Radars Latvijā • IR.lv

Radars Latvijā

2

Nedēļas notikumi Latvijā

Eiropas Cilvēktiesību tiesa (ECT) atzinusi, ka Latvija kibernoziegumos apsūdzēto Denisu Čalovski nedrīkst izdot ASV, kamēr nav stājies spēkā ECT spriedums. Paredzams, ka tas stāsies spēkā pēc trim mēnešiem, ja to nepārsūdzēs kāda no pusēm. ECT noraidījusi Čalovska sūdzību par izdošanu uz ASV, norādot, ka nevienā no apsūdzībām viņam nedraud mūža ieslodzījums. ECT konstatējusi – ievietojot Čalovski aiz metāla nožogojuma Augstākās tiesas sēdes laikā, pārkāpts spīdzināšanas, cietsirdīgas un pazemojošas izturēšanās aizliegums. Par to piespriesta 5000 eiro kompensācija – puse no prasītās summas.

No amata atkāpusies tieslietu ministre Baiba Broka (VL-TB/LNNK) pēc tam, kad ģenerālprokurors atstāja spēkā Sa-tversmes aizsardzības biroja atteikumu izsniegt viņai augstākās pakāpes pielaidi valsts noslēpumam. Ministru prezidente Laimdota Straujuma (Vienotība) demisiju pieņēmusi, rīkojumā norādot, ka Brokai jānostrādā līdz 5.augustam. Pēc tam tieslietu ministres pienākumus pildīs kultūras ministre Dace Melbārde.

Situācija ar Āfrikas cūku mēra (ĀCM) izplatību kļūst arvien kritiskāka, tāpēc šonedēļ sākta mājas cūku masveida izkaušana ārkārtas zonā Latgalē un Vidzemē, nolēmis Pārtikas un veterinārais dienests. Kā pauda dienesta direktors Māris Balodis, tas ir vienīgais veids, kā apturēt slimību. Plānots nokaut ap 40 tūkstošu mājlopu. Zemnieki par nokautajām cūkām un apņemšanos gadu tās īpašumā neturēt saņems kompensāciju no valsts. Par vienu cūku tā ir 25-115 eiro, valsts šim nolūkam atvēlējusi 1,5 miljonus eiro. Lietuvā ārkārtas situācija cūku mēra izplatības dēļ noteikta 17 pašvaldībās.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu