Kas kontrolē spaisa tirgu? • IR.lv

Kas kontrolē spaisa tirgu?

5
Šajā mājā Ludviķa ielā, Pārdaugavā, dzīvoklis pieder vairākkārt tiesātajam Vladimiram Vilazovskim — pēc noficiālām ziņām, viņa pārraudzībā ir liela daļa spaisa tirdzniecības Rīgā. Nesen dzīvoklis izdedzis.
Indra Sprance

Kamēr politiķi gadiem piever acis uz spaisa biznesu un policija bezspēcībā plāta rokas, kontroli pār šo tirgu pārņem organizētā noziedzība

Bariņš jauniešu neapmierināti mīņājas pie veca koka nama Miera ielā netālu no kluba Piens. Metāla žalūzijas pusatvērtas, taču tirdzniecības lodziņu neviens netaisa vaļā. Tāpēc neizdodas noskaidrot, vai šeit joprojām saimnieko firma Green Choice Baltic. Jau pagājušās nedēļas Ir rakstā Pilnīgi legāla nāve vēstījām, ka firmas ik pēc laika tiek nomainītas, jo virknei saimnieciskā darbība ar VID lēmumu ir apturēta, taču biznesa slēptie saimnieki atrod arvien jaunas adreses un cilvēkus, aiz kuru izkārtnes turpināt darbu. Kas stāv aiz šo firmu viendienīšu ķēdes un saimnieko ienesīgākajās «točkās» pie centrālās stacijas un naktsklubiem?

Valsts policijas rīcībā ir informācija, kas aiz tā visa stāv, intervijā Ir saka Kriminālpolicijas priekšnieks Andrejs Grišins. «Tie cilvēki, kas slēpjas aiz uzņēmumiem, mums ir zināmi. Mums ir arī zināmas iestrādnes, bet par viņiem mums nav tiesību runāt, jo ļoti daudz kas ir saistīts gan ar izmeklēšanas procesu, gan ar operatīvo darbu, kas ir valsts noslēpums,» saka Grišins. Taču viņš neslēpj, ka pēdējo gadu laikā spaisa biznesam pievērsušies īsti noziedzīgās pasaules «profesionāļi».

«Daudzi cilvēki, kas bija pretrunā ar likumu, saprata, ka ir tāds bizness kā narkotisko vielu tirdzniecība, kur var ar mazām investīcijām iegūt labu peļņu,» stāsta Grišins. Peļņa spaisa biznesā esot 500-700%, un, tā kā kopējais pieprasījums pēc narkotikām nav mainījies, pēdējā laikā manāma cīņa par šo tirgu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu