Zem rabarbera • IR.lv

Zem rabarbera

3
Nellija Ločmele

 

Pirms gada ziemā Latvija atvadījās no Imanta Ziedoņa, bet šajā pavasarī viņš atkal saplaukst savu domubiedru jaunās atvasēs. Dienu pirms Latvijas neatkarības atjaunošanas svētkiem, dzejnieka dzimšanas dienā šogad pirmoreiz godināsim viņa piemiņas balvas Laiks Ziedonim laureātus – izcilus cilvēkus, kuri katrs savā nozarē (zinātne, novadpētniecība, tautsaimniecība, darbs ar bērniem un jauniešiem, literatūra) ir iedvesmojuši labāku Latviju.

Rabarbers – tā sauc balvas nomināciju, kas veltīta jaunajai paaudzei. Par ielas vidū iestādītu rabarberu krūmu, zem kura vēsajām lapām sēžot, var nomaļus vērot karsto satiksmi un skrejošos cilvēkus, Imants stāstīja savā pirmajā epifāniju krājumā pirms vairāk nekā 40 gadiem. Dzīves temps vēl nebija tik nesaudzīgs kā šodien, bet jau tad (kā vienmēr!) laiks bija deficīts. Laiks vērot, laiks domāt. Bet Ziedonis toreiz un tagad saka: iestādi rabarberu savas ielas, savas steidzīgās dzīves vidū un atvelc zem tā elpu. «Nav laika… Bet vai jūs esat jau mēģinājuši?»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu