Kijeva: Krievijas automašīnas ar humāno palīdzību brauks tikai līdz Ukrainas robežai (papild.) • IR.lv

Kijeva: Krievijas automašīnas ar humāno palīdzību brauks tikai līdz Ukrainas robežai (papild.)

45
ASV prezidents Baraks Obama sarunā pa telefonu. Foto: EPA/LETA

Ukrainas pārstāvji joprojām nezina, ko krievi palīdzības kravās ved uz Ukrainu

Krievijas Federācijas automašīnas, kas ved humāno palīdzību Austrumukrainai, nepārvietosies pa Ukrainas teritoriju, otrdien paziņoja Ukrainas prezidenta administrācijas vadītāja vietnieks Valērijs Čalijs.

“Mēs neizskatām jelkādu Krievijas kolonnu pārvietošanos par Ukrainas teritoriju,” sacīja amatpersona. “Tranzīta zonā notiks muitas formalitāšu kārtošana, krava tiks atmuitota. Par to atbild Sarkanais Krusts, un tas nogādās šo humāno palīdzību Ukrainas teritorijā.”

“Šīs kravas tiks pārkrautas transporta līdzekļos, kurus nomā Sarkanais Krusts, tādējādi mēs nepieļausim Krievijas Iekšlietu ministrijas vai citu drošībnieku eskortu Ukrainā,” uzsvēra Čalijs. “Viss atradīsies Ukrainas puses kontrolē, mēs uzņemamies atbildību par šīs humānās kravas nogādāšanu.”

Jebkāda cita nesankcionēta iekļūšana Ukrainas teritorijā tiks uzskatīta par agresijas aktu, norādīja amatpersona. Viņš piebilda, ka ir sazinājies ar Sarkanā Krusta pārstāvjiem. “Viņi plāno šeit nomāt kravas automašīnas. Mēs no Ukrainas puses atbalstām šādu priekšlikumu. Tas būtu satracinoši – ļaut Krievijas kravas automašīnām pat bez vadītājiem šķērsot Ukrainas robežu,” paskaidroja Čalijs.

“Mēs esam gatavi pieņemt visu šo palīdzību kravas automašīnās, kuras nomā Sarkanais Krusts. Ukraina ir gatava palīdzēt muitas procedūrās. Tāpēc mēs neizskatām nekādu iespēju, ka varētu atļaut Krievijas kravas automašīnām šķērsot Ukrainas robežu,” paskaidroja amatpersona.

Viņš atzina, ka joprojām nezina, ko tieši krievi ved uz Ukrainu, ziņo LETA/Ukrainskaja pravda.

Britu raidkorporācija BBC Krievijas sūtīto “humānās palīdzības konvoju” raksturojusi kā iespējumu Trojas zirgu.

Savukārt Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs otrdienas vakarā paziņoja, ka no Krievijas autokolonnas „humāno palīdzību” uz Sarkanā Krusta transportu nepārkraus, ziņo „RIA Novosti”.

Lavrovs paziņojis, ka, pārbraucot Ukrainas robežu, Krievijas automašīnas saņems Ukrainas reģistrācijas numurus. „Mēs tam esam piekrituši, lai uz pārvietošanās laiku pa Ukrainas teritoriju automašīnām uzliktu Ukrainas numurzīmes,” teica Lavrovs.

Iepriekš Ukrainas eksprezidents Leonīds Kučma sacīja, ka Krievijas humānās palīdzības krava Ukrainā iekļūs caur robežpunktu Harkovas apgabalā – teritorijā, kas atrodas Ukrainas centrālās valdības kontrolē. “Kontaktgrupas sēdē pirmdien tika nolemts, ka humānā palīdzība tiks vesta pa Harkovas apgabalu, maršruts līdz Luganskai arī ir noteikts,” sacīja eksprezidents.

Kučma uzsvēra, ka palīdzības piegādes notiks Starptautiskā Sarkanā Krusta komitejas (ICRC) aizbildnībā, bet kolonnu pavadīs Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) pārstāvji.

Kontaktgrupas sēde pirmdien notika videotilta formātā. Tajā piedalījās arī teroristu grupējuma “Doņeckas tautas republika” pārstāvji, bet cita grupējuma – “Luganskas tautas republikas” – pārstāvji nepiedalījās. “Acīmredzot viņi nav ieinteresēti šīs palīdzības saņemšanā,” konstatēja eksprezidents. Viņš arī piebilda, ka Luganskā tiks piegādātas ne tikai Krievijas kravas, bet arī Ukrainas, Eiropas Savienības un ASV palīdzība.

Obama atkal brīdina Krieviju par iejaukšanos Ukrainas lietās

Jebkura iejaukšanās Ukrainā, pat nosaucot to par „humānās palīdzības” saņemšanu to reģionu iedzīvotājiem, kur notiek kaujas darbība, var tikt īstenota tikai pēc saskaņošanas ar Ukrainas valdību un saņemot Kijevas atļauju, pēc sarunas ar Itālijas valdības vadītāju Mateo Renci paziņojis ASV prezidents Baraks Obama.

Par spīti starptautiskajam nosodījumam un aicinājumiem nesūtīt „humāno palīdzību” uz Ukrainu no Narofominskas, kas atrodas netālu no Maskavas, simtiem kravas auto kolonna ar Krievijas „humāno palīdzību” otrdienas naktī devusies uz Austrumukrainu, vēsta Krievijas mediji.

Automašīnas vedot divus tūkstošus tonnu „humānās palīdzības”, ko ukraiņiem savākuši maskavieši un citi Krievijas iedzīvotāji, ziņo BBC.

Kolonnā esot ap 280 kravas auto. Krievijas varas iestādes apgalvo, ka tās vedot pārtiku, medikamentus, dzeramo ūdeni, guļammaisus un elektrības ģeneratorus.

Iepriekš Kremļa interneta lapā parādījās paziņojums, ka „humānās palīdzības” sniegšana Ukrainai esot „saskaņota”. Tomēr šādu informāciju pagaidām neapstiprina ne Eiropas Savienības pārstāvji, ne Sarkanais Krusts, ne Ukrainas prezidenta birojs.

ASV uzskata, ka Krievija, slēpjoties aiz humānās palīdzības misijas, Ukrainā varētu ievest “karaspēka elementus”, paziņojis ASV Valsts departaments.

Valsts departamenta pārstāve Mērija Harfa Vašingtonā teica: “Mēs esam noraizējušies par to, ka Krievija var izmanto humāno palīdzību vai miera uzturēšanas operācijas, lai Ukrainā ievestu karaspēka elementus.”

ASV prezidents atbalstījis humāno misiju Luganskā

ASV prezidents Baraks Obama telefonsarunā ar Ukrainas prezidentu Petro Porošenko pirmdien atbalstījis starptautiskās palīdzības misijas organizēšanu Austrumukrainas pilsētai Luganskai, kas ir sabombardēta kaujās ar teroristiem, ziņo Dw.de.

Obama „apstiprināja ASV nodomus aktīvi piedalīties” humānajā misijā, ko organizēs Starptautiskais Sarkanais Krusts, teikst Porošenko preses dienesta paziņojumā. Misijā piedalīsies Eiropas Savienība, Krievija, Vācija un citi partneri.

Jebkura Krievijas iejaukšanās Ukrainas lietās bez Kijevas akcepta ir nepieņemama un tiks uzskatīta par starptautisko tiesību pārkāpumu, aģentūra „Reuters” citē Balto namu.

Porošenko pateicies ASV par to, ka ASV kongresmeņi iesnieguši rezolūciju, lai Ukraina tiktu atzīta par NATO sabiedroto, un izteica cerību, ka Kongress to atbalstīs. Obama un Porošenko esot vienojusies par divpusēju tikšanos NATO samitā Lielbritānijā, kas notiks no 4. Līdz 5.septembrim.

Ukrainas Ārlietu ministrija ziņo, ka humānās palīdzības misiju īstenos Sarkanā Krusta komitejas un Ukrainas pārstāvji. „Svarīgi, ka šī palīdzība nonāks tikai Luganskas pilsētas civiliedzīvotājiem,” uzsver ministrija.

Krievija tomēr pirmdien paziņojusi, ka tās „humānās palīdzības” kolonna Ukrainai tiks nosūtīta tuvākajā laikā un bez militāristu iejaukšanās, vēsta Krievijas ziņu aģentūra RIA Novosti, atsaucoties uz prezidenta Putina preses sekretāru Dmitriju Peskovu.

Ar šo jautājumu nodarbojoties Krievijas Ārkārtējo situāciju ministrija.

Vienlaikus ar šo paziņojumu internetā parādījies video, kurā redzams, kā militārās kravas mašīnas „KamAZ” pārkrāsotas baltā humānos misiju krāsā. Šī autokolonna stāv pie militārās bāzes karavīru ielenkta, ziņo „Ukrainskaja pravda”.

Pirmdien Kremlis izplatīja paziņojumu, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins telefona sarunā ar Eiropas Komisijas (EK) prezidentu Žozē Manuelu Barozu informējis, ka Krievija nosūta uz Ukrainu “humānās palīdzības konvoju”, raksta LETA.

Kremlis apgalvo, ka Krievijas “humānās palīdzības konvojs” tiek organizēts sadarbībā ar Sarkanā Krusta pārstāvjiem.

Pēc sarunas ar Putinu paziņojumu izdevis arī EK prezidents Žozē Manuels Barrozu, informējot, ka viņš Krievijas prezidentu atkārtoti brīdinājis neveikt “nekādas vienpusējas militāras aktivitātes Ukrainā, ne ar kādiem aizbildinājumiem, tai skaitā humānās palīdzības nepieciešamību”.

“Sarunā ar prezidentu Putinu prezidents Barrozu sacīja, ka ES pievienosies starptautiskajiem centieniem sniegt palīdzību cilvēkiem, kuriem tā konflikta dēļ ir nepieciešama,” teikts EK paziņojumā.

“Barrozu brīdināja neveikt nekādas vienpusējas militāras aktivitātes Ukrainā, ne ar kādiem aizbildinājumiem, tai skaitā humānās palīdzības nepieciešamību,” teikts EK paziņojumā.

Barrozu pirmdien telefona sarunā apspriedās arī ar Ukrainas prezidentu Petro Poročenko, paužot bažas par konflikta pieaugošo iespaidu uz civiliedzīvotājiem Ukrainas austrumos.

Lielbritānija, Vācija un ASV nedēļas jau nogalē brīdināja Krieviju, ka karaspēka ieviešana Ukrainā, aizbildinoties ar “humānās palīdzības” sniegšanu, Rietumiem ir pilnīgi nepieņemama un tiks uzskatīta par militāru iebrukumu.

(papildināta no sākuma)

Komentāri (45)

Gaisma; Enģelis 12.08.2014. 01.09

Ar ko Krievijas humānās misijas beidzās Moldovā un Abhāzijā – visi jau aizmirsuši?!

+20
0
Atbildēt

1

    Kristīne > Gaisma; Enģelis 12.08.2014. 01.46

    Visi visu atceras un krieviem ļauj piedalīties kā vienai no pusēm palīdzības sniegšanā (kas ļautiņiem 2 ned bez ūdens ir būtiska), kuru koordinē Ukraina un īsteno Sarkanais Krusts.

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

Jānis Derkusovs 12.08.2014. 17.01

Neizskatās, ka kolonnu ielaidīs Ukrainā.

Un neizskatās, ka krievi ļaus pārkraut kravu uz citu transportu.

tas tikai paildzinātu to humanitāro katastrofu vēl uz nenoteiktu laiku.

Kā tur Streloks – Girkins pirms pāris dienām braši raportēja, ka pasūtijis cik tur tūkstošus vatņikus…Nu tie paši arī būs…

+8
0
Atbildēt

0

dro 11.08.2014. 23.09

Гимнастка Годунко продала золотую медаль за 100 тысяч гривен, чтобы помочь украинской армии

Как рассказала спортсменка, деньги будут направлены для помощи раненым.

http://gordonua.com/news/society/Gimnastka-Godunko-prodala-zolotuyu-medal-za-100-tysyach-griven-chtoby-pomoch-ukrainskoy-armii-35968.html

+7
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu