Ventspilī piekauj NATO karavīru; amerikāņi Rīgā sakaujas ar taksistiem • IR.lv

Ventspilī piekauj NATO karavīru; amerikāņi Rīgā sakaujas ar taksistiem

78
NATO kuģi Ventspils miglā. Foto: Kaspars Krafts, F64

Lembergs sūdzēsies NATO virsvadībai par jūrnieku uzvedību Ventspilī

NATO valstu karavīri bijuši iesaistīti incidentos ne tikai Ventspilī, bet arī Rīgā, proti, aprīļa beigās galvaspilsētas centrā ASV karavīri sakāvušies ar taksistiem.

Vissmagākais negadījums noticis pagājušās nedēļas nogalē Ventspilī, kurā kāds nīderlandietis ar nopietnu galvas traumu ievietots Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas reanimācijas nodaļā. 21 gadu vecais Nīderlandes jūrnieks ar smagu galvas traumu, sejas kaulu lūzumiem un smadzeņu tūsku slimnīcā nonācis no kādas izklaides vietas Ventspilī. Pagājušajās brīvdienās slimnīcas traumpunktā medicīniskā palīdzība sniegta vēl dažiem NATO jūrniekiem no starptautiskajā mīnu meklēšanas operācijas “Open Spirit 2014”, kuri iekūlušies incidentos, par spīti brīdinošām rekomendācijām apmeklējot naktsklubus Ventspilī .

Bezsamaņā esošais jaunietis ievietots slimnīcas reanimācijas nodaļā, pašlaik viņa stāvoklis ir “grūts, bet stabils”, aģentūrai LETA atzina Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas galvenā ārsta vietnieks Olafs Ķeņģis. Pārējo cietušo traumas gan bijušas salīdzinoši vieglākas.

Ventspils mērs Aivars Lembergs (“Latvijai un Ventspilij”) plāno nosūtīt vēstuli NATO ģenerālsekretāram Andersam Fogam Rasmusenam, lai informētu par nepieņemamo NATO jūrnieku uzvedību Ventspilī pagājušās nedēļas nogalē, kas, viņaprāt, diskreditē NATO dalībvalstu prestižu iedzīvotāju acīs.

“NATO jūrnieki Ventspilī uzvedās cūciski, ignorējot Latvijas likumus un Ventspils pašvaldības saistošos noteikumus. Viņi apdzērušies urinēja sabiedriskās vietās un uz skatlogiem, vēma un lietoja alkoholu sabiedriskajās vietās, kas nav atļauts. Tāpat viņi plūca ziedus no apstādījumiem, lai dāvinātu tos ielasmeitām. Viņi uzvedās kā okupanti, kas neatzīst Latvijas suverenitāti un likumus,” norādīja Lembergs.

Savukārt, atbildot uz repliku, ka aizvadītās nedēļas nogalē Ventspilī kautiņos cietuši NATO jūrnieki, Lembergs pieļāva, ka šādi acīmredzot vietējie iedzīvotāji aizstāvējuši sievietes no jūrnieku uzmākšanās.

Lembergs jau iepriekš, komentējot iespējamo NATO karaspēka izvietošanu Latvijā, neizteicās glaimojoši. Piemēram, viņš norādījis, ka “Ventspilij tas būtu ļoti izdevīgi. Atbrauks 1000 NATO karavīri, un pilsētā strauji palielināsies prostitūtu skaits. No tā ieguvēji būs kafejnīcas, restorāni un prostitūtas”.

Aizsardzības ministrijas Preses nodaļas vadītāja Dace Ankipāne teica, ka ministrija Ventspils mēra izteikumus nekomentēs. Savukārt aizsardzības ministra Raimonda Vējoņa (ZZS) viedokli aģentūrai LETA pagaidām neizdevās iegūt, jo ministrs tikai šovakar atgriežas no vizītes Afganistānā.

Ministrijas Preses nodaļā gan aģentūrai LETA teica, ka Nacionālie bruņotie spēki ir informēti par incidentiem Ventspilī, taču izmeklēšanu veic Valsts policija, kurai atbalstu sniedz Militārā policija. Ministrijā gan uzsvēra, ka katra mācību dalībvalsts pati nosaka, kā karavīri savā brīvajā laikā var atpūsties, atrodoties ārpus militārajiem objektiem.

Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļas pārstāvis Toms Sadovskis arī pastāstīja, ka 25.aprīļa rītā Rīgā, Alberta ielā, četri ASV pilsoņi konfliktēja ar vairākiem taksistiem. Konflikts pārauga dūru vicināšanā, kura laikā vienam no ārzemniekiem sasista seja.

Policijā sākta administratīvā lieta un tiek skaidrota miesas bojājumu pakāpe cietušajam. Noskaidrojies, ka ārzemnieki atpūtušies Vecrīgā un rīta pusē devušies uz viesnīcu, taču pie viesnīcas ar kādu taksistu izcēlies strīds par rēķina apmēru. Notikuma vietā ieradušies vēl citi taksisti, un tad arī noticis incidents.

Aģentūras LETA rīcībā esošā informācija liecina, ka incidentā iesaistītie ārzemnieki ir ASV karavīri un viņiem drīzumā bija paredzēts pamest Latviju.

 

Komentāri (78)

P_Dancis 13.05.2014. 15.56

Zīmīgi, ka Puzes pahans tā vietā, lai sodītu un kauninātu jūrnieku piekāvējus, runā tikai par jūrnieku dzeršanu.

It kā vietējie dzertu un čurātu mazāk.

+37
0
Atbildēt

0

Miks 13.05.2014. 15.39

Īpatnēji gan pēc aprakstītā sanāk tie jūrnieki: ielasmeitām dāvina ziedus, bet citām sievietēm vienkārši uzmācas.

+26
0
Atbildēt

1

    aigarsaboltins > Miks 13.05.2014. 15.51

    Es pēc tā teksta sapratu, ka tie “vīrieši”, kas aizstāvēja “savas sievietes”, bijuši suteneri, kas aizstāvējuši savus kadrus.

    +20
    0
    Atbildēt

    0

ligakalnina 13.05.2014. 15.30

Pēc idejas, Lembergam būtu jāsūdzas nevis NATO, bet Maskavai, tas būtu daudz loģiskāk, jo NATO viņš uzskata par okupantiem, tātad, Maskavu, pēc noklusējuma, par aizstāvjiem, iespējams, Lembergam un viņa ZZS pat būtu jāprasa ievest šeit “miera sargus” no Krievijas, laikam, viņa elektorātam tas patiktu, tāpat, kā ZZS sadtraudzības partijas SC elektorātam.

+26
-1
Atbildēt

3

    ingazilunska > ligakalnina 13.05.2014. 15.36

    Maskava jau bez tā visu redz.

    0
    -16
    Atbildēt

    0

    Ojārs > ligakalnina 13.05.2014. 16.45

    Prieks, ka pat dzeris sāk saprast, kas ir Sasakaņas centra balsotājs Latvijā… Lēni gan tas nāca :(

    /////////////////////

    SC elektorātam būtu jāprasa ievest šeit “miera sargus” no Krievijas,

    +4
    -10
    Atbildēt

    0

    Ieva Leinerte > ligakalnina 13.05.2014. 16.18

    Tagad maskava redz- tikko rakstiji ka putins visu redz. tu savus dievus strauji maini – tas novedis pie tavu dievu dusmam un vini iechuraas tava borshchaa.

    +16
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu