Rudais kardināls • IR.lv

Rudais kardināls

4
Solvita Āboltiņa.
Indra Sprance

Kopš Valda Dombrovska demisijas nostiprinājusi vienpersonisku līderību Vienotībā, Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa tālu pārspēj abu pārējo valsts vadītāju – prezidenta un premjeres – pieredzi gan publiskajā, gan aizkulišu politikā. Viņu dēvē par pašlaik visietekmīgāko politiķi Latvijā. Āboltiņa sakās nolikusi malā eirokomisāra ambīcijas, bet – vai viņa var kļūt par nākamo Valsts prezidenti?

Tajā drēgnajā 19.februāra pēcpusdienā Saeimas spīkeres kabinets vairāk atgādina Saktas puķu tirdziņu nekā deputāta darba vietu – plašie trešā stāva apartamenti grimst ziedu klēpjos. Gaviļniece, uzcirtusi ugunssārtos matus sev raksturīgā kuplā vilnī virs bālās pieres, sagaida viesus, kas tērcītēm plūst uz Saeimas galveno ēku, lai neformāli sveiktu politiķi apaļajā 50 gadu jubilejā. Priekšsēdētāja ir labā noskaņojumā, vēlīgi pieņem apsveikumus, fotografējas ar viesiem un dalās priekā par kādu īpašu velti: Saeimas apsardzes vīri no rīta uzdāvinājuši glezniņu – karikatūru, kurā Āboltiņa attēlota izkāpjam no Mercedes limuzīna. Ceļā viņai ir peļķe, kurai miesassargi gādīgi pārklājuši pāri kažoku, lai spīkere nesabristu kurpes.

«Viņa šodien ir ietekmīgākais Latvijas politiķis,» saka Saeimas lielākās frakcijas Saskaņas centrs vadītājs Jānis Urbanovičs. Āboltiņa ir cilvēks, ar kuru rēķinās. Ne vien partijas biedri, bet arī konkurenti publiski gatavi runāt pēc principa – labu vai neko.

«Sieviete ar ļoti spēcīgu gribasspēku, labām organizatora dotībām. Varbūt daudziem ne ar pārāk patīkamām emocijām, bet tomēr spēj [Vienotību] turēt vienā, es neteiktu – iejūgā, bet ritmā, lai organizācija spētu funkcionēt,» saka bijušais Reformu partijas valdes loceklis, tagad Vienotības biedrs, ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs. «Viņas melnajā sarakstā es negribētu nonākt,» atzīst Nacionālās apvienības līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars, slavējot spīkeres polittehnoloģiskās iemaņas. «Profesionāla politiķe,» uzsver ZZS frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis, atzīmējot abu politisko spēku labo sadarbību, kas balstīta savstarpējā cieņā un izpratnē. «Nevaru atcerēties, ka viņa publiskajā telpā pret mūsu premjera kandidātu Aivaru Lembergu būtu bijusi nekorekta,» teic Brigmanis.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu