Tā, lai paliek atmiņā • IR.lv

Tā, lai paliek atmiņā

3
Sergeja Eizenšteina lomā Mihails Karasikovs, Čārlijs Čaplins — Māris Pūris.
Kristīne Simsone

Dāvja Sīmaņa filma Escaping Riga gudri un cilvēciski par Rīgā dzimušajiem ģēnijiem

Ģeniālais režisors, teorētiķis Sergejs Eizenšteins un Jesaja Berlins, viens no aizvadītā gadsimta gaišākajiem prātiem un būtiskākajām figūrām liberālajā filozofijā, ir gana grandiozas personības, lai savas dzīves atspoguļojumam būtu pelnījuši pa atsevišķai filmai, taču gluži labi sadzīvo arī vienā – režisora Dāvja Sīmaņa dokumentālajā drāmā Escaping Riga (Aizbēgt no Rīgas). Reālus notikumus inscenējošajā filmā ir vēl divi būtiski personāži – laikmets un pilsēta [Rīga]. 

Bez nostalģijas

Rīga ir gan Eizenšteina un Berlina dzimtā pilsēta, gan viņu trajektoriju saskarsmes punkts. Abus ar 11 gadu starpību pasaulē nākušos laikabiedrus (Eizenšteins dzimis 1898.gadā, Berlins – 1909.gadā) vieno arī Alberta iela. Filozofa ģimene revolūcijas priekšvakarā mīt Alberta ielā 2a – namā, ko projektējis slavenais arhitekts Mihails Eizenšteins jeb kinorežisora «papiņš», kā (filmā) tēvu dēvē Sergejs Eizenšteins. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu