NATO amatpersona: Krievija atvilkusi no Ukrainas robežas lielāko daļu spēku • IR.lv

NATO amatpersona: Krievija atvilkusi no Ukrainas robežas lielāko daļu spēku

30
Prokrieviskais separātists cīņā Austrumukrainā. Foto: AFP/LETA

Rasmusens atkal aicina Maskavu atvilkt savus spēkus no robežas, lai deeskalētu situāciju Ukrainā

Krievija atvilkusi no Ukrainas robežas lielāko daļu no aptuveni 40 000 tur izvietoto karavīru, un arī palikušie gatavojas aiziešanai, otrdien atklāja kāda NATO amatpersona.

Amatpersona norādīja, ka NATO vēl arvien novēro Krievijas karavīru aktivitāti netālu no robežas, bet vairums karavīru tagad ir atvilkti, ziņo LETA/AFP. “Pāris tūkstoši karavīru vēl palikuši apkaimē, bet lielākā daļa šo vienību, kā izskatās, gatavojas aiziešanai,” norādīja amatpersona.

NATO ģenerālsekretārs Anderss Fogs Rasmusens pagājušajā nedēļā paziņoja, ka Krievija atvilkusi no Ukrainas robežas aptuveni divas trešdaļas savu spēku. Atbilstoši NATO aplēsēm Ukrainas pierobežā bija izvietoti 40 000 vīru lieli Krievijas armijas papildspēki.

Rasmusens otrdien NATO dalībvalstu ārlietu ministru sanāksmē vēlreiz aicināja Maskavu atvilkt savus spēkus no robežas, norādot, ka tas būtu pirmais solis Ukrainas krīzes deeskalācijā.

Ģenerālsekretārs norādīja, ka Krievijas “bezatbildīgā rīcība” nozīmē, ka NATO jāpārskata sava aizsardzības nostāja, jo Maskava parādījusi, ka ir gatava pārbīdīt robežas ar spēku, pilnībā mainot visu Eiropas drošības ainu.

Alianses aizsardzības ministru sanāksmes gaitā šonedēļ Briselē notiks arī NATO – Ukrainas komisijas sēde.

Ministri pārrunās NATO valstu atbalstu Afganistānai pēc 2014.gada, kad noslēgsies Starptautisko drošības atbalsta spēku operācija Afganistānā. Ministri diskutēs arī par NATO samita Velsā prioritātēm un nepieciešamību noteikt konkrētas saistības aizsardzības budžeta palielināšanai dalībvalstīs.

Baltijas valstu aizsardzības ministriem plānota tikšanās ar ASV aizsardzības ministru Čaku Heigelu, lai pārrunātu esošo un plānoto sadarbību, tai skaitā ASV karavīru iesaisti militārajās mācībās Latvijā, Lietuvā un Igaunijā.

 

Komentāri (30)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu