Advokāti: Asanžs gaida garantiju viņa neizdošanai ASV • IR.lv

Advokāti: Asanžs gaida garantiju viņa neizdošanai ASV

25
Džūljens Asanžs. Foto: AFP/LETA

Asanžs vēstniecībā ir pavadījis jau divus gadus

Tīmekļa medija “Wikileaks” dibinātājs Džūljens Asanžs neatstās Ekvadoras vēstniecību Londonā, kamēr nebūs garantijas, ka viņu neizdos uz ASV, otrdien paziņoja viņa advokāte.

Asanžs vēstniecībā ir pavadījis jau divus gadus un pirmdien informēja, ka drīzumā to atstās. Pastāv aizdomas, ka Asanžam ir veselības problēmas un tas ir galvenais vēstniecības pamešanas iemesls, ziņo LETA/AFP.

Viņa advokāte Dženifera Robinsone atklāja Austrālijas radio “Australian Broadcasting Corporation”, ka 43 gadus vecā austrālieša dzīvošana sprostā ir ievērojami ietekmējusi viņa veselību, tomēr noteikt precīzu vēstniecības atstāšanas laiku nav iespējams.

Viņš atstās vēstniecību, kolīdz būs vienošanās par apstākļiem, kas ļaus Džūljenam pamest vēstniecību un būt drošam, ka viņu neizdos ASV, norādīja Robinsone, piebilstot, ka tāda vienošanās vēl nav panākta.

Asanžs vēstniecībā meklēja patvērumu 2012.gada jūnijā, lai izvairītos no izsūtīšanas uz Zviedriju, kur viņam būtu jāstājas tiesas priekšā par izvarošanu un uzmākšanos, ko viņš stingri noliedz.

Viņš uzskata, ka izsūtīšana uz Zviedriju novedīs pie viņa nodošanas ASV, kur būs jāstājas tiesas priekšā par “Wikileaks” nopublicētajiem slepenajiem ASV militārajiem un diplomātijas dokumentiem.

“Mēs visi vēlētos redzēt viņu izejam no turienes, cik ātri vien iespējams. Viņš tur bijis jau vairāk nekā divus gadus, un apstākļi iekšā vēstniecībā nav lieliski,” paziņoja advokāte.

Pagaidām nav skaidrs, kad būs iespējams vienoties un panākt vēlamo garantiju.

Lielbritānijas Ārlietu ministrija atgādināja, ka tās viedoklis Asanža jautājumā nav mainījies un tā joprojām vēlas rast diplomātisku risinājumu.

 

Komentāri (25)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu