Ceturtdien Lielajā ģildē "Windstream" komponistu konkursa žūrijas koncerts • IR.lv

Ceturtdien Lielajā ģildē “Windstream” komponistu konkursa žūrijas koncerts

29
Diriģents Mārtiņš Ozoliņš. Foto Edijs Pālens, LETA

Piedalīsies šveicietis Franko Čezarīni, japānis Tošio Mašima, Jans van der Rosts no Beļģijas, Andris Dzenītis un diriģents Mārtiņš Ozoliņš

“Windstream” komponistu konkursa žūrija – Franko Čezarīni no Šveices, Tošio Mašima no Japānas, Jans van der Rosts no Beļģijas, Andris Dzenītis no Latvijas un diriģents Mārtiņš Ozoliņš – sniegs īpašu koncertu Lielajā ģildē šovakar plkst.19, raksta aģentūra LETA.

Koncerta pirmajā daļā pie diriģenta pults stāsies Ozoliņš un interpretēs divu citu žūrijas locekļu skaņdarbus – japāņu komponista Mašimas koncertu alta saksofonam un orķestrim “Putni”, kurā solo atskaņos Oskars Petrauskis, un Andra Dzenīša skaņdarbu “Drone”. 

Koncerta otrajā daļā pūtēju orķestri “Rīga” diriģēs viesi. Van der Rosts interpretēs savu “Sinfoniettu” un Čezarīni savu svītu “Zilie horizonti”. Van der Rosts ir beļģu komponists, studējis Karaliskajā konservatorijā Ģentē un Karaliskajā flāmu konservatorijā Antverpenē. Kopš 1984.gada van der Rosts ir kontrapunkta un fūgas profesors Lēvenes “Lemmensinstituut”, kā arī viesprofesors vairākās Japānas mūzikas un mākslas augstskolās. 2013.gadā viņš kļuva par galveno viesdiriģentu filharmonijas pūtēju orķestrī “Osakan” Japānā. Mūziķa gaitas van der Rostu vedušas uz vairāk nekā 45 valstīm, un viņa kompozīcijas atskaņotas visā pasaulē. 

Čezarīni ir šveiciešu komponists un diriģents. Viņš studējis Džuzepes Verdi Konservatorijā Milānā klavieru un flautas spēli, turpinot mācības Bāzeles konservatorijā un apgūstot tur kompozīcijas teoriju, flautas spēli un pūtēju orķestru diriģēšanas prasmi. Savā komponista daiļradē Čezarīni lielākoties pievērsies skaņdarbiem pūtēju orķestriem, lai gan rakstījis mūziku arī simfoniskajam un stīgu orķestrim, pūšaminstrumentu ansambļiem un dažādiem kamersastāviem. Viņš koncertējis daudzās pasaules valstīs, pasniedzis Cīrihes Mūzikas augstskolā, bet kopš 1998.gada ir Lugāno pilsētas orķestra “Civica Filarmonica di Lugano” mākslinieciskais vadītājs. 

Mašima ir japāņu komponists, kura daiļrades centrā ir mūzika pūtēju orķestriem. Viņš jaunībā studējis inženierzinātnes, bet tās pārtrauca, lai pievērstos mūzikai. Beidzis Kanagavas Universitāti, Mašima nodevās kompozīcijas studijām un džeza teorijas apguvei. No 1971.gada, pēc studiju beigšanas, mūziķis spēlēja trombonu džeza un popmūzikas orķestros. Mašimas devums kompozīcijā tiek publicēts Eiropā un ir pazīstams arī Amerikā. Viņš rakstījis skaņdarbus bigbendam un džeza orķestrim un tiek augstu novērtēts kā aranžējumu autors. Pašlaik Mašima strādā par pasniedzēju Sobi Pedagoģiskajā institūtā Japānā, kā arī “Yamaha” mūzikas skolā. 

Biļetes nopērkamas www.bilesuparadize.lv. Starptautiskais komponistu konkurss notiek pavasara festivālā “Windstream”, un tas ir Eiropas kultūras galvaspilsētas gada programmas notikums. Vairāk informācijas www.riga2014.org

Komentāri (29)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu