Kara draudu gadījumā Latviju pamestu katrs piektais • IR.lv

Kara draudu gadījumā Latviju pamestu katrs piektais

28
Foto: Dmitrijs Suļžics, F64

Vairāk nekā puse iedzīvotāju valsti tomēr neatstātu, rāda SKDS aptauja

Militāru draudu gadījumā Latviju pamestu teju piektā daļa valsts iedzīvotāju, liecina pēc portāla “Delfi” pasūtījuma pētījumu centra SKDS aprīlī veiktā aptauja. Vairāk nekā puse jeb 55,4% respondentu tomēr ir pārliecināti, ka arī draudīgā situācijā paliktu Latvijā. Savukārt 18,2% atbildēja, ka pamestu valsti, bet 26,4% nezina, kā rīkotos.

Martā līdzīgā aptaujā Lietuvā 16,7% iedzīvotāju sacīja, ka dotos prom no valsts, bet 46,9% respondentu atbildēja, ka paliktu Lietuvā, liecina “Delfi.lt” pētījums.

Kara draudu gadījumā valsti atstātu katrs trešais Latgalē dzīvojošais, rāda atbildes Krievijai tuvākajā reģionā. Latgalē 31% respondentu atzina: ja rastos nopietns militārs apdraudējums, ka citas valsts karaspēks var iebrukt Latvijā, viņi dotos prom no Latvijas. No šajā reģionā aptaujātajiem 46% teica, ka paliks Latvijā. Latgalē ir mazākais to cilvēku skaists, kas atzina, ka nezina, ko darītu – 22%.

To respondentu īpatsvars, kas sacīja, ka pametīs valsti, vismazākais bija Rīgā, kur tā rīkotos 14% cilvēku. Vidzemē šādu atbildi sniedza 17%, Kurzemē – 18%, Zemgalē – 16% aptaujāto.

Par došanos prom no valsts kara draudu gadījumā pārliecinātākie ir jaunieši vecuma grupā no 18 līdz 25 gadiem – 32% procenti uzskata, ka rīkotos šādi. Savukārt no tiem Latvijas iedzīvotājiem, kas ir vecāki par 55 gadiem, tikai 7% atbildēja, ka pamestu valsti. Ja jaunākajā aptaujāto grupā pārliecināti par palikšanu ir 38%, tad vecākajā – 70% aptaujāto.

Tie iedzīvotāji, kas runā latviešu valodā, 14% gadījumu atbildēja, ka emigrētu no valsts, savukārt tie, kuru sarunvaloda ir krievu, 24% gadījumu sacīja, ka rīkotos šādi. Latvijā paliktu attiecīgi 61% un 47% abu grupu iedzīvotāju. Ne tik izteiktas ir Latvijas pilsoņu un nepilsoņu atbilžu atšķirības – par labu emigrēšanai sliecās 18% pilsoņu un 21% nepilsoņu.

Tie respondenti, kuru ģimenē ir nepilngadīgi bērni biežāk – 24% gadījumu – teica, ka dotos prom no valsts, nekā tie, kuru ģimenēs nav bērnu vecumā līdz 18 gadiem – 15%. Iedzīvotāju ar augstiem ienākumiem vidū ir nedaudz vairāk tādu, kas apgalvo, ka nopietna militāra apdraudējuma gadījumā pamestu Latviju. Iedzīvotāji ar vidēji augstiem ienākumiem šādu atbildi izvēlējās 20% gadījumu, iedzīvotāji ar augstiem ienākumiem – 21%.

Komentāri (28)

Janka, Janic 29.04.2014. 08.22

lai cik arii taada aptauja nebuutu stulba , bet taa liecina par to ka krievu tautiibas te vismazaak veeleetos palikt ja atgrieztos sovjetu okupaacija , man jau sen taadas aizdoas bija , ka tie kas nepaartraukti mauro ka krievu tiesiibas te netiek nodrošinaatas , taada veco boļševiku un kremļa iedomaataa fantaazija , saprotams ka te krievu invaazijas gadiijuma tauta sajuusmaa tanku kaapurķeedes nebučotu , buutu akuraat kaa 1940. gada 17 . juunijaa , jaaspeelee teaatra uzvedums ar maaksliigajaam puķeem.

+8
-1
Atbildēt

0

austrisv 29.04.2014. 10.06

Mani arī patiesi izbrīna tas, ka izrādās, ka tieši cittautieši vairāk aizbrauktu no Latvija snekā latvieši! izrādās, ka laikam krievi paši ir mukuši prom no Putina režima un tankus bučotu vien dirss ar goponeņko un kabanovu, kā arī tie caurkritušie vecie “bites” margināļi.

Interesanta aptauja, patiesi! un kurš normāls cilvēks gan grib karot, jo karš neko citu nenes kā vien postu, naidu un badu! kam tas vajadzīgs, jo vēl jau vietas uz pasaules diezan, it seviški jau krieviem pašiem!

No Putina arī neko citu negaidīju, kad viņš atkal iekārtojās kremlī, jo viņš ir acīmredzami psihiski slims cilvēks, kas kā prezidents izklaidējas ar karošanu, jo armiju apbruņojis, tad ko vairāk?

+4
-2
Atbildēt

1

    Kristīne > austrisv 29.04.2014. 12.17

    “Mani arī patiesi izbrīna tas, ka izrādās, ka tieši cittautieši vairāk aizbrauktu no Latvija snekā latvieši! ”

    ===

    Kas tur pārsteidzošs?

    0
    0
    Atbildēt

    0

dace_ampermane 29.04.2014. 20.41

burvīgs raksts! kādēļ šitādi sūdi vispār būtu jāpublicē un kas tā par aptauju? varbūt lai ločmeļi un doveiki būtu apmierināti

+1
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu