Ģenerālprokuratūra nekonstatē nelikumības, KNAB neizmaksājot naudu Strīķei • IR.lv

Ģenerālprokuratūra nekonstatē nelikumības, KNAB neizmaksājot naudu Strīķei

23
Juta Strīķe. Foto: Lita Krone, LETA

Prokuratūra atteikusi sākt kriminālprocesu, jo nodarījumā nav noziedzīga sastāva

Ģenerālprokuratūra nekonstatē nelikumības Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) rīcībā, kavējoties izmaksāt izpeļņu par darba piespiedu kavējumu KNAB priekšnieka vietniecei Jutai Strīķei. 

Rīgas pilsētas Centra rajona tiesa 10.aprīlī atcēla KNAB priekšnieka Jaroslava Streļčenoka lēmumu par Strīķes atbrīvošanu no amata. Lai arī spriedums vēl ir pārsūdzams, Strīķe varēja jau nākamajā dienā atgriezties darbā. Tiesa arī lēma, ka KNAB Strīķei jāmaksā 5066 eiro vidējā izpeļņa par darba piespiedu kavējumu, ziņo LETA.

Strīķes advokāte iepriekš vērsās tiesā ar norādi, ka netiek pildīts spriedumā noteiktais nekavējoties izmaksāt Strīķei vidējo izpeļņu par darba piespiedu kavējumu 5066 eiro apmērā, savukārt tiesa izdeva izpildrakstu, pamatojoties uz kura sāka darboties tiesu izpildītājs. Tā rezultātā KNAB bija spiests ne tikai samaksāt Strīķei vidējo izpelņu, bet arī apmēram 1000 eiro pārskaitīt tiesu izpildītājam par viņa pakalpojumiem. Strīķe par iespējamo kavēšanos izmaksāt kompensāciju vērsās prokuratūrā, kas sāka pārbaudi.

Prokuratūras preses sekretāre Aiga Šēnberga teica, ka prokuratūrā ir izvērtēts Strīķes iesniegums. Īpaši pilnvarotu prokuroru nodaļas prokurors pieņēmis lēmumu par atteikšanos sākt kriminālprocesu, jo izdarītajā nodarījumā nav noziedzīga nodarījuma sastāva. Lēmumu var pārsūdzēt amatā augstākam prokuroram.

Ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers pagājušajā nedēļā atcēla Satversmes aizsardzības biroja (SAB) lēmumu, ar kuru Strīķei piešķirta pielaide valsts noslēpumam. Ģenerālprokurora lēmums nav pārsūdzams, taču SAB ir tiesības atkārtoti lemt jautājumu par speciālās atļaujas pieejai valsts noslēpumam izsniegšanu Strīķei.

SAB pagaidām nav saņēmis no KNAB lūgumu par pielaides izsniegšanu Strīķei, aģentūra LETA noskaidroja SAB. Pārbaudi par valsts noslēpuma pielaides izsniegšanas apstākļiem Strīķei Ģenerālprokuratūra sāka pēc KNAB iesnieguma.

Kalnmeiera un Ģenerālprokuratūras pieņemtie lēmumi sakrīt ar laiku, kad piektdien, 6.jūnijā, beidzas izmeklēšanas termiņš divām pret Strīķi ierosinātajām disciplinārlietām. Likums gan dod tiesības termiņu pagarināt uz laiku, kas nav ilgāks par četriem mēnešiem, un kā viens no sodiem, ko paredz likums, ir atbrīvošana no amata.

Pagaidām nav zināms, kā rīkosies premjerministre Laimdota Straujuma (Vienotība), kura vēl nesen neizslēdza iespēju, ka varētu rosināt ģenerālprokuroru veidot komisiju, kas izvērtētu Streļčenoka piemērotību amatam. Straujuma pēdējā laikā tikusies ar Streļčenoku, Strīķi un Kalnmeieru.

Pēdējā tikšanās bija ar Kalnmeieru 21.maijā. Toreiz pēc tikšanās ar premjerministri Kalnmeiers atzina, ka pagaidām nav pamata veidot komisiju, kas vērtētu Streļčenoka atbilstību amatam, jo Ģenerālprokuratūrā notika pārbaude saistībā ar valsts noslēpuma pielaides izsniegšanas kārtību Strīķei un saistībā ar iespējamo kavēšanos izmaksāt kompensāciju Strīķei.

 

Komentāri (23)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu