Maskavā atslēdz “Amerikas Balsi”, aizliedz cilvēktiesību organizāciju “Memorial” • IR.lv

Maskavā atslēdz “Amerikas Balsi”, aizliedz cilvēktiesību organizāciju “Memorial”

35
"Amnesty International" pārstāvniecības vadītājs Maskavā Sergejs Ņikitins (pa kreisi). Foto: AFP/LETA

Kiseļovs: “Amerikas Balss” ir spams

Pazīstamo radiostaciju “Amerikas Balss” vairs neraidīs Maskavā, par to radio vadība informēta ar oficiālu vēstuli, ziņo Krievijas mediji. Kremļa aģentūras “Rossija segodnja” vadītājs Dmitrijs Kiseļovs atteicies no sadarbības ar “Amerikas Balsi”, to raksturojot kā “spamu mūsu viļņos”.

Savukārt Sanktpēterburgā trešdien ar tiesas lēmumu pazīstamais cilvēktiesību centrs “Memorial” atzīts par “ārvalstu aģentu”, paziņojusi starptautiskā organizācija “Amnesty International”, uzskatot šādu tiesas lēmumu par juridisku spiedienu uz visu Krievijas pilsonisko sabiedrību. 

“”Rossija segodnja” nestrādās kopā ar “Amerikas Balsi”,” paziņojis Kremļa propagandists Kiseļovs. ASV Raidorganizāciju padomei (Broadcasting Board of Governors, BBG) līdz šā gada aprīlim bijis noslēgts līgums ar “Golos Rossii”, kas ietilpst Kiseļova pārvaldītajā aģentūrā, par “Amerikas Balss” retranslāciju Maskavā.

Kiseļovs “Amerikas Balsi” raksturojis kā garlaicīgu un nekritisku pret ASV. “Tāda sajūta, ka viņi ziņo no viņsaules. Katrā gadījumā no pasaules, kuras vairs nav. Šīs radiostacijas (“Amerikas Balss” un “Radio Svoboda”) mūsu viļņos uztveru kā spamu,” saka propagandists.

Saņemot Kiseļova parakstīto vēstuli par radiostacijas raidīšanas pārtraukšanu, BBG vadītājs Džefs Šells paziņoja, ka Krievijā tiek ierobežota vārda brīvība. Kā zināms, “Amerikas Balss” centrālais birojs atrodas Vašingtonā un šī radiostacija raida gan angļu, gan 45 citās valodās. “Amerikas Balss” pirmoreiz ēterā izskanēja 1942.gada 24.februārī.

Pilsoniskā sabiedrība izjutīs arī to, ka trūks organizācijas “Memorial”, norāda starptautiskā organizācija “Amnesty International”. “Memorial” ir viena no vadošajām nevalstiskajām organizācijām, kas palīdzēja ksenofobijas un rasistisku izlēcienu upuriem Krievijā.

Pēc tiesas lēmuma organizācija nolēmusi savu darbību Krievijā apturēt, jo nevēlas, ka to uzskata par “ārvalstu aģentu” un pakļaut tās vadītājus vajāšanai.

“Amnesty International” pārstāvniecības vadītājs Maskavā Sergejs Ņikitins teica, ka tiesai bija divas lēmuma iespējas, tomēr tā nelēma par labu taisnīgumam un cilvēktiesībām. “Šis netālredzīgais spriedums iet soli solī ar Krievijas varas vēlmi jebkuriem līdzekļiem apspiest pilsonisko sabiedrību,” teica Ņikitins, nosaucot to par bīstamu precedentu, kuru var izmantot pret citām NVO.   

Ņikitins norāda, ka Krievijas varas iestādes mērķtiecīgi liedz sabiedrībai sadzirdēt jebkuru citu alternatīvu viedokli un sagrauj sabiedrības iespējas kontrolēt valdības darbu. “Par mērķi kļūst ikviens, kuram ir drosme kritizēt varu,” saka Ņikitins.

“Memorial” vajāšana sākās pirms vairāk nekā gada, kad prokuratūra paziņoja – organizācijas sagatavotais ziņojums par čigāniem, migrantiem un sabiedriskiem aktīvistiem kā policijas visatļautības upuriem, kas tika iesniegts ANO 2012.gada novembrī, liecina, ka “Memorial” nodarbojas ar politisku darbību. To prokuratūra kvalificēja kā nesen pirms tam pieņemtā likuma par “ārvalstu aģentiem” pārkāpumu.

 

Komentāri (35)

ligakalnina 09.04.2014. 18.57

Histēriskais Kremļa klauns Ķiseļovs drīz vien demonstrēs krītamo kaiti tiešajā ēterī, visu pārējo viņš jau nodemonstrējis.

It sevišķi tagad, kad Norvēģija viņam aizliedza iebraukšanu, nu varēs pavērot ziemeļblāzmu, piemēram, Novaja Zemļa, vai kādās citās Krievijas ziemeļu teritorijās, pat īsti nevar saprast, ko tik briesmīgi raujas uz tiem pretīgajiem Rietumiem.

Un iznīcināt “Memoriālu”, kura galvenā funkcija bija atmaskot Staļina represijas, tas ir spēcīgi, bet, bija sagaidāmi, fašisms un staļinisms kļūst par krievijas “duhovnijām skrepām” un oficiālo ideoloģiju, beidzot, Krievija atradusi savu ideoloģiju, ko tik ilgi meklēja, un, pagaidām Krievijas TV debilizētā tauta to atbalsta un “jūt”, ka tā ir viņu ideoloģija, tuva un saprotama.

+17
-4
Atbildēt

7

    Inese > ligakalnina 09.04.2014. 18.59

    Норвежские журналисты организации “Баренц Пресс” направили письмо в МИД Норвегии с просьбой пересмотреть решение об отказе во въезде в страну гендиректору МИА “Россия сегодня” Дмитрию Киселёву, поскольку это является ущемлением свободы слова, и надеются увидеть его на ежегодном форуме в приграничном Киркенесе в апреле. http://ria.ru/world/20140409/1003212958.html#ixzz2yPC6ec7c

    +2
    -13
    Atbildēt

    0

    lailabidzane > ligakalnina 09.04.2014. 20.37

    .

    Saki, dzeris49, ar ko, piemēram, Ināra Mūrniece atšķiras no Kiseļova?

    Labi, saprotu, viena ir sieviete, otrs – vīrietis.

    Bet attieksmē pret kanālu slēgšanu – vienādi kā divas ūdens piles, ne tā?

    +3
    -8
    Atbildēt

    0

    manatuja > ligakalnina 09.04.2014. 20.22

    Tad jau mēs arī esam histēriķi ar to kanālu slēgšanu… un visur saskatot maskavas roku….

    0
    -4
    Atbildēt

    0

    lailabidzane > ligakalnina 09.04.2014. 21.26

    .

    Mēģināšu pa zilbēm…

    Jautājums bija par attieksmi pret kanālu slēgšanu.

    +3
    -3
    Atbildēt

    0

    Amis > ligakalnina 10.04.2014. 10.50

    dzeris49 Un iznīcināt “Memoriālu”, kura galvenā funkcija bija atmaskot Staļina represijas.

    =================

    Kam krievijā “Memorial”, ja izdzīvojušie 95% krievu bija NKVDešņiki, kuri ar ložmetējkārtām dzina zaldātus kaujā, bet atkāpjoties vienmēr bija pirmie un nagu maucēji un masu slaktiņu veicēji, Staļina represiju īstenotāji? Vai tiem dažiem procentiņiem marginālu, kam WWII un staļinisms bija lielākā traģēdija, bet ne lepošanās objekts?

    “Вы знаете, мне кажется, мы все, простите пожалуйста, – я и про себя говорю, в том числе – мы все выживши – мы дети «вохры», простите. Потому что, кто выжил в стране? Все-таки выжили те, кто смог выжить. Мы все-таки, так или иначе, в каком-то колене потомки «палачей» – так уж вышло. И кто-то может в себе это преодолеть – кто-то не может или не хочет. Но отрицательная селекция… ”

    /Ольга Романова /

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Iveta > ligakalnina 09.04.2014. 19.55

    Uzvārdus lūdzu, citādi meli vien

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    Zoņtiks > ligakalnina 09.04.2014. 21.19

    varbūt ka tā – cik tipiski – visu izsmērēt tādā vienmērīgi pelēkā krāsā, sak’ abi labi :)

    pats arī tici, ka kremļa propagandas kanāli ar Amerikas balsi ir vienā svaru kategorijā? :)

    +8
    -1
    Atbildēt

    0

Aivars Krauklis 09.04.2014. 20.46

Ar interesi gaidu, kā uz „Memoriāla” aizklapēšanu reaģēs tā sauktā progresīvā sabiedrība, Eiroparlamenta sarkani-zaļie (kāda krāsa iznāk, šīs sajaucot, nerakstīšu), visādi Šulci, antifašisti, cilvķtiesību aizstāvji… Nez kāpēc aizdomas, ka nekā nereaģēs.

+10
0
Atbildēt

1

dace_ampermane 09.04.2014. 19.52

maskavā būtu laiks arī McDonaldu slēgt.

+7
0
Atbildēt

4

    Amis > dace_ampermane 09.04.2014. 23.50

    Tā ir. Ja Zviedrijas karalis Kārlis XII būtu laicīgi piebeidzis Pēteri I, nekādas krievijas šodien nebūtu un krievu arī ne.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    manatuja > dace_ampermane 09.04.2014. 21.37

    Lai Rietumi sāk pirmie, piemēram British Petrolium, lai pārdod 19.5% Rosņeft akciju. Kad tas notiks, tad varam sākt runāt par nopietnām problēmām, pagaidām tāds teātris no Eiropas. Bet Rietumiem jau nekas jauns tas nav, paši tač Hitlerīti uzaudzēja līdz Fīreram.

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    Kristīne > dace_ampermane 09.04.2014. 20.14

    Ir liela iespēja (neesmu pētījis konkrēto gadījumu), ka McDonald’s Krimā bija Ukrainas franšīze, kas tāpēc arī aizvērās.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > dace_ampermane 09.04.2014. 20.32

    Krievijai būtu laiks slēgt un aizliegt visu, kas saistīts ar Rietumiem, pārsēsties uz moskvičiem un žiguļiem, kas gan arī ir itāļu fiata kopija, nelietot importa zāles, importa tehnoloģijas, importa pārtiku, demonstratīvi sadedzināt ārzemju pases, utt. tādā garā, nodemosnstrējot īsto patriotismu.

    +6
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu