Putins aicina uz sarunām par valsts statusu Austrumukrainai • IR.lv

Putins aicina uz sarunām par valsts statusu Austrumukrainai

21
Krievijas prezidents Vladimirs Putins. Foto: AFP/LETA

Putins arī nevarot prognozēt Ukrainas konflikta beigas

Krievijas prezidents Vladimirs Putins svētdien paziņojis, ka sarunās par Ukrainas konflikta atrisinājumu būtu jāiekļauj jautājums par valsts statusa piešķiršanu austrumu reģionam, ziņo LETA/BBC.

Putins intervijā Krievijas Pirmajā kanālā paziņoja, ka nekavējoties jāsāk sarunas par tādiem jautājumiem kā Austrumukrainas sabiedrības politisko organizāciju un valsts statusa piešķiršanu reģionam, paturot prātā mērķi – aizsargāt tur dzīvojošo cilvēku likumīgās intereses.

Līdz šim Maskava bija aicinājusi uz Ukrainas federalizāciju un plašāku tiesību piešķiršanu Ukrainas austrumu reģioniem. Bet šonedēļ Putina izteikumi raisījuši bažas, ka viņš iecerējis radīt Austrumukrainā Maskavai pakļāvīgu valstiņu.

Krievijas prezidents arī paziņoja, ka Ukrainas konflikta beigas nav iespējams prognozēt. “Tas lielā mērā ir atkarīgs no pašreizējo Ukrainas varasiestāžu politiskās gribas,” paziņoja Putins.

“Krievija nevar stāvēt malā, kad cilvēki tiek nošauti gandrīz tiešā tēmējumā,” viņš piebilda.

Prezidents ar šādiem komentāriem nācis klajā pēc Eiropas Savienības (ES) lēmuma nedēļās laikā sagatavot pret Krieviju sankcijas, kas tai varētu tikt noteiktas Maskavas pret Ukrainu īstenoto pasākumu dēļ.

Putins noraidīja ES sankciju draudus un pārmeta savienībai apvērsuma atbalstīšanu Ukrainā. Viņš pauda pārliecību, ka pašreizējā situācija Donbasā ir rezultāts Ukrainas iekšējās situācijas dramatiskai attīstībai.

 

Komentāri (21)

Alise 31.08.2014. 18.43

Nu re. Putinam viss pie kājas. Viņš metodiski un neatlaidīgi, soli pa solītim, dodas uz priekšu sevis izplānotajā virzienā. Tā pamazām.

Krimas nemieri, tad Krimas referendums, tad Krimas pievienošana, tad nemieri Austrumukrainā, tad referendumi. Neiznāca kā Krimā, bet pielāgoja plānus. Turpmāk spieda uz sarunām ar teroristiem, arī īsti nesanāca. Noņēma teroristu vadoņus, parādīja, ka viss turpinās tik un tā, un tagad jau runā par Austrumukrainas atdalīšanu. Un tā viņš arī turpinās, pa maziem solīšiem, pielāgojoties situācijai.

Un turpinās, kamēr rietumi viņu ar krasu rīcību neapturēs, cerot, ka viņam kādā brīdī tūlīt pietiks, un tiks nofiksēts kāds punkts, no kura sākt risināt problēmu. Bet tā nebūs, nekāda nofiksējama situācija neiestāsies. Kamēr viņam ļaus šos mazos solīšus izdarīt, tikmēr viņš turpinās un lēnā garā ies uz priekšu.

+12
0
Atbildēt

0

putekliic 31.08.2014. 18.23

Putins iet neatlaidīgu uz savu mērķi jau pēc Gruzijā aprobētā scenārija. Tur viņam gandrīz viss aizgāja no rokas, rietumi krupi norija bez žagošanās, kas plēsoņu vēl vairak iedrošināja. Protams, Ukrainas gadijumā retumi jau reaģē nopietnāk, bet absolūti nepietkami, tāpēc arī šoreiz uzvaretajs jau ir pratiski skaidrs. Ir skadrs, ka bez radikāliem soļiem Putinu neapturēt. Visvienkāršāk un visiedarbīgāk būtu noraut lejā nafatas cenu. Diemžēl rietumi vēl joprojām cer, ka plēsoņa, dabūjis Ukrainu, rimsis, plus vēl arī raustās, jo domā, ka to neandertālieti ar atombumbu labāk pārāk ar sankcijām nekaitināt. Pa lielam ne Francijai, ne Vācijai arī nekas īpašs nedraud. Putinam patiešām pietiktu ar bijušo PSRS teritoriju un tās satelītiem. Vienīgā problēma – ar ES un NATO tad gan būtu cauri. Tas ir vienīgas iemesls, kāpēc rietumi vismaz vēl kaut ko cenšas darīt.

+12
0
Atbildēt

1

    janis17 > putekliic 01.09.2014. 00.05

    Putinam patiešām pietiktu ar bijušo PSRS teritoriju un tās satelītiem.

    _______________________

    Kāpēc tā domā?

    +3
    0
    Atbildēt

    0

oktaavs 31.08.2014. 19.59

Situācija ir izcili graujoša. Putins ir izslēgts no pasaules vadošo līderu loka uz visiem laikiem, tāpat kā viņa kontrolētā valsts patreiz. Pat Merķele ar Olandu ar viņu vairs nevēlas runāt. Pat Ķīna ir gatava pievienoties sankcijām un mierīgi gaida savu Sibīrijas daļu.

Krievija palikusi viena pret visu civilizēto pasauli. Pat ja izdosies kaut ko īslaicīgi nokampt no Ukrainas, tad nāksies atdot ar procentiem. Britu piedāvātās ekonomiskās sankcijas ir nāvējošas Krievijas banku norēķinu sistēmai un valstij kopumā. Cerams, ka augstāk minētie, abi Eiropas nodevēji tās nenobloķēs. Drīz PutinTV zombiji visu izbaudīs uz savas ādas pēc pilnas programmas.

+8
0
Atbildēt

1

    putekliic > oktaavs 31.08.2014. 20.40

    Protams, Putinisms ir strupceļš. Bet šī strpceļa gals var būt pat 10 – 15 gadu attālumā, ja turpināsies kā līdz šim. Cik un ko līdz tam režīms pagūs sagraut, izpostīt, nogalināt? Tā ir problēma. Tāpēc būtu vajadzīga liela pilitskā griba no lielvalstu puses izdarīt visu un pēc iespējas ātrāk, lai maksimāli novājinātu režīmu jau tagad. Bet visi baidās, puls, protams, ekonomiskās intereses.

    +6
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu