Daugavpils teātrī jauna izrāde "Emigranti" • IR.lv

Daugavpils teātrī jauna izrāde “Emigranti”

31
Vienu no lomām izrādē spēlē Džordžs Stīls. Publicitātes foto

Tieši ar šo uzvedumu 1991.gadā teātris atsāka savu darbību

Trešdien, 30.maijā Daugavpils teātrī pirmizrādi piedzīvoja poļu dramaturga, absurdista un disidenta Slavomira Mrožeka traģikomēdija jeb filozofisks farss divos cēlienos “Emigranti”, raksta aģentūra LETA.

Luga “Emigranti” ir atjaunotā Daugavpils teātra vēstures pirmsākums, jo tieši ar šo uzvedumu 1991.gadā teātris atsāka savu darbību. Toreiz lugu uz lielās skatuves iestudēja režisors Nauris Klētnieks. Pēc 23 gadiem, aktualizējoties lugas tēmai, Slavomira Mrožeka darbs iestudēts vēlreiz, šoreiz Oļega Šapošņikova režijā. 

Izrādes aktieru ansambli veido Daugavpils teātra aktieri Mihails Samodahovs un Egils Viļumovs, kā arī viesmākslinieks – ASV pilsonis Džordžs Stīls. Lai gan izrāde ir par emigrāciju, līdzjūtības pret emigrantiem, gluži kā lugā, te nebūs, uzsver izrādes radošā komanda. “Izrādē par to neraudāsim, stāsts būs daudz dziļāks. Mrožeka luga ir tikpat augstvērtīga dramaturģija kā Čehova “Kaija”. Tā ir filozofiska un nedaudz ironiska, stāsta ne tikai par cilvēku kā personu, bet par cilvēci kopumā. Šajā gadījumā emigrācija ir notikums, kas saasina tās problēmas, kas ir cilvēkiem. Tikai ekstremālā situācijā cilvēks īpaši spilgti parāda savas labās un sliktās īpašības,” stāsta Šapošņikovs. 

Izrādes tapšanas procesā radošā komanda daudz strādājusi, pielāgojot lugas materiālu trim varoņiem, nevis diviem, kā tas ir oriģinālā. Iestudējums “Emigranti” ir īpašs arī ar to, ka tas ir pirmais iestudējums, kuru Šapošņikovs iestudē jau otru reizi. Pirmo reizi šī izrāde Šapošņikova režijā tika iestudēta pirms desmit gadiem Dailes teātrī un tika spēlēta piecus gadus. Arī toreiz iestudējumā piedalījās aktieris, varētu pat teikt – emigrants, Stīls. Daloties iespaidos, Stīls stāsta: “Es ar milzīgu prieku piekritu vēlreiz strādāt pie lomas, jo, tāpat kā toreiz, pirms desmit gadiem, arī tagad, izjūtu lielu pagodinājumu piedalīties izrādē. Domāju, ka pēc izrādes apmeklēšanas skatītāji vēl ilgi par to domās. Tā nevar patikt vai nepatikt. Vai nu tu saproti, vai nesaproti šo izrādi.” 

“Emigrantu” nākamās izrādes notiks 7.maijā un 16.maijā. Vairāk informācijas teātra mājas lapā

Komentāri (31)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu