Par labu "Bankas Baltija" bijušajam prezidentam Freimanim no valsts piedzen 5000 eiro • IR.lv

Par labu “Bankas Baltija” bijušajam prezidentam Freimanim no valsts piedzen 5000 eiro

24
"Bankas Baltija" lietā notiesātais Tālis Freimanis. Foto: Evija Trifanova, LETA

Freimanis apcietinājumā un mājas arestā kopumā pavadīja sešus gadus četrus mēnešus un sešas dienas

Rīgas apgabaltiesa apelācijas kārtībā daļēji apmierinājusi a/s “Banka Baltija” bijušā prezidenta Tāļa Freimaņa prasību pret Tieslietu ministriju (TM), piedzenot no Latvijas valsts morālā kaitējuma atlīdzību 5000 eiro apmērā. Pilns spriedums lietā būs pieejams 18.jūnijā, aģentūru LETA informēja tiesā.

TM preses pārstāve Laura Majevska teica, ka šajā lietā persona 2009.gada 30.oktobrī cēla tiesā prasību pret Latvijas valsti un lūdza piedzīt atlīdzību 142 287 eiro (100 000 latu) par morālo kaitējumu. Savu prasību viņš pamatoja ar to, ka krimināllietā par “Banku Baltija” nespēja izpildīt saistības pret klientiem, viņš apcietinājumā un mājas arestā kopumā pavadīja sešus gadus četrus mēnešus un sešas dienas.

Krimināllieta tika pabeigta ar Augstākās tiesas (AT) Senāta Krimināllietu departamenta 2009.gada 30.aprīļa nolēmumu un Freimanis tika atzīts par vainīgu viena noziedzīga nodarījuma izdarīšanā un sodīts ar brīvības atņemšanu uz trim gadiem, atņemot tiesības veikt uzņēmējdarbību uz trim gadiem. Līdz ar to laiks, kuru viņš pavadīja apcietinājumā, piespriesto brīvības atņemšanas sodu pārsniedza par trim gadiem četriem mēnešiem un sešām dienām.

Tiesvedība šajā lietā ilgusi vairākus gadus. Rīgas pilsētas Centra rajona tiesa 2010.gada 19.oktobrī prasītāja prasību daļēji apmierināja un piedzina no Latvijas valsts TM personā tobrīd 3500 latu (4980 eiro) morālā kaitējuma atlīdzību.

Rīgas apgabaltiesa, izskatot lietu sakarā ar prasītāja un TM apelācijas sūdzībām, 2012.gada 24.aprīlī prasību pilnībā noraidīja. Par minēto spriedumu kasācijas sūdzību iesniedza prasītājs.

AT Civillietu departaments ar 2014.gada 31.marta spriedumu nosprieda atcelt Rīgas apgabaltiesas 2012.gada 24.aprīļa spriedumu un lietu nodot jaunai izskatīšanai apelācijas instances tiesā.

AT savā spriedumā norādīja, ka tiesas konstatētais fakts par prasītāja atrašanos apcietinājumā virs viņam piespriestā soda termiņa, apstiprina tiesību aizskārumu. AT konstatēja, ka apelācijas instances tiesas spriedumā nav motīvu, kas liecinātu, ka tiesa, lemjot par atlīdzinājuma piespriešanu, būtu ņēmusi vērā un izvērtējusi visus atlīdzinājuma noteikšanā būtiskus apstākļus, arī aizskarto tiesību nozīmīgumu, aizskāruma smagumu, kaitējuma nodarīšanas apstākļus.

Spriedums “Bankas Baltija” krimināllietā, kurā bijušais bankas uzraudzības padomes priekšsēdētājs Aleksandrs Lavents un Freimanis atzīti par vainīgiem daļā viņiem inkriminēto noziegumu, stājās spēkā 2009.gada 30.aprīlī. AT Krimināllietu tiesu palāta 2007.gada nogalē Laventu un Freimani atzina par vainīgiem lielākajā daļā viņiem inkriminēto noziegumu.

Abiem tika piespriesti reāli cietumsodi, taču apsūdzētajiem netika piemērota prokurora prasītā mantas konfiskācija. Bijušais SIA “Birojs L&A” direktors Alvis Līdums, kurš bija apsūdzēts par naudas piesavināšanos grupā ar Laventu, tika pilnībā attaisnots.

 

Komentāri (24)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu