Ekonomika bremzējas, bet vienkāršā tauta to nejūt • IR.lv

Ekonomika bremzējas, bet vienkāršā tauta to nejūt

22
Ilustratīvs foto: Krists Sprukts, LETA
Pēteris Strautiņš

Par 2014.gada 2.ceturkšņa IKP ātro novērtējumu

Jāsaka, ka pirmdien publicētais IKP ātrais novērtējums un to papildinošā epizodiskā informācija viegli pārsteidz. Ir lietas, kuras labi saskan ar ekonomikas norišu praktiska vērotāja ikdienas pieredzi, ir arī grūtāk izprotamas ziņas, vismaz līdz papildus datu publicēšanai. Gaidīsim papildus informāciju, bet starplaikā izteiksim dažus vērojumus un pārdomas.

Tātad saskaņā ar IKP ātro novērtējumu šā gada otrajā ceturksnī pieaugums pret pirmo ceturksni sezonāli izlīdzinātajos datos bija 1%, bet pret pērnā gada attiecīgo periodu izaugsme piebremzējusies līdz 2.5%, kas būtu lēnākais temps kopš 2010.gada 3.ceturkšņa. Aplūkojot pēdējo četru ceturkšņu sezonāli izlīdzināto IKP pieaugumu pret iepriekšējiem periodiem, šo gadu var raksturot kā samērā pieticīgas, bet stabilas izaugsmes laiku, tai svārstoties starp 0.6% un 1.1%, bet summāri veidojot 3.3%. Tātad ietekme uz sezonāli neizlīdzināto gada pieaugumu bijusi brīvdienu skaitam, ar tām 2.ceturksnis bija diezgan dāsns.

Nav šaubu, ka šā gada 2.ceturksnis nebija tas labākais laiks apstrādes rūpniecībai. Jau iepriekš CSP ziņoja, ka rūpniecības izlaide 2.ceturksnī gada laikā auga par 1.8%, bet tie ir kalendāri izlīdzināti dati, tātad ņem vērā darba dienu skaita atšķirības. Šodien publicētie IKP dati vēsta, ka nozares pievienotā vērtība gada laikā nav mainījusies.

Turpretim ir diezgan grūti iztēloties, kas varēja būt iemesls pieauguma trūkumam pakalpojumos, izņemot tirdzniecību. Šīs nozares kopumā veido nedaudz vairāk nekā pusi ekonomikas.

Nav šaubu, ka nopietni sarežģījumi ir transportā, kas ir svarīgākā no šīs nozaru kopas. 2.ceturksnī transporta pakalpojumu eksports gada griezumā samazinājies par 7.7%, galvenokārt dēļ jūnija rezultātiem, kad kritums sasniedza 19%. Tas acīmredzot saistīts ar situāciju autopārvadājumos, kas nodrošina galvenokārt plaša patēriņa preču pārvadāšanu no rietumiem uz austrumiem. Šīs nozares pārstāvji tiešām ziņoja par lielām grūtībām jau pirms daļēja pārtikas produktu embargo noteikšanas Krievijā.

Liela apjomu kravu pārvadātāji austrumu-rietumu maršrutā, tātad dzelzceļš un ostas šogad ziņo par pieaugumu. Tāpat pieaugošam pieprasījumam pēc transporta pakalpojumiem vajadzētu būt no iekšējā tirgus, pateicoties straujajai celtniecības un ieguves rūpniecības attīstībai, kā arī mērenajam patēriņa kāpumam. Taču ļoti iespējams, ka kopumā transporta nozare patlaban piedzīvo lejupslīdi gada griezumā, eksports tai ir ļoti svarīgs, veidojot ap pusi kopējo ienākumu.

No otras puses, citās pakalpojumu sfērās situācijai vajadzētu būt labākai. Kopumā labvēlīga ziņu plūsma joprojām nāk no informācijas tehnoloģiju un komercpakalpojumu nozaru puses. Pērn un šā gada sākumā pie izaugsmes gada griezumā bija atgriezusies arī veselības aprūpe un izglītība, to rezultāti nemēdz krasi svārstīties pa ceturkšņiem. Finanšu pakalpojumos kopumā neiet spoži, bet tomēr labāk nekā pērn, kad IKP datos šai nozarei jau bija sarēķināts visnotaļ veselīgs pieaugums. Šogad labi attīstās arī tūrisms, līdz ar to viesnīcu un restorānu nozare. Iespējams, ka aritmētisko rēbusu atrisinās nekustamo īpašumu nozare, kurā iepriekšējos gados vērojami krasi un grūti saprotami lēcieni uz augšu un leju.

Gaidot papildinātos un precizētos 2.ceturkšņa IKP datus, var cerēt uz nedaudz labāku rezultātu. Taču kopumā sajūtas par notikumiem šogad vairs nav tik labvēlīgas kā gada sākumā un tas neapšaubāmi saistīts ar politisko situāciju reģionā.

Noteiktās Krievijas sankcijas negatīvi ietekmēs Latvijas ekonomiku izaugsmi, bet samazinās izaugsmi mazāk nekā par vienu procentpunktu. Šā gada pirmajos piecos mēnešos embargo skarto preču kategoriju eksports uz Krieviju veidoja ap 0.5% no kopējā preču un pakalpojumu eksporta. Tātad to nevar saukt par graujošu kaitējumu.

Taču riski joprojām ir lieli. Ja Krievija ļoti vēlētos, tā varētu pret Latviju noteikt sankcijas, kas mūsu ekonomiku iedzītu dziļā recesijā.

Noteikt precīzu tirdzniecības apjomu ar mūsu lielo kaimiņvalsti ir grūti. Tajā noteicošo lomu spēlē nevis preces, bet pakalpojumi, kuru dati maksājumu bilancē veidojas no norēķinu adresēm, kas var neparādīt, kurā valstī ir patiesais pakalpojumu saņēmējs. Saskaņā ar šiem datiem, Krievijas īpatsvars pērn pakalpojumu eksportā bija vien 10%, kas acīmredzamā pretrunā ar realitāti.

Balstoties uz ziņām par tranzīta kravu izcelsmi, viesnīcās nakšņojošo tūristu valstisko piederību un citu informāciju, jāsecina, ka Krievijas daļa pakalpojumu eksportā drīzāk ir tuva 40%, bet tās daļa kopējā preču un pakalpojumu eksportā ir nedaudz zem 1/5, kas šo valsti faktiski padara par Latvijas nozīmīgāko tirdzniecības partneri. Tieši šādi un līdzīgi aprēķini ir pamats pieņēmumiem, ka pilnīgs tirdzniecības embargo varētu samazināt Latvijas IKP pat par 5-10%. Tāpēc ziņas par iespējamu dziļāku Krievijas iesaistīšanos Ukrainā notiekošajā konfliktā un līdz ar to tālākas abpusēju sankciju eskalācijas risks rada nopietnas bažas.

Ekonomikas pieauguma temps tagad ir aktuāls temats saistībā ar valsts budžeta plānošanu, tajā jau ieskanējušies pesimistiskāki toņi. Taču te jānorāda, ka valsts budžets ir vistiešāk saistīts nevis ar IKP, bet ar algotu darbinieku ienākumiem un patēriņu. Ekonomikas atkopšanās sākumposmā bija populārs teiciens – ekonomika aug, bet cilvēki savos makos to nejūt.

Patlaban maki un ekonomika mainās vietām, jau pirmajā ceturksnī iezīmējās krass kontrasts starp ekonomikas izaugsmi un ienākumu dinamiku.

Ekonomika bremzējās, bet kopējais algu fonda pieaugums paātrinājās, reālā izteiksmē tas auga pat par vairāk nekā desmito daļu gada griezumā, vienlaikus nekaitējot biznesa rentabilitātei, vismaz ne būtiski. Algu datu par otro ceturksni vēl nav, bet algu nodokļu iekasēšana joprojām pārsniedz plānoto, strauji aug arī produktu nodokļu ieņēmumi, par 6.9% gada griezumā, tas ir nominālā izteiksmē, bet dēļ mazāk inflācijas arī reālā izteiksmē pieaugums vairāk nekā par 6%.

Ja vien nepatikšanas eksportā nekļūs ļoti lielas un neapturēs joprojām vērojamo darba tirgus „sasilšanu”, tad vērojamā ekonomikas pieauguma bremzēšanās atstās vēl vājāku iespaidu uz valsts iedzīvotāju labklājības uztveri kā izaugsmes atsākšanās un paātrināšanās 2010.-2011.gadā.

Autors ir DNB bankas ekonomikas analītiķis

 

Komentāri (22)

mjantons 11.08.2014. 17.47

No šī gabala daudzi citāti tiks iekļauti RU vēstniecības šīvakara un rīta ziņojumos lielajai zemei. Sejas rotās smaidi – ” aha, un ko mēs teicām!”

+11
-2
Atbildēt

1

    gundega_heiberga > mjantons 11.08.2014. 21.01

    Juri, nesakiet priekšā! Smaidīs viņi par joku, par kuru visa Eiropa nesmaida, kas saprotams vienīgi viņiem. Nesteigsimies arī mēs smaidīt. Pienāks laiks, smaidīsim visi kopā.

    Neiebildīšu, pat smaidīt pēdējas.

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

Kristīne 11.08.2014. 22.53

Bremzējas, nebremzējas – kontekstā potenciālās ziepes ir lielākas.

Par “vienkāršo tautu” autors, protams, ir nopelnījis “zvaigznīti” kā jau kārtīgam pirmsskolniekam pienākas.

+7
0
Atbildēt

0

marchaeva 11.08.2014. 20.33

Vispār 3,3 % IKP pieaugums ir ļoti labi.

+9
-3
Atbildēt

8

    dzerkaleliva > marchaeva 11.08.2014. 20.47

    Vispār, ciparus pazīsti, līkni redzi?

    Veiksmes stāsts?

    Euro stāsts?

    http://www.csb.gov.lv/sites/default/files/Latviesu/prese/2014/11_08_2014_iikkkaaaapppee.gif

    +3
    -7
    Atbildēt

    0

    esmeralda_se > marchaeva 12.08.2014. 00.28

    Ragainais m.ērgli, pamēģini labāk atbildēt par saviem iepriekšējiem izteikumiem pāris nedēļas atpakaļ:

    ———————————————-

    Kusunoki Masashige 楠木 正成

    >>>ka lielākie Krievijas lamātāji, tu tai skaitā ir lielākie līdēji Krievijas priekšā un lielākie savu pilsoņu nodevēji. >>>

    Šādam, pēc būtības, apvainojumam prasītos paskaidrojumi. Klāj vaļā, ja spēj. Kā es personīgi lienu krievijas priekšā, un par citiem lamātājiem ar’ pastāsti pie viena:)

    Ja neatbildēsiet, paturu tiesības turpmāk pamatoti uzskatīt Jūs par ņergu un spameri.

    ———————————————————————

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    dzerkaleliva > marchaeva 11.08.2014. 20.55

    Ir labi, ne? Euro ieviešanas rezultātā viss strauji aug, īpaši rūpniecība, ne?

    ———

    Saskaņā ar CSP ātro novērtējumu 2014. gada 2. ceturksnī iekšzemes kopprodukta (IKP) apjoms pēc sezonāli neizlīdzinātajiem datiem, salīdzinot ar 2013. gada 2. ceturksni, ir palielinājies par 2,5%.

    IKP ietekmēja apjomu kāpums mazumtirdzniecībā par 4%. Par 16% palielinājusies būvniecības nozare. Pakalpojumu nozarēs (izņemot tirdzniecību) un apstrādes rūpniecībā saglabājies 2013. gada 2. ceturkšņa līmenis, bet kopumā rūpniecība samazinājusies par 1%.

    Pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem IKP 2014. gada 2. ceturksnī, salīdzinot ar 2014. gada 1. ceturksni, palielinājies par 1,0%.

    +5
    -5
    Atbildēt

    0

    dzerkaleliva > marchaeva 11.08.2014. 21.02

    Īpaši labs ir šodienas Strautiņa murgojums delfos, kas droši vien rīt būs te, ka emigrācijas statistika neatbilstot patiesībai, jo lūk viņš zinot, ka izbraucot daudz mazāk. Vēl tur bija pērle, ka Vācijā viss un īpaši pārtika, esot dārgāka nekā Latvijā, to apliecinot statistika, nevis tie mudaki, kuri iepērkas Vācijā, tie neko nesaprotot.

    ———-

    Tik daudz cik pēdējo mēnešu laikā iebraukuši Vācijā no Latvijas strādāt un dzīvot, es neesmu saticis nekad agrāk, tas ir kaut kāds super bums.

    Atbraucot uz Latviju un ieejot veikalā man ir šoks un neko vairāk par vietējiem našķiem un rupjmaizi, es neesmu spējīgs nopirkt. Tā man šķiet Vienotības super nelietība pret savu tautu, ka ar 3-4 zemākām algām par pārtiku ir jāmaksā 30%-50% dārgāk.

    +6
    -5
    Atbildēt

    0

    efeja60 > marchaeva 11.08.2014. 21.51

    Algas Latvijā ir 5x zemākas, nekā Vācijā, bet darba ražība ir 2x zemāka. Pēc eurostat.

    +5
    -3
    Atbildēt

    0

    marchaeva > marchaeva 11.08.2014. 22.45

    Bet parādiet taču datus garākā griezuma, teiksim sakot no 2004. vai 1998. gada. Turklāt ne tikai rādiet pieaugumu, bet arī IKP naudas izteiksmē.

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

    marchaeva > marchaeva 11.08.2014. 22.46

    Vācijā vajag strādāt un arī vatņiku nav.

    +7
    -2
    Atbildēt

    0

    Ieva Aile > marchaeva 11.08.2014. 22.57

    Vācijā vajag strādāt,bet latvieši tik un tā brauc,tātad latvieši grib un prot strādāt,vienkārši viņi negrib strādāt par pusvelti,par vēdera tiesu.

    +10
    -2
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu