Gada inflācija maijā - 0,6% • IR.lv

Gada inflācija maijā – 0,6%

29
Foto: Jānis Saliņš, F64

Mēneša laikā patēriņa cenas sarūk par 0,1%

Vidējais patēriņa cenu līmenis šā gada maijā, salīdzinot ar pērno maiju, palielinājās par 0,6%, liecina Centrālā statistikas pārvaldes (CSP) dati. Tikmēr mēneša griezumā maijā piedzīvota deflācija.

Gada laikā precēm cenas samazinājās par 0,1%, bet pakalpojumiem cenas pieauga par 2,6%. Pēdējo 12 mēnešu vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējiem 12 mēnešiem, ir palielinājies par 0,1%.

Lielākā ietekme uz vidējo patēriņa cenu līmeni 2014.gada maijā, salīdzinot ar 2013.gada maiju, bija cenu kāpumam viesnīcu un restorānu pakalpojumiem, personīgās aprūpes precēm un pakalpojumiem, apģērbiem un apaviem, atpūtai un kultūrai, kā arī cenu kritumam pārtikai un sakaru pakalpojumiem.

Pārtikas cenu vidējais līmenis maijā, salīdzinot ar pagājušā gada attiecīgo mēnesi, ir samazinājies par 0,5%. Lielākā ietekme bija cenu kritumam dārzeņiem. Cenas samazinājās arī tējai un kafijai, augļiem, cukuram un olām. Savukārt lielākais cenu kāpums bija vērojams pienam un piena produktiem, maizei un graudaugu izstrādājumiem, kā arī sieram.

Apģērbam cenas samazinājās par 1,1%, savukārt apaviem – palielinājās par 8,3%.

Sakaru pakalpojumi gada laikā kļuva par 2,6% lētāki, ko ietekmēja mobilo telekomunikāciju un interneta pakalpojumu cenu samazinājums.

Viesnīcu un restorānu pakalpojumu cenas, salīdzinot ar iepriekšējā gada maiju, pieauga par 4,3% – kafejnīcās un restorānos cenām palielinoties par 5,1%, ēdnīcās – par 2,8%, kā ar izmitināšanas pakalpojumu cenām pieaugot par 6,9%.

Frizētavu pakalpojumu cenas palielinājās vidēji par 6,2%, bet personīgās aprūpes preču cenas – par 1%.

Pārējās patēriņa grupās nozīmīgākais sadārdzinājums bija mājokļa apsaimniekošanas pakalpojumiem, savukārt cenu samazinājums – siltumenerģijai.

Savukārt salīdzinājumā ar šā gada aprīli, maijā piedzīvota deflācija – patēriņa cenas samazinājās par 0,1%. Precēm vidējais cenu līmenis mēneša laikā samazinājās par 0,2%, bet pakalpojumiem – palielinājās par 0,2%.

Lielākā ietekme uz patēriņa cenu pārmaiņām mēneša laikā bija cenu kritumam pārtikai, atpūtai un kultūrai, kā arī cenu kāpumam apģērbiem un apaviem, viesnīcu un restorānu pakalpojumiem.

Pārtikai tika novērots cenu kritums par 0,7%, ko var izskaidrot ar sezonas augļiem un dārzeņiem, kā arī akciju ietekmi uz vidējo cenu līmeni pārējām pārtikas precēm un bezalkoholiskajiem dzērieniem.

Lielākā ietekme uz cenu kritumu grupā bija pienam, sieram un olām (-1,1%), gaļai un gaļas izstrādājumiem (-0,8%), augļiem (-1,8%), sulām un atspirdzinošajiem dzērieniem (-2,8%), cukuram (-8,2%).

Turpinoties jaunās sezonas kolekcijas nonākšanai tirdzniecībā, līdzīgi kā pagājušajā gadā, kad apģērbu un apavu cenas mēneša laikā pieauga par 0,6%, arī šogad maijā vidējais cenu līmenis grupā ir palielinājies – par 2,5%.

Tikmēr atpūtas un kultūras pakalpojumu cenas samazinājās vidēji par 0,4%. Cenu kritums novērots mājdzīvnieku barībai un piederumiem, dārza precēm un ziediem, savukārt cenas pieauga kompleksajiem atpūtas pakalpojumiem.

Mēneša laikā dārgāki kļuva izmitināšanas pakalpojumi, kā arī pieauga cenas ēdināšanas pakalpojumiem: kafejnīcās un restorānos par 0,4%, ēdnīcās par 0,3%.

Pārējās patēriņa grupās cenu kritums bija vērojams alum, īslaicīgas lietošanas mājsaimniecības precēm, automašīnu rezerves daļām un piederumiem, cietajam kurināmajam, personīgās aprūpes precēm. Savukārt cenas palielinājās tabakas izstrādājumiem.

Kā ziņots, šogad aprīlī, salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi, patēriņa cenas pieauga par 0,5%. Precēm vidējais cenu līmenis pieauga par 0,6%, bet pakalpojumiem nemainījās, liecina CSP dati.

 

Komentāri (29)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu