Straujuma veselības ministru vēlas noskatīt uz ilgāku laiku • IR.lv

Straujuma veselības ministru vēlas noskatīt uz ilgāku laiku

35
Vēl draudzīgi kopā - veselības ministre Ingrīda Circene un Laimdota Straujuma. Foto: Ieva Lūka, LETA

Circene kritiku pret sevi saista ar politisku pasūtījumu un atsevišķu cilvēku nepatiku

Lai arī līdz Saeimas vēlēšanām ir palikuši tikai pāris mēneši, Ministru prezidente Laimdota Straujuma (Vienotība) neredz pamatu smīkņāt, ka jaunais veselības ministrs nepaspēs neko izdarīt, jo politiķe amatā vēlas redzēt cilvēku, kurš varētu turpināt iesākto arī pēc Saeimas vēlēšanām.

“Pēc nepilniem trim mēnešiem ir vēlēšanas. Ticu, ka “Vienotība” tajās iegūs pienācīgu vietu skaitu un šis cilvēks varētu turpināt darboties arī pēc vēlēšanām,” telekanālā LNT izteicās politiķe, raksta LETA.

Lai arī izskanējis, ka veselības ministra krēslā varētu sēsties Rīgas Stradiņa universitātes attīstības prorektors Toms Baumanis, Straujuma tagad par konkrētiem kandidātu vārdiem runāt atteicās. “Šodien negribu apspriest kandidātus,” uz jautājumiem atteica politiķe, gan atzīstot, ka ar Baumani ir pazīstama.

Pēc Straujumas vārdiem, galvenais, ko viņa sagaida no jaunā veselības ministra, – ka viņam būs stratēģisks redzējums par nozares attīstību, spēja stratēģiju realizēt un pašas nozares atbalsts šim redzējumam. Pa mēnešiem līdz Saeimas vēlēšanām jaunajam ministram esot jāsaprot, “ko darām ar veselības nozares finansējumu”. Veselības ministrijai jau ir redzējums par darāmo nākamajiem septiņiem gadiem, bet šis plāns ir jāsaskaņo gan ar Finanšu ministriju, gan medicīnas darbiniekiem un pacientu organizācijām, atzīmēja politiķe.

Kā ziņots, ilgstoši slimojošā un vairāku veselības aprūpes organizāciju pretestību savām reformām saņēmusī veselības ministre Ingrīda Circene (Vienotība) 7.jūlijā iesniedza demisijas rakstu un Straujuma nolēmusi to pieņemt.

Circene kļūdas savā darbā valdībā nesaskata un vēršanos pret sevi saista ar politisku pasūtījumu un atsevišķu cilvēku nepatiku.

Circene Latvijas Radio trešdien pauda viedokli, ka pilnībā nepamatota bijusi ģimenes ārstu organizāciju vēršanās pret viņu. Pēc bijušās ministres domām, ģimenes ārsti no plānotajām reformām medicīnā būtu tikai ieguvēji, taču diskusijā uzvarējuši trokšņa cēlāji – Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas prezidents Pauls Princis, kurš domājot startēt vēlēšanās kā Ventspils partijas pārstāvis, un asociācijas bijusī prezidente Sarmīte Veide, kura esot izlēmusi pieslieties Ingūnai Sudrabai. Abas šīs personas esot saņēmušas uzdevumu vērsties vienmēr pret visu.

Pēc Circenes domām, līdzīgi esot arī ar pārējo mediķu saimi. Bijusī ministre ir pārliecināta, ka mediķu sabiedrība ļoti atbalsta veselības aprūpes finansēšanas modeļa izmaiņas, bet vairāk pamanīti tiek atsevišķu Ārstu biedrības biedru izteikumi, kuri balstoties kritizētāju personiskā nepatikā pret Circeni.

Circene par piespiedu atkāpšanos netur ļaunu prātu uz “Vienotību” kā partiju. “Problēma nav “Vienotībā”, problēma ir atsevišķos cilvēkos,” sacīja Circene un pauda viedokli, ka “Vienotība” ir profesionāla partija, nākamajām Saeimas vēlēšanām tā izvēlējusies pareizu stratēģiju sadarboties ar reģionu politiskajām organizācijām, taču daži partijas biedri rīkojoties populistiski.

Circene kritizēja premjerministri Laimdotu Straujumu, ar kuru viņai esot ļoti atšķirīgi viedokļi par veselības aprūpes nozarē darāmo – viņas pārliecība bijusi, ka reformas ir jāveic, bet Straujumai galvenais esot iztikt bez strīdiem pirmsvēlēšanu laikā. Citādi esot bijis Valda Dombrovska (Vienotība) valdības laikā, kad veselības nozare esot saņēmusi ļoti lielu atbalstu.

Tieši vēlēšanu tuvums nobremzējis veselības aprūpes finansēšanas reformu, uzskata Circene. Viņa uzskata – ja reforma netiks pieņemta, veselības aprūpes tēriņi iedzīvotājiem jeb pacientu iemaksas varētu pieaugt. Reformas nākotne tagad būs atkarīga no tā, kādi deputāti būs nākamajā Saeimā, savukārt jaunais veselības ministrs, lai kurš arī tas būtu, nepaspēs izdarīt neko, jo līdz vēlēšanām ir pārāk maz laika.

Taujāta, kādi ir viņas nākotnes plāni, Circene uzsvēra, ka pašlaik viņai galvenais ir atgūt veselību, bet skaidrības par turpmāko aktīvo darba dzīvi neesot. No partijas “Vienotība” esot saņemts piedāvājums kļūt par reformu konsultantu veselības aprūpes jautājumos, taču problēma esot tā, ka darbs būtu Gruzijā, kur ir pavāja veselības aprūpe, bet Circenei pašlaik nepieciešama kvalificētu mediķu palīdzība.

Pastāv iespēja, ka Circene atgriezīsies aktīvajā medicīnā, jo politiķes karjeras laikā viņa turpinājusi strādāt arī savā specialitātē un spējusi saglabāt mediķa sertifikātus. “Tā kā man nav skaidrības par manu turpmāko aktīvā darba dzīvi, tad tas var noderēt,” piebilda Circene.

 

Komentāri (35)

peerku 09.07.2014. 10.00

No malas skatoties, patiešām rodas sajūta, ka Straujumai galvenais ir iztikt bez strīdiem pirmsvēlēšanu laikā, tāpēc upurē Circeni ar visām viņas uzsāktajām reformām, kamēr savulaik Vienotība tādus biedrus, kam tumbočkā nauda atradās vai kas shēmoja ar nodokļiem, aizstāvēja. Man tas nepavisam nepatīk.

+4
-1
Atbildēt

3

    ligakalnina > peerku 09.07.2014. 14.02

    Kādas tad “reformas” Circene “uzsāka” – gribēja liegt cilvēkiem pat primāro ves. aprūpi?

    Vai, varbūt, gribēja sakārtot iepirkumus, novērst korupciju, apturēt bejēgas celtniecību?

    Nešķiet, ka VM uzdevums, tomēr, rūpēties par slimnieku intersēm, par finansēm mums rūpējas FM?

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    Alise > peerku 09.07.2014. 10.36

    Bet tāds tak veidojot šo Straujumas valdību arī bija uzstādījums. Sākotnēji Straujuma pat bija valdības vadītāja tikai līdz vēlēšanām, un arī ZZS tika paņemts koalīcijā, lai līdz vēlēšanām strādātu it kā kopīgi un bez kašķiem. Man pat liekas, ka publiski izskanēja, ka līdz vēlēšanām visi mierīgi strādās paredzētajā budžeta ietvarā un nekādus kardinālus priekšlikumus nesniegs. varbūt arī kļūdos, bet tāds iespaids, kad tika veidota šī valdība, man palika – ka tā ir lai mierīgi nostrādātu līdz vēlēšanām un neviens nevienam netraucē.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    peerku > peerku 09.07.2014. 10.46

    > Austras koks

    “tāds tak veidojot šo Straujumas valdību arī bija uzstādījums. Sākotnēji Straujuma pat bija valdības vadītāja tikai līdz vēlēšanām”

    Tomēr tagad ir cits uzstādījums,- Straujuma gatavojas būt par premjerministri arī pēc vēlēšanās, tādēļ es vairs negribu balsot par partiju, kas nedomā valstiski, bet taisās tik čubināt tālāk,- galvenais lai paliktu pie varas.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

ligakalnina 09.07.2014. 13.33

“Circene kritiku pret sevi saista ar politisku pasūtījumu un atsevišķu cilvēku nepatiku”.

————————————————

Circene paliek Circene, saistīt nepatiku pret sevi ar valsts politiku VA, ko simbolizē Circene, viņai, protams, pagrūti, kaut, no otras puses, protams, ar tādu valsts finansējumu Circene varētu būt ģēnijs, un tāpat neko neizdarītu, tāpēc visa tā ministru maiņa ir tikai kārtējais teātris, kam jēga visai maza.

Par reālo situāciju Latvijas medicīnā visu izsaka skaitļi, kas minēti Cipules rakstā, un par ko daudzi ārsti un slimnieki zina pēc pieredzes.

Medicīnai nauda “tumbočkā” atrodas divarpus reizes mazāk, rēķinot uz vienu iedzīvotāju, kā Igaunijā un Lietuvā, tāpat aizsardzībai, utt., tad kur tā nauda no tās “tumbočkas” pazūd, ņemot vērā to, ka budžets visām trim valstīm ir samērojams absolūti, tāpat, kā visi pārējie rādītāji?

Vai tik nav tā, ka tur domā par cilvēkiem, mums par citām lietām?

0
-2
Atbildēt

10

    ligakalnina > ligakalnina 09.07.2014. 17.46

    Jā, nepolitkorekti, bet, varu vēlreiz atkārtot – NA vēlētājus, kas var balsot par šiem ākstiem un politbiznesmeņiem, par sevišķi gudriem neuzskatu, tāpat, kā viņi mani, tas ir pašsaprotami.

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > ligakalnina 09.07.2014. 17.28

    zanE – netēlo nu tādu muļķīti, kas nesaprot, ko lasa, pati saproti, ka nedomāju, ka Igaunijā ir viss ideāli, bet, salīdzinājumā ar Latviju, tur ir sistēma, nevis Latvijas pilnīgākais bardaks, un viņu problēmas ir normālas problēmas, kas ir jebkurā civilizētā valstī, ieskaitot pat tādas, kas medicīnai atvēlē 14% no IKP, nevis 6%, kā Igaunija, vai, 2,9%, kā Latvija (pat mazāk, kā Krievijā, nerunājot par ES).

    Jācer, ka pati saproti, ka galvenā Latvijas problēma ir mūsu valdība un Saeima, nevis Circene, un med. finansējuma apmērs, ja to nesaproti un turpināsi to savu demagoģiju, kurai pati netici, jo tik dumja, kā NA vēlētājs jau neesi, nu tad ko es tev vēl varu pierādīt, un vai vispār man tas būtu jādara.

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > ligakalnina 09.07.2014. 14.10

    “Nevajag spriest” izņēmu no sava komentāra, tas bija nekorekti, katrs var spriest, par ko grib.

    Pret Circeni, jau rakstīju – ves. ministram jādomā par slimniekiem, nevis, jātēlo FM, un jāizdabā partijas spicei, lai tikai, vēlāk, tiktu kādā labi atalgotā vietā bijušajiem politiķiem, kas Latvijā uztaisītas tūkstošos.

    Un tas, ka pie situācijas medicīnā vainīga visa Latvijas valdība un partijas, ir pašsaprotami, bet, priekš tam jau ir atbildīgi ministri, lai tai situācijai nevis pielāgotos, bet, mēģinātu to novērst, izmantojot visas metodes.

    Kas attiecas uz Ciecenes “reformām” – tam nav nekāda sakara ar Igauniju, liedzot nelielai pašnodarbināto daļai ves. aprūpi, nekas nemainīsies, vienīgais, kas notiks – vēl kādiem cilvēkiem tiks liegta med. aprūpe, un ārstiem būs jākļūst par nodokļu inspektoriem, kāpēc, domā, ka Circenes reformas neatbalsta ne slimnīcu ārsti, ne ģimenes ārsti, ne slimnieki, viņi visi neko nesaprot, vienīgais, kas visu saprot, ir Circene un valdības koalīcija?

    Ja gribēja reformas – vajadzēja vienkārši pārņemt Igaunijas modeli ar obligāto apdrošināšanu visiem, un iezīmētas soc. nod. daļas novirzīšanu medicīnai, un cauri.

    Ja kurss ir uz maksas medicīnu – tā arī pasakiet.

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    andris902 > ligakalnina 09.07.2014. 16.15

    …DD1….Dzeris ir ieņēmis prātā, ka Lietuva un Igaunija ir laimes zeme veselības aprūpē, lai gan esmu viņam devusi neskaitāmus linkus ar norādēm, ka viss nav tik viennozīmīgi un igauņu ārsti un pacienti tāpat protestē un ir neapmierināti ar savā valstī notiekošo….Dzeris to nepieņem….tāds, nu, viņš ir… :)

    …Circenes iecerētā reforma par veselības apdrošināšanu, to piesaistot nodokļu nomaksai – bija pareiza….tikai….laika gaitā tā tika izkropļota – padarot to par nereāli īstenojamu un pārvēršot par maksas medicīnas pakalpojumu….nedrīkst to pārvērst par maksas pakalpojumu atkarībā no samaksāto nodokļu lieluma….par to jau esmu rakstījusi – tā bija aplamība….daļai pašnodarbināto, saimnieciskās darbības veicēju, individuālo komersantu, patentmaksātāju, autoratlīdzību saņēmējiem – tas būtu jauns veselības apdrošināšanas nodoklis, jo viņu nomaksātais IIN neatbilstu Circenes izplānotajam “slieksnim”….

    …nemeklējot risinājumu, bet spītīgi turoties pie absurda lēmuma – situācija izgāja no jebkādiem rāmjiem….un tā, diemžēl, bija Circenes kļūda….

    0
    0
    Atbildēt

    0

    peerku > ligakalnina 09.07.2014. 17.11

    > zanE

    “Circenes iecerētā reforma par veselības apdrošināšanu, to piesaistot nodokļu nomaksai – bija pareiza….tikai….laika gaitā tā tika izkropļota – padarot to par nereāli īstenojamu un pārvēršot par maksas medicīnas pakalpojumu”

    Detaļas nezinu, bet ideja kā tāda ir loģiska un saprotama. Tagad iznāks tāpat kā ar Ķīli,- kas uzrādīja vairākus šauros “pudeles kaklus” izglītībā.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    peerku > ligakalnina 09.07.2014. 13.55

    > dzeris49

    “Iepriekšējiem komentētājiem – nevajag spriest par to, par ko jums saprašana visai minimāla, t.i. par reālo situāciju Latvijas medicīnā.

    Medicīnai nauda “tumbočkā” atrodas divarpus reizes mazāk, rēķinot uz vienu iedzīvotāju, kā Igaunijā un Lietuvā”

    Kādas Jums, Dzeri, konkrēti ir pretenzijas pret Circeni? Viņa vienpersonīgi nelēma par budžeta daļu veselības aprūpei, tomēr viņa centās, valstiski domājot, sakārtot to, lai izdalītais finansējums tiktu saimnieciskāk izmantots, saistot ar nodokļu maksāšanu, kā tas ir izdarīts Jūsu pieminētajās kaimiņvalstīs.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    andris902 > ligakalnina 09.07.2014. 17.51

    …Dzeri….lūdzu papildinformāciju – no kurienes ņēmi datus par 2,9% no IKP veselības un medicīnas pakalpojumu nodrošināšanai Latvijā….neuztver to kā ķircināšanos – mani tas tiešām interesē….

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    dro > ligakalnina 09.07.2014. 17.43

    … jo tik dumja, kā NA vēlētājs jau neesi…

    ________________

    :):):)

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    dro > ligakalnina 09.07.2014. 17.59

    dzeris49. Jums ar ločmeli perfekata darba dalīšana, bet sitiet abi vienā vietā:)

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    peerku > ligakalnina 09.07.2014. 14.35

    > dzeris49

    “Circenes reformas neatbalsta ne slimnīcu ārsti, ne ģimenes ārsti, ne slimnieki, viņi visi neko nesaprot, vienīgais, kas visu saprot, ir Circene un valdības koalīcija?”

    Nevajag vispārināt,- nebūt ne visi pacienti ir pret Circenes iesākto reformu, bet akurāt valdība gan to neatbalsta, vismaz šī, Straujumas valdība, jo neatbalsta pašu ministri pie tam vēl ārstiem (Jūsu kolēģiem?) viņai uzbrūkot tik neētiski – viņas slimības laikā. Kur te pacienta intereses?!

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

ligakalnina 09.07.2014. 18.35

zanE – tu joko, tie cipari publicēti neskaitamās reizes, kāpēc, vispār, komentē to, par ko tev nav nekāda saprašana, tu man vari uzrādīt kādus cituus ciparus, protams, “objektīvākus”, tad uzrādi?

Uzliec guglē “Latvijas IKP, medicīna”, un atradīsi desmit norādes, un arī Irā bija par to neskaitāmi raksti, pēdējais ir šodienhttp://www.ir.lv/2014/7/9/aina-veselibas-aprupe-ja-pabaz-galvu-ara-no-smiltim.

Circene lūdzās valdībai palielināt, pakāpeniski, med finansējumu līdz 4% no IKP, un valdība to atteica, un tu to neatceris?

Ino – jūs ar “ģenerāli – ombrosu”, utt., ne tikai viens otru papildināt, bet, gandrīz vai, esat vienots vesels, kas attiecas uz ločmeli, viņš arī ir ksenofobs, homofobs, utt., tā ka viņš papildina jūs abus, nevis mani.

0
-3
Atbildēt

1

    andris902 > ligakalnina 09.07.2014. 23.57

    ….Dzeri….hmmm….Jums, kaut kā – abiem ar Apiņa kunga padomnieci – tie cipari tomēr atšķiras…. :)

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu