Cieši kopā strādāt pret Krievijas sankcijām • IR.lv

Cieši kopā strādāt pret Krievijas sankcijām

14
Tirgus Maskavā. Foto: ITAR-TASS/LETA
Ināra Šure

Pārdomas par eksporta ierobežošanu Krievijas tirgū

Pašreizējā Krievijas importa ierobežošanas politika ietekmēs Latvijas pārtikas ražotājus. Pērn kopējais eksports uz Krieviju bija 656 miljonu eiro apmērā. Lai arī pēc kopējiem statistikas datiem pašlaik eksporta apjoms uz Krieviju nav pats lielākais un šā gada pirmajā ceturksnī tas ir saglabājies iepriekšējā gada attiecīgā perioda līmenī, tomēr pēc šī Krievijas soļa atsevišķas pārtikas ražošanas jomas varētu būtiski ciest.

Turklāt Krievijas importa ierobežošanas politika varētu ietekmēt ne vien uzņēmumus, bet arī reģionu iedzīvotājus un Latvijas ekonomikas rādītājus.

Ir jāsaprot, ka galvenokārt no sankcijām cietīs tieši Latvijas gaļas pārstrādātāji, piena produktu ražotāji un zivrūpnieki, kas lielu daļu savas produkcijas eksportē uz Krieviju un citām NVS valstīm. Tas nozīmē, ka neveiksmīga pārorientēšanās uz citu valstu tirgiem sliktākajā gadījumā varētu nozīmēt bezdarba pieaugumu.

Pašlaik, kad ir zināms Krievijas lēmums un konkrētās ierobežojumu jomas, attiecīgo pārtikas produktu ražošanas uzņēmumiem ir pastiprināti jāsāk domāt par pārorientēšanos uz citiem eksporta tirgiem, lai arī tas ir ļoti grūti izdarāms, jo konkurence ES tirgū ir milzīga, bet Krievijas un NVS valstu tirgū mūsu produkcija ir labi zināma un tiek augstu vērtēta. Tāpat ir svarīgi saprast, vai šīs sankcijas ietekmēs arī saistītos uzņēmumus, kā, piemēram, „NP Foods” u.c.

LPUF atbalsta arī citu ES valstu politiku, kas ES lūdz kompensēt sankciju radītos zaudējumus, kā arī noteikt konkrētām valstīm, tai skaitā Baltijas valstīm, buferzonas statusu, jo no šīm sankcijām tomēr dažas valstis cietīs vairāk nekā citas.

Tāpat pašlaik ir aktuāls jautājums par to, ja reiz Krievija ir aizliegusi ievest mūsu produkciju, kāpēc lai mēs atļautu ievest viņu produkciju? Par šiem jautājumiem būtu svarīgi tūlīt lemt ES līmenī, jo mēs vieni nevaram cīnīties, jo esam maza valsts.

Tagad visiem ir svarīgi strādāt cieši kopā, lai šie Krievijas ierobežojumi radītu mazāku iespaidu uz uzņēmumiem un Latvijas iedzīvotājiem. Valdībai ir steidzīgi jādomā, kā atbalstīt sankcijās ierautos ražotājus un pakalpojumu sniedzējus, tirgotājiem būs vēl vairāk jāatbalsta vietējie ražotāji, lai veikalos būtu tieši mūsu produkcija, savukārt patērētājiem ir jāparāda sava nostāja un lojalitāte, izvēloties tieši vietējo produkciju.

Kā viens no situācijas risinājumiem būtu iespējamu rezervju iepirkšana no ražotājiem un papildus subsīdiju iegūšana no ES, tas valdībai būtu jārisina. Savukārt mūsu jaunievēlētajiem pārstāvjiem Eiroparlamentā ir jāparāda, kāpēc viņi tika ievēlēti, un jādara viss iespējamais, lai mūs sadzirdētu Eiropas varas gaiteņos un notiktu reāls darbs šīs situācijas risināšanai. Kā zināms, no kopējā Latvijas eksporta ceturtā daļa ir tieši uz Krieviju, un šie skaitļi valsts ekonomikai ir būtiski.

Autore ir LPUF padomes priekšsēdētāja

 

Komentāri (14)

ligakalnina 07.08.2014. 16.05

Šis ir gadījums, ka sankcijas pret Krieviju jāatbalsta, neskatoties uz zaudējumiem.

Protams, Lembergs un SC tā nedomā, Lembergam, vēl arvien, šķiet, ka Rietumi ar viņu “sorosītiem”, tiesisku vaslsti, korupcijas apkarošanu, caurspīdīgu uzņēmējdarbības vidi, ir lielākais ļaunums ( priekš viņa tā arī ir), un sapņu zeme viņam ir Krievija ar tās korupciju, necaurspīdīgo biznesa vidi, absolūti amorālo politiku, tur viņš jūtas kā zivs ūdenī, un dara visu, lai tā būtu arī Latvijā, Lemberga tuvākā partnera SC tuvākais partneris vēl arvien ir ER, cerams, pirms balsot par ZZS, katrs padomās, par ko viņš balso, balsojot par ZZS, faktiski tiek balsots arī par SC.

+12
-3
Atbildēt

4

    ILZE > ligakalnina 07.08.2014. 16.17

    dzeris49

    Vai kremļa maukas, RP/V, pārstās dalīt UA čekistiem un krievu bandītiem, tikai atklātas krievu intervences rezultātā? Cāļus skaita rudenī, droši vien tad vienotībai vairs nevajadzēs maskēt savu intīmo tuvību ar SC.

    +4
    -4
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > ligakalnina 07.08.2014. 19.35

    “…turpinās pārdot Krievijas pilsoņiem?”

    …kuri nomācoši lielā vairumā (ap 90%) atbalsta Putina darbības.

    Būtu absolūti naivi iedomāties, ka starp NI pircējiem Latvijā proporcija ir tieši pretēja.

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

    ILZE > ligakalnina 07.08.2014. 20.36

    mūsu alus

    Uzturēšanas atļaujas tirgo Rietumu un ABLV bankas, RP/V, tās savu saimnieku rīkoti vienkārši, izsniedz. Ja tās pārdotu par naudu, ka bija ierosināts, bet ne pret mistiskiem darījumiem ar NĪ vai uzņēmumu daļām, tad arī valsts kasē kas ieripotu, bet čekistu piesmietie izdzimteņi sāka baurot, ka viņi jau netaisās tirgot savu dzimteni.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    brigita_damme_rtk_lv > ligakalnina 07.08.2014. 18.26

    Jautājums vietā – vai uzturēšanās atļaujas un īpašumus turpinās pārdot Krievijas pilsoņiem?

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

Kristīne 08.08.2014. 09.20

Valdībai jādomā par muitas un robežkontroles pastiprināšanu uz Krievijas robežas. Starp godīgiem pārtikas preču iepircējiem pašpatēriņam, kā paredz Putina dekrēts, aktivizēsies arī organizētās noziedzības darboņi.

+1
0
Atbildēt

0

simpsons 07.08.2014. 18.19

Būtu interesanti, ja Krievija aizliegtu aviotranzītu.

Labākā atbilde būtu, ja nevis visa ES aizliegtu Krievijas tranzītu, bet tikai pierobežas valstis. Tad, lai tiktu uz Vāciju vai Angliju, Krievijas lidmašīnām būtu jānolaižas Rīgā, samaksājot šeit lidostas nodokļus.

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu