Dziedējošās mūzikas skaņas • IR.lv

Dziedējošās mūzikas skaņas

2

 

Uzlabo smadzeņu darbību

Vai zinājāt, ka mūzika dara jūs gudrāku? Vairākos pētījumos pierādīts, ka mūzikas klausīšanās palielina kognitīvās funkcijas (izziņas un domāšanas spējas). Piemēram, kādā eksperimentā, lūdzot izpildīt testu, labākas sekmes bija tiem cilvēkiem, kuri fonā klausījās Mocarta mūziku. Vēl labāk klājās tiem, kuri paši ir apguvuši kāda mūzikas instrumenta spēli – viņiem ir uzkrītoši asāks prāts nekā pārējiem.

Samazina stresu

Vairākos pētījumos noskaidrots, ka mūzika spēj ievērojami samazināt stresa līmeni un uztraukumu. Kādā pētījumā tika novērots, ka relaksējošas mūzikas klausīšanās smadzenēs izraisa tādu pašu efektu kā nomierinošais un miegu rosinošais medikaments midazolāms. Vislabāk «strādā» Mocarts, Bahs un itāļu klasiķi. Savukārt citā pētījumā noskaidrots, ka mūzika spēj ietekmēt nemiera līmeni gandrīz tāpat kā masāža.

Samazina sāpes

2006.gadā veiktā pētījumā noskaidrots, ka mūzikas klausīšanās samazina hroniskas sāpes un depresiju. Pēc dažiem gadiem cita pētnieku komanda izskaidroja, ka mūzika neitralizē jutekļus, kuri pretējā gadījumā nodarbotos ar sāpju signālu uztveršanu un pārraidīšanu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu