Lembergs paklusām ticies ar Krievijas vēstnieku pirms incidentiem ar NATO kareivjiem (papild.) • IR.lv

Lembergs paklusām ticies ar Krievijas vēstnieku pirms incidentiem ar NATO kareivjiem (papild.)

28
Aivars Lembergs. Foto: Ģirts Ozoliņš, F64

Par šo tikšanos nav rakstījusi arī vietējā avīze “Ventas Balss”

Neilgi pirms NATO karakuģu ierašanās Ventspilī, ko pilsētas galva Aivars Lembergs tagad pārvērš starptautiskā skandālā, Ventspilī viesojies Krievijas vēstnieks Aleksandrs Vešņakovs un publiski neafišētā sarunā apspriesta Krievijas politika, liecina “Ir” rīcībā esoša informācija.

Pirms 9.maija svētkiem Krievijas vēstnieks ieradies Ventspilī un divatā pusdienojis ar Ventspils galvu Aivaru Lembergu, “Ir” pastāstīja kāds no šīs tikšanās aculieciniekiem. Draudzīgās pusdienas ar vīna malkošanu 7.maija pusdienlaikā risinājušās pie nomaļa galdiņa Ventspils “Skroderkrogā” un no aprautiem teikumiem bijis skaidrs, ka vēstnieks skaidrojis Krievijas politiku Ukrainā.

“No malas tā saruna izskatījās kā veciem draugiem, kas sanāk kopā un apspriež biznesa lietas,” sacīja aculiecinieks, kas lūdza neatklāt viņa identitāti. “Vēlāk atnāca “Ventas Balss” meitenes, bet pēc tam par šo tikšanos avīzē netika atspoguļots neviens vārds.” Kā “Ir” pārliecinājās, vietējā avīzē sīki atreferēti Lemberga izteikumi par pilsētas aktualitātēm, mēra plāniem svinēt mātes Mildas vārdadienu Jēkabpilī un komentāri par Ukrainas šķelšanos, kā arī atspoguļota Francijas vēstnieka vizīte Ventspilī, taču par Vešņakovu nekas nav lasāms.

Dažas dienas vēlāk Ventspilī plānotā mācību vizītē ieradās NATO karakuģi, kuru pieņemšanas ceremonijā Lembergs uzstājās ar uzrunu, kas – neraksturīgi šādam svinīgam viesu sagaidīšanas brīdim – saturēja pārmetumus sabiedrotajiem par Latvijas interešu nodevību.

11.maija naktī Ventspilī pie kāda naktskluba tika smagi piekauts viens no NATO karavīriem – cietušais Nīderlandes pilsonis nogādāts reanimācijā bezsamaņā, ar smagu galvas traumu, sejas kaulu lūzumiem un smadzeņu tūsku, viņa stāvokli mediķi raksturo kā “grūtu, bet stabilu”.

Savukārt Ventspils mērs medijos un vēstulē NATO ģenerālsekretāram paudis skaļu sašutumu par NATO karavīru nepiedienīgo uzvedību Ventspilī – viņi esot vēmuši un urinējuši publiskās vietās, postījuši puķu dobes. Šī informācija piesaistījusi arī Kremļa kontrolēto mediju uzmanību. “NATO uzvedas kā cūkas un okupanti,” Lembergs citēts RT.com un par incidentiem ziņoja arī Krievijas “Pirmais kanāls”.

“Viss tiek darīts, lai NATO būtu kā ienaidnieks, toties Krievija un Padomju savienība – jā, tur viss bija vareni. No pašvaldības puses tāda naida kurināšanas nebūtu pareiza. Vai nu te gatavo nākošo Ukrainu, vai [Lembergs] pats taisās braukt prom uz Krieviju un politisko patvērumu lūgt, grūti man to pateikt. Bet rezultāts ir sasniegts – tautu naids veidojas, es to redzu runājot ar saviem treniņu partneriem, kas ir krievi,” situāciju pilsētā komentēja Lemberga un Vešņakova tikšanās aculiecinieks.

“Ir” pēc skaidrības ceturtdien vērsās Ventspils domē pie tās mārketinga vadītājas Kristīnes Duļbinskas, ar kuru savienoja kā Lemberga pārstāvi, vaicājot, par ko šajā tikšanās reizē Lembergs runāja ar Vešņakovu. Duļbinska uzreiz norādīja, ka atbildes no Lemberga diezin vai varēs sniegt šodien, jo, “ja jūs lasāt LETAs ziņas, tad zināt, ka Lemberga kungs šodien ir tiesā Rīgā”.

“Ir” jautājumus Lembergam nosūtīja e-pastā.

Taču dienas laikā Lembergs uz “Ir” jautājumiem neatbildēja, tomēr atbildes sniedza aģentūrai LETA. Viņš noraidīja pieļāvumus, ka viņa pēdējo dienu izteikumi par NATO varētu būt saistīti ar šo tikšanos, uzsverot, ka viņš savu pozīciju ne ar vienu vēstniecību nesaskaņojot.

Kā aģentūrai LETA apstiprināja Lembergs, Krievijas vēstnieks, dodamies braucienā uz Kurzemi, viņu uzaicinājis pusdienās, lai pārrunātu dažādus jautājumus. Ventspils mērs norādīja, ka ar Krievijas vēstnieku tiekas regulāri – aptuveni reizi pusgadā. Šoreiz sarunā piedalījies arī Krievijas ģenerālkonsuls Liepājā Vjačeslavs Nikolajevs.

“Mēs pārrunājām diezgan plašu jautājumu loku, tajā skaitā arī situāciju Ukrainā. No Krievijas vēstnieka sapratu, ka Krievija vēlas noregulēt situāciju sarunu ceļā,” teica Lembergs. Tāpat ar Vešņakovu pārrunāta Krievijas ilgtermiņa politika tranzīta nozarē. Lembergs norādīja, ka šis jautājums viņam kā Latvijas Tranzīta biznesa asociācijas prezidentam ir ļoti būtisks.

Lembergs pēdējā laikā esot ticies ar vairākiem diplomātiem – Baltkrievijas, Beļģijas un Francijas vēstniekiem.

Lai gan Lembergam ir izteikti pārmetumi par Krievijai simpatizējoša viedokļa paušanu un viņa izteikumus labprāt pārpublicē Krievijas masu mediji, Ventspils mērs norādīja: “Es savu pozīciju ne ar vienu vēstniecību nesaskaņoju un paužu savu personīgo un savas partijas viedokli.”

(papildināta ar Lemberga viedokli)

Komentāri (28)

[…] Neapšaubāmi, ka Krievija ir tuva Lemberga sidij un mēs labi atceramies, kā Lato Lapsas svarīgākais klients Lembergs pretojās NATO klātbūtnei Latvijā un kā regulāri gan atklāti, gan slepus tikās ar Krievijas vētniecību un saskaņoja savus darbus un plānus. […]

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu