Drošības policija: sabiedrība neatbalsta prokrieviskās provokācijas • IR.lv

Drošības policija: sabiedrība neatbalsta prokrieviskās provokācijas

54
Foto: Gints Ivuškāns, F64

Centieni mazākumtautības izmantot Krievijas interesēs bijuši neveiksmīgi

Dažādu Krievijas īstenotās tautiešu politikas atbalstošo organizāciju centieni izmantot Latvijas mazākumtautību pārstāvjus kā instrumentu Krievijas ģeopolitisko interešu īstenošanai ir bijuši neveiksmīgi, jo provokatīvajām aktivitātēm nav bijis atbalsta Latvijas sabiedrībā, vēsta aģentūra LETA, atsaucoties uz Drošības policijas (DP) sniegto informāciju.

DP atzīst, ka Krievijas īstenotās tautiešu politikas atbalstošo organizāciju un personu darbības Latvijā pēdējo gadu laikā ir kļuvušas intensīvākas un mērķtiecīgākas. Tā kā šo aktivitāšu mērķis ir šķelt Latvijas sabiedrību un atšvešināt mazākumtautību pārstāvjus, tās rada riskus nacionālās drošības interesēm.

“Dažādu reģistrētu un nereģistrētu organizāciju pēdējā laika centieni izmantot Latvijas mazākumtautību pārstāvjus kā instrumentu savu politisko ambīciju un Krievijas Federācijas ģeopolitisko interešu īstenošanai Latvijā ir bijuši neveiksmīgi, jo līdz šim provokatīvajām aktivitātēm nav bijis atbalsta Latvijas sabiedrībā,” uzsver DP.

Konkrētas organizāciju aktivitātes DP atturas minēt, tomēr nesen atzina, ka, piemēram, nereģistrētās organizācijas “Nepilsoņu kongress” Rīgā ieplānotā koncerta “Mēs gribam pārmaiņas” mērķis bija palielināt etnisko spriedzi. DP vērtējumā šī pasākuma mērķis bija provokatīvā un izaicinošā veidā šķelt sabiedrību, vairot ideoloģisko un etnisko spriedzi, kas, ņemot vērā pasākuma norises vietu un laiku, varēja izraisīt konfrontācijas riskus starp dažādu tautību un uzskatu pārstāvjiem.

Arī pērn martā DP atzina, ka “Nepilsoņu kongresa” kustības aktivitātes jāuztver kā Krievijas tautiešu politikas izpausme. Drošības policijas 2012.gada gada publiskajā pārskatā teikts, ka Krievijas īstenotās tautiešu politikas izpausmes Latvijā vērojamas kopš šīs tūkstošgades sākuma, kad šī politika kļuva par Krievijas ārpolitikas sastāvdaļu un tai tika atvēlēti būtiski finanšu līdzekļi. Tautieši ārvalstīs ir svarīgs resurss, kas tiek iesaistīts Krievijas ārpolitisko mērķu sasniegšanai.

Krievijas centieni uzturēt saikni ar tautiešiem Latvijā un vadīt to darbību noteiktā virzienā 2012.gadā turpinājās. Tautiešu tiesību aizsardzība un krievu valodas statusa nostiprināšana pārskata periodā bija jautājumi, kas īpaši tika izmantoti sadarbības nodrošināšanai ar tautiešiem un viņu darbības aktivizēšanai, norāda DP.

Referendums par krievu kā otru valsts valodu, parakstu vākšana par automātisku pilsonības piešķiršanu nepilsoņiem un nepilsoņu parlamenta izveides iniciatīva, Latgales autonomijas idejas aktualizēšana, kā arī centieni graut Latvijas starptautisko tēlu, apsūdzot to nacisma atdzimšanā, DP skatījumā ir būtiskākie piemēri, kas parāda Krievijas tautiešu politikas radītās sekas un negatīvo ietekmi uz nacionālo drošību.

DP secina, ka kustības “Nepilsoņu kongress” veidošana un attīstīšana ir līdzīga ar biedrības “Dzimtā valoda”, kas organizēja krievu valodas referendumu, izveidi. Abos gadījumos darbības pamatā esot mēģinājumi izmantot noteiktā sabiedrības daļā pretrunīgi vērtētus un jūtīgus jautājumus, kas ietekmē iekšpolitisko stabilitāti un sabiedrības vienotību. Tāpat kustībā “Nepilsoņu kongress” ir iesaistījušās personas, kas bija saistītas ar krievu valodas referendumu un parakstu vākšanu par grozījumiem Pilsonības likumā. Tas nozīmējot, ka vienkopus tiek mobilizēti aktīvisti, kuri ir pierādījuši sevi, organizējot konkrētas kampaņas, kas veicināja etnisko un ideoloģisko spriedzi sabiedrībā.

Drošībnieki savā pārskatā minējuši, ka stabils un nepārtraukts finansējums Krievijas tautiešu organizācijām un aktīvistiem sekmē to interesi līdzdarboties politikas realizēšanā un ir būtisks priekšnoteikums noteiktu sabiedrisko aktivitāšu veikšanai. 2012.gadā tika konstatēti Krievijas centieni pilnveidot politikas finansēšanas kārtību, pastiprinot tās uzraudzību, lai panāktu efektīvāku līdzekļu izlietojumu, kā arī palielinot finansēšanas avotu skaitu.

Komentāri (54)

Uldis Šneiders 04.05.2014. 12.20

Lasot šādus vispārīgus aprakstus, allaž domāju par t.s. “atrakstīšanos”. Vajag kaut ko pateikt, lai redz, ka strādājam – rakstām! Protams, sabiedrībā vēlas mieru, tikai neviens nevar skaidri pateikt – kas kā izpratnē ir šī miera garants. Še domas var krasi atšķirties. Bet raksts ir rāma cīruļa vīterošana miegam. Guļam, jo viss ir tik skaisti…

+15
0
Atbildēt

0

Ligiña Doniña 04.05.2014. 15.22

Ar DP viss kārībā. Visas šīs “biedrības” ir ienaidnieka veidotas provokātoru un separātistu šūnas, melu propogandai ar mērķi, LV valstiskuma destabilizācija. Beidzot tas šķiet ir skaidrs. LV drošība ir pirmajā vietā, nav šaubu. Civilizētās pasaules sabiedrība ir vienota fašistiskā Kremļa sakarā un tas būs labs pamats 5 kolonnas skaidrojumam iekš LV. Paldies ukraiņiem par drosmi izgaismot, kas ir kas, lai gan tas viņiem maksā dzīvības.

+17
-4
Atbildēt

0

dace_ampermane 04.05.2014. 21.47

k

Opinion: Putin’s Not Post-Communist, He’s Post-Fascist

pūķins nav post komunists, viņš ir post fašists

+12
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu