Sīrijas prezidenta vēlēšanās uzvarējis Asads • IR.lv

Sīrijas prezidenta vēlēšanās uzvarējis Asads

36
Sīrijā vēlētāji priecājas par Bašara al Asada ievēlēšanu prezidenta amatā. Foto: AFP/LETA

Asada pārvēlēšanas mērķis ir nostiprināt pozīcijas pret opozīcijas nemierniekiem

Sīrijas prezidenta vēlēšanās, saņemot 88,7% balsu, uzvarējis līdzšinējais valsts galva Bašars al Asads, trešdien pavēstīja parlamenta spīkers Džihads Lahams.

Vēlēšanās piedalījušies 73,42% reģistrēto vēlētāju, savukārt paziņoja konstitucionālā tiesa.

“Cilvēku skaits, kas tika aicināti balsot – kā Sīrijā, tā ārpus tās robežām -, bija 15 840 575. Pavisam piedalījās 11,6 miljoni,” sacīja tiesas preses pārstāvis Madžeds Hadra.

Damaskas amatpersonas bija ieguldījušas lielas pūles, lai pārliecinātu sabiedrību, ka vēlēšanas ir ceļš izejai no krīzes, ziņo LETA/AFP.

Otrdien notikušās vēlēšanas bija pirmā reize vairāku desmitgažu laikā, kad vēlēšanu biļetenos bija vairāk par vienu uzvārdu.

Līdzās Asadam uz augsto amatu pretendēja arī divi mazāk zināmi kandidāti – Hasans an Nuri un Mahers Hadžars. Viņi saņēmuši attiecīgi 4,3 un 3,2% balsu.

Drīz pēc rezultātu izziņošanas galvaspilsētas Damaskas ielās izgāja gavilējošu cilvēku pūļi, saucot “Dievs, svētī Asadu!”. Gaisā tika šautas salūta raķetes.

Balsojot par Asadu, sīrieši “balsojuši par līderi, kuram nākas karot, par leģendāro līderi Bašaru al Asadu, kurš visos dzimtenes stūros palicis savas tautas pusē”, teikts valdošās partijas “Baath” paziņojumā.

Asada pārvēlēšanas mērķis ir nostiprināt pozīcijas pret opozīcijas nemierniekiem, kurus viņš konsekventi dēvē par rietumvalstu un Persijas līča monarhiju finansētiem “teroristiem”.

Balsošana varēja notikt tikai valdības kontrolētajos Sīrijas apvidos, bet nemiernieku pārvaldītajās teritorijās ziemeļos un ziemeļaustrumos vēlēšanu iecirkņu nebija.

Sīrijas pilsoņkarā, kas ilgst jau trīs gadus, dzīvību zaudējuši 162 tūkstoši cilvēku. Vairāki miljoni bijuši spiesti pamest mājas un doties bēgļu gaitās.

Starptautiskās sabiedrības centieni panākt konflikta atrisinājumu beigušies bez panākumiem.

 

Komentāri (36)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu