daļa vienīgi veģetē, jo valsts veselības neaprūpe šo vegetēšanu uzspiež.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

ligakalnina 11.09.2014. 13.14

Latvijas pacienti un ārsti var sapņot arī par daudzām citām zālēm, kas ir kompensējamo medikamentu sarakstos gan Igaunijā, gan Lietuvā, bet, tikai ne Latvijā.

Latvijas politiķi nesajēdz un nekad arī nav sajēguši, ka taisni investīcijas tautas veselībā un izglītībā ir stratēģiskas investīcijas, kas dod vislielāko atdevi ilgtermiņā, mums pie varas ir viendienīši, bez stratēģiskā redzējuma, humāno aspektu pat nepieminot.

+6
-2
Atbildēt

2

    piziks > ligakalnina 11.09.2014. 15.49

    Dzeri, par humāno aspektu Vienotībai gan lieki pieminēt, — tur tādus aspektus nepazīst.

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > ligakalnina 11.09.2014. 18.31

    Vai tad tikai V ir atbildīga, nosauc man kādu partiju, kas VA pasludinātu par prioritāru?

    Pie visiem ministriem tikai būvē jaunus korpusus un nezin ko, un iepērk dārgus aparātus, bet, elementārai ārstēšanai naudas nav, izņemot, varbūt, kardioloģiju, tur vēl to naudu kaut cik dod.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu