Gada inflācija martā – 0,3% • IR.lv

Gada inflācija martā – 0,3%

21
Foto: Ieva Lūka, LETA

Salīdzinājumā ar februāri vidējais cenu līmenis audzis par 0,3%

Vidējais patēriņa cenu līmenis šogad martā, salīdzinot ar pērno martu, palielinājās par 0,3%, liecina Centrālā statistikas pārvaldes (CSP) dati.

Gada laikā precēm cenas samazinājās par 0,5%, bet pakalpojumiem pieauga par 2,6%, ziņo LETA.

Pēdējo 12 mēnešu vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējiem 12 mēnešiem, ir saglabājies nemainīgs. Šogad martā, salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi, patēriņa cenas pieauga par 0,3%. Precēm cenu līmenis pieauga par 0,4%, bet pakalpojumiem tas pieauga par 0,1%.

Kā ziņots, šogad februārī, salīdzinot ar pērno februāri, cenas palielinājās par 0,5%, liecina CSP dati. Gada laikā precēm cenas samazinājās par 0,3%, bet pakalpojumiem pieauga par 2,5%.

Pēdējo 12 mēnešu vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējiem 12 mēnešiem, ir saglabājies nemainīgs. Šogad februārī, salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi, vidējais patēriņa cenu līmenis nemainījās. Precēm cenu līmenis pazeminājās par 0,2%, bet pakalpojumiem pieauga par 0,4%.

“Swedbank”ekonomiste Kristilla Skrūzkalne komentē, ka patēriņa cenu kāpums martā ir bijis ļoti neliels, un tas galvenokārt ir tāpēc, ka martā bija netipisks pārtikas cenu kritums. Salīdzinājumā ar februāri pārtikas cenas kritās par 0,7%, pēdējo reizi pārtikas cenas mēneša griezumā martā pazeminājās tikai 2009.gadā.

Toties gada griezumā pārtikas cenas ir aptuveni pērnā marta līmenī. Pārtikas cenu kritumam martā ir divi galvenie „vaininieki”: maize un dārzeņi, norāda Skrūzkalne. Lētāki dārzeņi varētu būt saistīti ar pateicīgi silto ziemu Eiropā. Savukārt maizes cenu izmaiņas, kas ir ierasti svārstīgas mēnesi no mēneša, drīzāk varētu būt saistītas ar akcijām veikalos, līdz ar to varētu pieaugt aprīlī.

Inflāciju uz augšu martā pavilka arī gaidītie faktori – apģērbi un apavi sadārdzinājās jaunās sezonas preču dēļ, bet tabakas izstrādājumu cenas auga sakarā ar akcīzes nodokļa kāpumu.

 

Komentāri (21)

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu